Mat (benteblogg)to tips!

Tips én: De har nydelig pasjonsfrukt på ICA nå. Jeg tror ikke det finnes noe bedre, det slår både mango, melon og ananas ned i støvlene. Bare synd at de er så små :P

Tips to: Prøv Viena Real Smoked Tofu på brødskiven. Eller i en salat. Eller i en pastarett. Ett produkt, mange bruksområder. Og veldig godt. Jeg kjøper min på Etikken i Trondheim.

Sånn, det var to tips. Nå skal jeg google San Diego og se hva som dukker opp. I mars går nemlig ferden dit: Jeg fikk så lyst til å dra på Pusciferkonsert så da bestilte vi like greit tur, men vi bør vel ha noe å gjøre de resterende 13 dagene også. Kanskje noen har et California-tips eller to å dele med meg? :)


Brownies med stor B.Det ser ut som om benteblogg har blitt en matblogg, men så lenge det er brownies som står på menyen så er vel det greit? ;) Dette er helt klart de beste brownies jeg har smakt, og det sier sitt, browniefantast som jeg er. Ikke la deg skremme av hovedingrediensen som er sorte bønner, det er nemlig hele hemmeligheten.

Mari bak Vegetarbloggen har to oppskrifter på bønnebrownies her, jeg kombinerte det beste fra begge og gjorde det slik:

- En boks sorte bønner (230g)
- En banan
- 1,5dl kakaopulver
- 1dl agavesirup
- 0,5 - 1dl palmesukker
- 2ts bakepulver
- 2ss sterk kaffe
- 1ss linfrø + 3ss varmt vann
- 3ss smeltet kokosolje
- litt salt
- Hakket mørk sjokolade (f.eks freia 85% kakao)

Forvarm ovnen til 175 grader og smør en middels stor ildfast form med kokosolje. Legg linfrøene i varmt vann og la de ligge til de har blitt geléaktige. Kjør alle ingrediensene unntatt den mørke sjokoladen i en blender til en glatt, tykkflytende røre. Rør inn ønsket mengde av sjokoladebitene og hell alt i den ildfaste formen. Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter, den skal være våt inni men tørr oppå når den er ferdig. Avkjøl før du skjærer opp i biter.

Disse blir skikkelig fudgy og smaker nydelig av mørk, syndig sjokolade. Som min kjære så fint sa det: "De beste browniesene jeg har smakt, hadde blitt en schlager på en hvilken som helst café". Så jeg haker av på godkjent, fører de inn i kokeboken min og takker Mari for tipset! :)


Semisunn eplekake.

Har du epler til overs? Lag eplekake da vel :) Jeg tok utgangspunkt i Vegetarbloggens klassiske eplekake og lagde en yummy og sånn passe sunn eplekake. Du trenger:

- 75 gram kokosolje
- 2 dl palmesukker
- 4 dl mel*
- 2,5 ts bakepulver
- 2 dl søtet soyamelk
- 3 grønne epler
- Kanel og strøsukker

* Jeg brukte ca. 1 dl hvetemel, 1 dl sammalt rug og 2 dl sammalt hvete.

Ha kokosolje og palmesukker i en bolle og jobb det sammen. Bland inn mel og bakepulver og ha deretter i soyamelken. Rør det hele sammen og ha røren i en smurt springform. Skjær to av eplene i terninger som du trykker godt ned i kakerøren. Det siste eplet skjærer du i skiver eller båter og danderer på toppen. Strø over kanel og sukker og stek kaken på 200 grader i ca. 30 minutter midt i ovnen.Server lunken med vegansk vaniljesaus (jeg er veldig glad i denne fra Oatly, kjøpes på helsekost eller enkelte matvarebutikker). En liten bit av himmelen I tell you! :D


Wrap it!

Lyst på en superkjapp og supergod lunsj? Da er wraps tingen! Fyll de med hva magen og smaksløkene måtte begjære, rull sammen og nyt. Her har jeg laget wraps med bl.a. stekt sopp, løk og ruccula. Oppskrift på wraps er vel egentlig ikke nødvendig, men sånn gjorde iallefall jeg det:

Skjær ferske sjampinjonger i skiver og stek dem i litt olje. Når de er nesten ferdige har du i skivet løk og en blanding av soyasaus og liquid smoke. Liquid smoke er flytende røykessens som gir en fantastisk røkt smak til det meste, kjøpes på dagligvarebutikker med godt utvalg. Jeg bruker 1 ss soyasaus og 1 ts liquid smoke. Rør rundt, og la det hele steke litt til.

