Miljø (benteblogg)Global warming - did you know?Jeg kom over denne videosnutten hos Tine Katrine, og tenkte den var verdt å dele :) Her er det en del hårreisende fakta som viser viktigheten av et grønnere kosthold, som for eksempel at alt korn som brukes som dyrefôr kunne løst verdens matvaremangel fjorten ganger.


The Human Footprint I & II

Jeg har skrevet om dokumentaren The Human Footprint før, men ettersom det er et veldig viktig og interessant tema har jeg litt lyst til å gjøre det igjen. Dokumentaren er laget av bl.a. National Geographic og handler om hvor stor påvirkning hvert enkelt menneske har på verden og miljøet. Det er nemlig utrolig mye mer enn hva man kanskje tenker over til vanlig.

Visste du for eksempel at på to og et halvt år har et barn brukt nesten fire tusen bleier? Se for deg fire tusen bleier, det er MYE. I USA betyr det at det kastes ca 18 billioner bleier hvert år, det er nok til 90 runder rundt jorden hvis man legger de etter hverandre, og hver bleie bruker 500 år på å brytes ned. Ganske skummelt...

Her kommer de to første episodene, så kommer resten med jevne mellomrom. Blir du utålmodig kan du klikke her og se alle nå med en gang ;)Det er ikke så vanskelig.

Det er ikke så vanskelig å leve mer miljøvennlig. Mitt inntrykk er at mange tenker 'Huff, nei... Det krever for mye' når det blir snakk om å endre forbruksvaner, også tenker man at det får bli opp til alle andre å "redde verden". En ganske naiv og lite gjennomtenkt holdning spør du meg. Det skal egentlig ikke så mye til, og heldigvis blir det flere og flere som skjønner det, meg selv inkludert.

Tenker du at ditt og mitt engasjement ikke spiller noen rolle fra eller til, så legg bort den tanken nå med èn gang ;) Forsøpling er menneskeskapt, menneskeheten består av flere milliarder enkeltindivider, og enkeltindividenes forbruksvaner er grunnlaget for mengden søppel som produseres. Det er ikke til å komme unna. Så hva kan man gjøre? Jo, som Virrvarr skriver,  man kan enten redusere forbruket sitt, eller man kan erstatte vanlige produkter med mer miljøvennlige produkter. Eller kanskje helst begge deler.

img4850

Hva gjør så Bente for å leve mer miljøvennlig? Jo, jeg:

- Kjører mindre bil. Så fremt busstidene stemmer overens med mine arbeidstider lar jeg bilen stå hjemme.

- Bruker månedslinser. Tidligere brukte jeg endagslinser, noe som gir mye plastavfall sammenlignet med månedslinser. Dyrere var de også.

 - Bruker handlenett. Plastposer er kanskje noe av det mest unødvendige som finnes. Handlenett fåes kjøpt overalt, og her har de også nett til frukt og grønt. Jeg har bestillt, hipp hurra for gratis frakt :)

 - Kjøper miljøvennlig kosmetikk. Lush, The Body Shop og Origins har alle fantastiske produkter, og en god miljø policy.

- Bruker mindre forbruksvarer. Jeg jo ikke skrubbe ørene med en q-tips sju dager i uka, eller bruke en liter sjampo hver gang jeg skal vaske håret. Litt mindre av alt er en god ting.

- Har som mål å kutte ut alt som lukter av engangs. Matboks istedet for plastpose, ordentlig grill istedet for engangsgrill, en skikkelig ansiktsvask istedet for vaskeservietter. Og no more plastbestikk! Jeg vil faktisk påstå at plastbestikk, plastkopper o.l. er like unødvendig som plastposer. Jeg skal også bestille meg en menskopp. Les her og her før du griner på nesa ;) Ved å kutte ut engangsprodukter sparer jeg ikke bare miljøet, men jeg sparer penger også. Win win!

- Spiser ikke kjøtt. Det er ingen hemmelighet at kjøttproduksjon skader miljøet. Faktisk så konkluderer FAO (mat og landbruks-organisasjonen til FN) med at kjøttproduksjon skader miljøet mer enn transportindustrien. Og synes man ikke at grunnene til å bli vegetarianer er gode nok, så kan man jo heller velge å spise mindre kjøtt :)

- Kjøper helst økologisk mat. Det er litt dyrere enn vanlig mat, men for meg er det verdt det. Har man dårlig råd kan man velge å kjøpe en eller to økologiske matvarer når man handler, i stedet for å kjøpe alt økologisk.

- Kildesorterer. Plast går i plastavfall, papir i papirsøppla og metall og glass leveres i containere på Bakklandet. Hverken vanskelig eller særlig tidkrevende.

- Gir gamle klær til Fretex, og forsøker å begrense innkjøp av nye. Ikke alltid like lett ;)

- Bruker miljøvennlige vaskemidler. Et argument de som liker engangskopper ofte kommer med er at vanlige kopper jo må vaskes, og da med miljøskadelig oppsvaskmiddel. Men neida, bruk Ecover så er ikke det noe problem. Ecover er miljøvennlig og tester ikke på dyr, i motsetning til Zalo, Sunlight og flere av de andre kjente merkene. Jeg kjøper Ecover på Ultra, og de har også vaskemiddel, tøymykner osv.

- Har reservert meg mot uadressert reklame. Og avbestillt telefonkatalogen. Hva skal jeg med 45 kilo glanset papir i året liksom?

- Skrur av lys i rom jeg ikke oppholder meg i. Og utelys som står på døgnet rundt er bare tull. Behøver man utelys kan man investere i bevegelsessensor.

img6048

Så lenge vi mennesker eksisterer vil det alltid produseres søppel, men vi lever i et ekstremt bruk og kast samfunn og det skal ikke mye innsats til fra hver enkelt før mengden søppel reduseres drastisk :)

Hva gjør du for å leve litt mer miljøvennlig? Kom med tips! :o)SOS for jorden.

Jeg har jo helt glemt og vise frem boka jeg kjøpte meg for en stund siden! Jeg og svigersøster Nina (heter det forresten svigersøster?) var innom Bybroen Antikvariat, i Trondheim. Jeg ble helt forelsket i denne boka, kall meg nerd om du vil ;o) Den heter "SOS for jorden - et økologisk budskap til all verdens barn", ble gitt ut i 1971, og er rett og slett genial. Se bare her:

img6314

img6315

img6316

Dramatisk sier du? Gjett om! Og selv om budskapet er både viktig og riktig er det likevel en ganske morsom bok spør du meg. Jeg måtte jo bare kjøpe den, se her da:

img6319 img6320 img6322

img6324 img6326 img6325

img6327 img6328 img6329

img6330 img6332 img6335

Det siste bildet er et av seks postkort man kan klippe ut og sende for å spre budskapet. Så dramatisk, men likevel så søtt! Dette blir nok sengelektyre for mine eventuelle fremtidige barn, hehe ;o) Det er ganske facsinerende å tenke på at allerede på 60- og 70-tallet var det mennesker som var miljøbevisste, og som forsøkte å spre det samme budskapet som mange forsøker å spre i dag.

Skremselspropaganda, eller et seriøst budskap? Hva synes du?hits