Mens soppen og løken steker ferdig varmer du lefsene litt i mikro'n og smører de så med sennep og veganese. Veganese er majones uten egg, du kan kjøpe det på bunnpris eller Ica, eller du kan lage en mye bedre variant selv. Legg så på sopp/løk blandingen, ruccula og agurk, ha over litt salt og nykvernet pepper, og rull herligheten sammen.Mycket godt! Jeg har dilla på sennep, ruccula og stekt sopp for tiden, spiser det til nesten alle måltider ;)

Bon appetit!


Min julemiddag.

Min første jul som veganer, og dermed min første veganske julemiddag. Seitanpølser stekt i portvinsmarinade med nellik (de ser ikke så pene ut, men smaker fantastisk), kålrabistappe, tyttebærsyltetøy, rosenkål og eplechutney med julekrydder. Nam! Til dessert ble det riskrem lagd på kokosmelk og havrekrem med bringebærsaus. Dobbel nam! <3


Dagens smoooothie.To avokado oppskrifter på en dag er ikke verst, eller? Må bare dele min nye avhengighet: Smoothie basert på avokado. Avokado gir en mild smak og kremete konsistens, samtidig som den metter lenge. I min frokost smoothie i dag brukte jeg dette:

1 avokado
1 banan
2 kvister grønnkål (minus den harde stilken)
1 neve spinat
1 ss bringebær
4 stilker sitronmelisse
En liten bit fersk ingefær, raspet.
1 ts lecithin (kan sløyfes hvis du ikke har)
Saften av en halv sitron
En skvett eplejuice

Alt kjøres i blender til det har fått en fin konsistens, gir ett stort glass eller to små. Her har du sunt fett, proteiner, vitaminer, mineraler, fiber og masse annet godis som kroppen din helt sikkert kommer til å sette pris på. Pynt med bringebærsyltetøy, og server med en neve valnøtter - det er godt med litt krønsj også :D

<3


Key Lime Pai!

Jeg har vært så heldig å få tillatelse til å gjengi en av oppskriftene fra raw-food/godis kurset jeg var på for litt siden. Det var utrolig mye godt, men en av mine favoritter var avokado/lime paien: søt men samtidig veldig frisk :) Kurslederene kom fra Funky Fresh Foods som holder til på Bogstad i Oslo, og er Norges ledende bedrift innen raw food. De driver med både kursing og produksjon, og jeg kan skrive under på at de er noen racere på raw-food godis!

Dette trenger du:

Bunn:
3 dl mandler
2 dl dadler (Hvis dadlene er veldig tørre, bløtlegg de i 30 min først.)
1 ss kokosolje
1 krm salt
3 ss kokosmasse

Fyll:
3 modne avokado
juice fra 2 store / 3 små lime
2 bananer
3 ss kokosolje

Slik gjør du:

Bunn:
Hvis du bruker matprosessor: Smelt kokosoljen i vannbad, mens du venter kjør mandlene til mel i matprosessoren.  Tilsett de andre ingrediensene, samt den smeltede kokosoljen og kjør til du har en samlet deig. NB:husk å ta ut steinene av daddelen. Strø kokosmasse i en paiform og trykk siden ut deigen. Bruk helst en springform eller en silikon-kakeform.

Hvis du bruker blender: Smelt kokosoljen i vannbad, mens du venter kjør mandlene til mel i blenderen. Hell melet i en egen bolle og tilsett den smeltede kokosoljen og dadlene, mix for hånd til du får en jevn deig. NB: Husk å ta ut steinene av daddelen. Strø kokosmasse i en paiform og trykk siden ut deigen. Bruk helst en springform eller en silikon-kakeform.

Fyll:
Kjør alle ingrediensene i en blender til en kremete, jevn masse. Hell fyllet over paiskallet, og sett i fryseren ca 3 timer.
Ta ut ca 15 min før servering.

Godt, sunt OG enkelt! Det kan ikke bli bedre ;)


Restemat.

Jeg slår virkelig til med superspennende overskrift etter seks uker bloggtørke, ikke sant? ;) Vel, det får bare være. I dag har jeg lekt husmor og brukt formidagen til å lage mat. Masse mat av diverse frukt og grønt som om ikke lenge ville gått til søppelbøtta av seg selv. Nesten iallefall.

En i overkant myk kål ble til kålstappe sammen med noen gulrøtter. En sopp som sang på siste verset fikk selskap av en liten bit squash, en sliten blomkål, en liten pasta rest, noen kikerter, litt brokkoli og løk, og vips så var det en grønnsaksgrateng. Vegetarbloggen har forresten en finfin oppskrift på gratengsaus her. Og tilslutt var det en overmoden banan og en minst like overmoden pære som ble til smoothie sammen med bl.a. blåbær og jordbær. Så nå har jeg både middag og dessert når jeg skal tilbringe ettermidagen og kvelden på jobb. Herlig!

Ha en fin fredag da folkens. Og husk å stille klokka tilbake natt til søndag: én time lengre helg! ;)


snickershake

Hej hej hallo! Endelig kommer det lyd fra denne kanten også ;) Bloggelysten er egentlig veldig tilstede, men jeg har vel konkludert med at det stjeler alt for mye tid. Så jeg fortsetter bloggepause på ubestemt tid, men noen innlegg i ny og ne skal man ikke se bort i fra. Som for eksempel når jeg har laget en supergod snickershake som jeg bare må dele, sånn som i dag.Det er kanskje mer en smoothie enn en shake, men snickershake klinget så godt. Ingrediensene er veldig ca, så smak deg fram underveis:

100g silken tofu
1/2 boks kokosmelk
3 ss kakaopulver
1 ss hamp proteinpulver
2 ss peanutsmør, helst den økologiske som ikke inneholder annet enn peanøtter og salt
1 ss sukrinmelis
1 ss yaconsirup
2 ss agavesirup
1 ts vaniljepulver
en liten klype salt

Kjør alt i blender til det har blitt en jevn masse, smak til om det er noe du vil ha mer av. La snickershaken stå og bli kald i kjøleskapet før du serverer den med usaltede peanøtter, et lite dryss salt og litt ekstra agavesirup. Smaker godt og metter lenge. Jømmi!

:)


Sjokolademousse og supermat.

Sjokolademousse til frokost er ikke feil. Sånn gjør du det:

Regel nummer én: Sørg for å ha en boks kokosmelk stående i kjøleskapet til en hver tid. Ta så denne boksen og ta ut den faste massen. Kokosvannet lar du være igjen. Ha kokosmassen i en blender sammen med en kvart banan, ca 4 ferske dadler, to spiseskjeer rått kakopulver og en til to spiseskjeer yaconsirup. Kjør blenderen til det blir en myk masse, reguler konsistensen med litt av kokosvannet. Tilsett så en teskje fiberhusk, en liten klype salt og en litt større klype vaniljepulver. Smak deg frem, kanskje vil du ha mere yaconsirup også? Kjør blenderen igjen, og voila! du er ferdig. Ekstra god blir den om den får stå litt i kjøleskapet før servering, og kanskje blir den luftigere hvis den vispes i også? Spises med kokos, kakaonibs, mandler, linfrø eller det du måtte like oppå <3 Gir to medium store porsjoner.

I forigårs var jeg på et foredrag om supermat holdt av Sara Chacko, en av damene bak Supernature. Supermat defineres som matvarer og ingredienser som inneholder eksepsjonelle og gjerne bredspektrede næringsverdier i tilleg til å ha medisinske egenskaper. De er ikke bearbeidet og som oftest er de enten økologiske eller viltvoksende (Hentet fra boken Supermat).Dersom jeg skal begynne å skrive om supermat kan dette bli et veldig langt innlegg, men det kan jo nevnes at det kan deles inn i tre hovedkategorier: gress, alger og sunt fett, og at flertallet av de som begynner med supermat opplever fordeler som økt overskudd, mer livsglede, finere hud, vektnedgang osv.

Jeg fikk endelig kjøpt boken jeg har ønsket meg lenge: Supermat, som er skrevet av Sara Chacko og kollegaen hennes Trine Berge. Boken er en flott innføring i det grunnleggende innen supermat: den tar for seg nesten 50 forskjellige matvarer, du får lese om flere menneskers personlige erfaring med supermat og det er mange fristende oppskrifter (som jeg gleder meg til å prøve ;p).

Har du erfaring med supermat? Eller sjokolademousse?


lunsj og såntJeg spiser lunsj, pakker og hører på nyoppdaget musikk. Senere i dag blir det noen timer i studio på Fame, og når kvelden kommer er jeg én dag nærmere ferie og flytting. Hurra!

Hva gjør du?


Nougatmandler!Ikke for å skryte, men jeg har lagd verdens beste nougatmandler! OG jeg husket faktisk å skrive ned ingrediensene, så for en gangs skyld kan jeg faktisk legge ut en egen oppskrift ;) Disse nougatmandlene er resultatet av en meget godtesyk Bente som forsøker å komme på rett spor etter en måned med eksamenskosthold.

Sånn gjør du:

Nougat:
1 dl rå cachewnøtter
2 ss kokosolje, smeltet
1 ts lecithin
2 ts rå agave
1/4 ts vaniljepulver
smak til med himalayasalt

Kjør alle ingrediensene (unntatt salt) i en blender til det blir en deig med silkemyk konsistens. Smak til med salt og eventuelt mer søtning.

Jeg liker å riste mandlene som skal være i midten, jeg synes det hever smaken tusen hakk. Det er så enkelt som å hive en neve mandler i en varm stekepanne og røre i de av og til, så er de ferdige når det lukter godt og de har blitt ekstra gyldne. Foretrekker du helt rå godis så er det bare å bruke mandlene som de er. Pakk hver mandel inn i nougat, gi de et lite dryss salt og sett de i fryseren. De skal ikke bli gjennomfrossene, bare kalde, så mens du venter på det kan du lage sjokoladen.

Sjokolade:
6 ss kakaosmør
ca. 18 toppede ss rått kakaopulver
2 ss rå agave
2 ss yaconsirup
1 ts lecithin
1/2 ts vaniljepulver
smak til med himalayasalt

Bruk vannbad for å smelte kakaofettet, pass på at det ikke blir varmere enn 40 grader (ca. kroppstemperert) hvis du vil beholde alle næringsstoffene i ingrediensene. Rør inn kakaopulveret, jeg pleier å røre inn tre spiseskjeer av gangen for at det ikke skal klumpe seg. Rør inn lecithin og smak så til med søtning, vaniljepulver og salt.

Ta nougatmandlene ut av fryseren, dypp de i sjokoladen og sett de så kaldt igjen, enten i fryser eller kjøleskap. Når de løsner fra underlaget uten å gå istykker er de ferdige, det tar kanskje 15-20 minutter. For et tykkere lag med sjokolade kan du dyppe de enda en gang, men hvem har vel tid til å vente på det? ;)
Det er bare en ting å si: NAM! Disse ble sinnsykt gode! I følge kjæresten kunne de vært litt søtere, men smak deg frem til hva du liker når du lager nougaten og sjokoladen. Et lite tips er å ikke spise disse rett fra fryseren, de blir både mykere og mer smakfulle om de får stå i kjøleskap eller romtemperatur før du hiver innpå :) Denne oppskriften ga nok nougat til ca 20 mandler (noe som selvfølgelig er alt for lite) og nok sjokolade til både å dekke mandlene og lage noen vanlige sjokoladebiter.

Og enda et lite tips: Lecithin er virkelig en sjokolademakers beste venn! Det gir en fløyelsmyk konsistens og tar hjemmelaget sjokolade til et helt nytt nivå. Må prøves!


Frokost, loppis og vin.

Nå: frokost.
Snart: loppemarked.
Senere: bursdagsfest for to flotte fotofrøkener.

Kanskje den perfekte lørdag? Dette er min siste frihelg før vi får utlevert eksamen på mandag, og den skal nytes til fulle! I smoothien er det forresten spinat, eple, brokkoli, avokado, linfrøolje, sitronmelisse og eplejuice. Kaken er den samme som her. NAM!

Hva gjør du på din lørdag? :)


Typical tropical.Verdens mest geniale oppfinnelse: Smoothie! I dag ble det en påskegul og tropisk variant:

- Ca. 150g frossen frukt. Jeg bruker tropical smoothie mix fra Eldorado, med mango, ananas og banan.
- Nok appelsinjuice til å få en god konsistens.
- En neve kokos
- En spiseskje kokosolje

Kjøres i blender til en jevn smoothie. Vær obs på at kokosoljen kommer til å danne små klumper ettersom frukten er så kald. Hvis du ikke liker det kan du droppe oljen, eventuelt erstatte den med en annen sunn olje eller litt kokosmelk. Rør inn noen blader sitronmelisse og en liten neve linfrø før du spiser. Nammis!


sjokosmoothie!

Teknisk sett har jeg påskeferie nå, derfor synes jeg det var på sin plass med en sjokosmoothie til frokost i dag. Sjokosmoothie lager man lett som bare det i blender:

- én banan
- to og en halv spiseskje rått kakaopulver
- en spiseskje proteinpulver
- en spiseskje kokosolje
- en teskje vaniljepulver
- en liten neve kokos
- tre dråper stevia vanilla cream
- en god dæsj plantemelk

Gir nok til ett stort glass.

Jeg brukte kalsiumberiket soyamelk. Jeg målte ikke hvor mye melk jeg brukte, men det regulerer du etter hvor tykk du vil ha smoothien. Sjokosmoothie inneholder både sunt fett, proteiner, kalsium og antioksidanter. Nam for ganen og nam for kroppen ;) Kakaonibs og hakkede nøtter er perfekt å røre inn før du spiser, det er godt med litt tyggemotstand også.Veldig mektig og veldig godt! :)


the raw chocolate shop

Et lite tips til alle som vil ha rå og sunn sjokolade, men som ikke vil/orker/tørr (stryk det som ikke passer) å lage selv, er å kjøpe fra The raw chocolate shop. Jeg fikk en pakke derifra for noen dager siden, og det er litt luksus å slippe å lage selv hele tiden :)Det blir selvfølgelig ikke like godt som hjemmelaget, men likevel godt nok til at x antall sjokoladebarer forsvant på to dager... Her er en liten oversikt over hvilke jeg har prøvd og hva jeg synes om de:

Conscious Goji & Coconut
Min absolutte favoritt! Kremete konsistens med smak av mørk kakao, gojibær og kokos. Kraftig, søt og mild på en gang. Terningkast 6.

Conscious Mint Hint
Mørk sjokolade med god smak av mint. Den er likevel litt for tørr og kornete i konsistensen til at jeg er overbegeistret. Terningkast 4.

Conscious Healthy Heart
Mørk sjokolade med maca, vanilje og alger. En smule sær kombinasjon, men det måtte jo prøves ;) Smaken var så vidt jeg husker ok (er lenge siden jeg prøvde denne), men også her var konsistensen for tørr og kornete. Terningkast 3.

Conscious Chilli Hot
Denne lever helt klart opp til navnet sitt, den var hot! Men selv om sjokolade og chilli er en populær kombinasjon er det ikke noe for meg. Terningkast 2.

OmBar Acai & Blueberry
Denne er det også lenge siden jeg har smakt, men husker jeg ikke ble overbegeistret. Helt ok smak, men litt tørr. Terningkast 4.

OmBar Probiotic Strawberry
God smak av mørk sjokolade med et hint av jordbær. God på smak, men også litt tørr. Terningkast 4.

OmBar Probiotic Coconut
Denne fikk jeg med som en gave, og den var utrolig god! Ikke så tørr i konsistensen som de andre, og fyldig smak av sjokolade og kokos. Terningkast 6!

Cacao Bar
En veldig enkel bar av bl.a. dadler, nøtter og kakao. Helt grei på smak, men litt for hard i konsistensen og litt for kjedelig. Dette lager man mye bedre hjemme på 1-2-3! Terningkast 2.

Raw chocolate covered organic mulberries
Tørkede morbær med rå sjokolade over, denne var jeg veldig spent på! Jeg hadde sett for meg litt syrlige bær, så jeg ble ikke helt fornøyd når jeg oppdaget at de var søte. Bomkjøp tenkte jeg ved første smak, men så ble jeg på magisk vis helt hekta, de var jo kjempegode! Disse skal jeg helt klart kjøpe igjen, terningkast 6.Prisene er ikke så ille heller: OmBar sjokoladene koster ca. 18kr og Conscious barene koster ca. 27kr. Det er kanskje mye sammenlignet med stratos og troika, men med tanke på at rå sjokolade uten melk og sukker gjør kroppen godt er det en liten pris å betale synes jeg :) Pass på å holde hver bestilling under 200kr når du kjøper fra utlandet, så slipper du å betale moms.

Noen som ble fristet? :)


Spinatsuppe.Jeg har lite å skrive om for tiden, så da vet dere hva som kommer: MATblogging! ;) Spinatsuppe ble middagen min i dag, jeg hadde nemlig en pose spinat i kjøleskapet som ville avgått ved døden om jeg ikke tok affære. Jeg fulgte ikke noen oppskrift, men gjorde det ca. slik:

- En halv løk og to fedd hvitløk hakkes og freses i litt olje i en stor kjele.
- Spinaten (ca. 250g) skylles og renses og has i kjelen sammen med en skvett soyamelk. La det hele dampe på svak varme til spinaten har falt sammen.
- Hell over ca. 5dl soyamelk og ha i grønnsaksbuljong. Jeg brukte samme buljong som jeg gjorde her.
- Gi det hele ett oppkok og mos så til en jevn suppe med en stavmikser.
- Krydre etter smak (jeg brukte pepper, timian og sitronsaft) og server.

(Tipper det er nok middag til to personer)

Sikkert kjempegodt med ferskt brød til, men jeg nøyde meg med litt solsikkefrø da det eneste brødet jeg hadde var hundre år gammelt og hardt som stein. Jeg må bli flinkere til å lage suppe, det er jo så utrolig enkelt og ikke minst godt! :)


Vegansk pålegg.Her kommer tips til et kjempegodt pålegg, som også er enkelt å lage: Mock tuna salad. Som navnet tilsier minner det litt om tunfisksalat, bare at denne er helt uten animalske ingredienser :) For å lage denne trenger du en blender og disse ingrediensene:

- artisjokkhjerter på boks
- kikerter på boks
- nori ark og/eller tang granulat.
  Jeg bruker kun nori, og det kan kjøpes på dagligvare og innvandrerbutikker også.
- løk
- stangselleri
- næringsgjær. Kan kjøpes i helsekost også. Men jeg tror det går helt fint å lage dette uten.
- riseddik eller annen eddik
- vegansk majones. Kan kjøpes på f.eks Bunnpris eller lages selv.
- soyasaus

Jeg er ikke fan av hverken artisjokkhjerter, selleri eller vegansk majones (jeg har foreløpig ikke prøvd å lage selv), men jeg digger uansett denne salaten. Supergod på ristet brød med f.eks. agurk og vårløk til :D Her finner du videoen med eksakte mål og fremgangsmåte.

Noen tips på veien: Bruker du noriark kan det være lurt å ha det i en liten blender sammen med to til tre kikerter, slik at det blir ordentlig finmalt (kaffekvern gjør kanskje samme nytten?). Hvis du er som meg og ikke liker smaken av den veganske majonesen du får kjøpt på glass, så er det lurt å lage salaten dagen i forveien. Når den har fått stå natten over blandes smakene, og du kjenner ikke lenger majonesen. Litt salt og pepper gjør seg også godt i synes jeg, og en skvis sitron over før du spiser er nydelig :D

Bon appetit!


Sjokoladetips: krønsj!Middagstips må jo selvfølgelig følges opp av desserttips. Liker du sjokolader á la Crispo som gir skikkelig crunch bør du prøve dette: sjokolade med spiret og tørket bokhvete, palmesukker og kokos. Krønsj heaven! ;)

Bokhvete er faktisk ikke et kornslag som man skulle tro, men en nøttetype. Bokhvete er en 40 cm høy ettårig urt som tilhører gressfamilien, og er i slekt med bl.a. rabarbra. Den har små hvite til rødhvite blomster i kvartslignende klaser. De trekantede fruktene som er den delen som spises, er egentlig en nøtt som smaker søktaktig. kilde

Bokhvete inneholder bl.a. mye jern, kalsium, kalium og magnesium og også mye av aminosyren lysein. Aminosyrer er byggesteinene i protein og lysein er en av de åtte essensielle aminosyrene, dvs. at kroppen ikke kan produsere den selv men må få den tilført via kosten. Smaksmessig synes jeg bokhvete minner litt om sukkererter, veldig godt! I sjokolade kamufleres dog denne smaken, og det er kanskje like greit? Det er jo ikke alt som passer til sjokolade. Bare nesten.


spiret og tørket bokhvete

Bokhvete får man kjøpt på helsekost, og det finnes som hele nøtter med eller uten skall og også som mel. Hel bokhvete som er spiret og tørket passer også kjempegodt i frokostblandinger, granolabarer, over salater og så videre. Mjuuugly har skrevet om hvordan man spirer og tørker bokhvete her, og hun har også skrevet et flott og informativt innlegg om det å lage rå sjokolade her. Verdt å lese! :)

Tilbake til sjokoladen: Jeg blandet altså bokhvete, palmesukker og kokos i den flytende sjokoladen og helte det over i en liten plastboks så det ble en sjokoladeplate. En liten halvtime i fryseren og vips: deilig, søt sjokolade med skikkelig krønsj <3


Middagstips: wok!Denne uka har kjæresten vært på rep, og mens han har kost seg med telt, storm og sidelengs sludd har jeg kost meg med fyr i peisen, en kosen katt og ikke minst god mat. Hvem har vel sagt at livet er rettferdig? ;)

Tidligere denne uka lagde jeg meg wok, og den ble så god at den fortjener et eget blogginnlegg. Jeg har aldri vært en særlig stor fan av bambusskudd, men rar som jeg er blir jeg ofte fristet også av ting jeg ikke liker. Så hermetiserte bambusskudd fikk bli med hjem fra Rema1000 og var utgangspunktet mitt når jeg kokkelerte på onsdag.

Du trenger:
- Quorn. Vegetariske filéter eller biter som kjøpes på helsekost eller matbutikker med litt utvalg.
- hermetiserte bambusskudd
- ananas
- løk
- cherrytomater, delt i to
- kokosmelk
- litt sitronsaft
- salt, pepper og garam masala

Begynn med å steke Quornbitene og ha i grønnsakene mot slutten av steketiden. Jeg skriver ikke mål, her er det bare å ta så mye du/dere trenger. Tilsett så ønsket mengde kokosmelk, jeg synes ikke det behøves så mye, men det er smak og behag. Til slutt smaker du til med sitronsaft, salt, pepper og krydder, og lar det trekke litt.

Garam masala er en indisk krydderblanding. Dette var første gang jeg brukte det, og det var utrolig godt! Sammen med kokosmelken gjorde det woken det passe sterk og passe fyldig. Friske innslag som ananas og tomat gjør seg også utrolig godt i wok synes jeg., og dette ble en hit som helt klart skal gjentas.

Kryddertips: Jeg er veldig fornøyd med disse krydderne av merket Rajah. De har stort utvalg, og på innvandrerbutikker er de også rimelige. Så løp og kjøp! :)


Kake!

Jeg har lagd rawkake* for aller første gang, og er superstolt over hvor godt det ble :D Jeg prøvde meg på to varianter: en med mint og sjokolade og en med kokos/vanilje og jordbær. Inspirasjon hentet jeg hos Hege og Anita, og gjorde litt endringer etter hva jeg fant i kjøkkenskapene.

* Raw vil si at hverken kake eller ingredienser er varmet opp til mer enn 40 grader for å bevare mest mulig av næringsstoffene. Ingrediensene i min kake er ikke 100% raw, men dette er iallefall en kake som ikke krever steking og som er vegan, sukkerfri og glutenfri. Og til tross for alt dette: enkel å lage ;) (dog litt tidkrevende)

Som bunn brukte jeg en blanding av valnøtter, mandler, dadler og kakao malt i blender til en seig masse. Her er det bare å begynne med nøttene, tilsette dadler til du har ønsket konsistens og smake til med kakao og ev. ekstra søtning. Jeg ser for meg at litt kokosolje også gjør seg bra i bunnen, men det går helt fint uten.

Mintfyllet lagde jeg av valnøtter, pistasjnøtter, yaconsirup, noen få dråper peppermynteolje og bittelitt salt. Den grønne fargen fikk jeg ved å tilsette litt kamut hvetegress, men hvor vellykket det ble er en annen sak... smaken er det i allefall ingenting å si på, smaker søtt og herlig mint ;)

Sjokoladen lagde jeg på vanlig vis, ved å smelte kakaofett og røre inn kakaopulver, yaconsirup og litt vaniljepulver. Her er en fin oppskrift for de som ikke vil ta det på slump.

For å lage kokos/vanilje fyllet brukte jeg dette:

- en boks kokosmelk (250ml, ikke lett variant)
- 3 ss palmesukker
- 2 ts vaniljepulver
- 1 ts lucuma
- 2 ts lecithin
- 3 ts psyllium husk (fiberhusk)
- 1,5 ss smeltet kokosolje
- litt sitronsaft

Dette kjørte jeg i blenderen til en jevn tjukk masse. Jeg vil tro at man fint kan lage dette uten lucuma og lecithin, men fiberhusk er viktig for å få den riktige konsistensen.

Jordbærfyllet lagde jeg av 350g tinte jordbær, 2 ts psyllim husk, 1 ts lecithin og litt sitronsaft. Kjøres også i blender. Her kan du tilsette litt søtning hvis du vil, jeg synes jordbærene er søte nok i seg selv.

Så var det bare å legge bunn og fyll lagvis:

Jeg brukte hjerteformede muffinsformer i silikon og en helt vanlig kakeform. Begynn med å trykke ut bunnmassen, og legg så på de lagene du vil ha (jeg frøs kakene mellom hvert lag, men jeg er ikke sikker på om det er nødvendig). For å få til hjertene den riktige veien lagde jeg først bunnene, frøs de, tok de ut og la de til side. Så fylte jeg i jordbærfyllet (sjokoladen) og deretter kokosfyllet (mintfyllet) før jeg la de ferdige bunnene på toppen igjen og frøs det hele på nytt.

Kaken oppbevares i fryser, og bør tas opp i god tid før den skal spises, gjerne kvelden før. Det har selvfølgelig ikke jeg tålmodighet til, så da blir det iskake på meg ;) Dette ble altså supergodt! Anbefaler alle som vil prøve en sunnere kake å lage noe lignende - så lenge man har en blender eller kjøkkenmaskin, nøtter, dadler, kokosmelk, fiberhusk og bær kommer man langt :) Ta en titt på linkene øverst i innlegget hvis du vil ha mer nøyaktige oppskrifter.

Nam <3


Kirsebærfyll til sjokolade.Sist jeg lagde sjokolade slengte jeg sammen litt kirsebærfyll på sparket. Jeg har alltid syntes de smågodt sjokoladene med bringebærgelé har vært så gode, så jeg ville prøve meg på noe lignende selv også. Jeg tinte ca 1dl fryste kirsebær og hadde det i blenderen sammen med ca en spiseskje psyllium husk (også kalt loppefrø eller fiberhusk) og to spiseskjeer palmesukker. Når jeg skal lage sjokolade med fyll foretrekker jeg og gjøre det på den enkle måten: fyll formen litt over halvfull med sjokolade og legg i en klatt med fyll. Ha ev. på litt mer sjokolade hvis det trengs før du setter det i fryseren. Etter ca 20min er de klare til å spises :)

Fiberhusk trekker til seg veske og fungerer supert som bindemiddel. Restene av kirsebærfyllet fikk stå i kjøleskapet, og som dere ser på bildet så resulterte det i kirsebærpudding for min del. Ikke helt planlagt, men veldig godt ;) Vær obs på at for mye fiberhusk kan gjøre at du mister litt av den friske bærsmaken, så bruk gjerne mindre hvis du vil ha et mer flytende og friskere fyll.

Dette ble en hit synes jeg, og skal helt klart lages igjen. Kanskje med jordbær eller bringebær neste gang :D


Sjokolademakerne.

Dette er noe av resultatet etter tidenes sjokoladeproduksjon på tirsdag. Det hele begynte med at jeg skulle vise noen i klassen hvordan man lager sunn sjokolade, og plutselig var vi 13 stk. Det ble lettere kaotisk, men veldig koselig! :) Jeg lagde noen sjokolader med hasselnøtter og tranebær, noen med salt mandelkaramell, noen med kakaonibs og noen med improvisert kirsebærfyll. Og andre eksperimenterte med alt fra honning og peanutsmør til sitron og ingefær, namnam! Oppskrift på kirsebærfyllet kommer senere, for det var nemlig supergodt! :)
Ny smoothiefavoritt og noen tanker om kosthold.Denne rosa herligheten går ned på høykant as we speak, og er så god at den har blitt en fast gjenganger her i huset. Her får du bl.a. både fiber, sunt fett og proteiner, så den fungerer utmerket som et måltid i seg selv.

Til to store glass trenger du:
- ca. ett glass frosne jordbær
- ca. 2/3 glass frosne kirsebær
- 1ss psyllium husk (for fiber)
- 1ss hamp proteinpulver. Bruk gjerne mer om du vil. Her er jeg som regel litt beskjeden, fordi dette proteinpulveret gir litt ekkel smak om man bruker for mye.
- 1 stor ss kokosolje
- en klunk linfrøolje
- en klunk tart cherry concentrate
- appelsinjuice og/eller vann

Kjør godt i en blender og juster konsistensen med apelsinjuice og/eller vann. Pynt så med kakaonibs, gojibær, hampfrø og cashewnøtter. Eller gjør som meg og rør inn ekstra mye av det i hele smoothien. NAM! <3

Mange av ingrediensene jeg har linket til går under betegnelsen supermat som mange sikkert har hørt om. Anita bak bloggen Superlivsstil skriver dette: Supermat er kort fortalt en rekke planter som har ekstremt høyt innhold av næringsstoffer. Dette er ikke som kosttilskudd! Vil gjerne si det som David Wolfe; Supermat er både mat og medisin fordi det har elementer av begge. Det er helt naturlige planter og vekster, ikke noe som er kunstig framstilt eller en magisk kur som gjør deg frisk i en fei.

Noen mener det er en hype, andre sverger trofaste til supermaten sin og mener det gjør dem både friskere, slankere og lykkeligere. Selv er jeg i startgropa når det kommer til supermat, så jeg skal ikke komme med bastante uttalelser før jeg har prøvd det skikkelig selv. Men jeg tror helt klart at det kan ha noe for seg - jeg er iallefall ikke i tvil om at kosthold påvirker både kropp og psyke så utrolig mye mer enn hva jeg har trodd tidligere. Jeg har aldri sett på meg selv som en spesielt usunn person, men etter at jeg kuttet kraftig ned på sukker, fint mel og melkeprodukter, og økte inntaket av fiber, grønnsaker og supermat føler jeg meg som et nytt menneske. Jeg føler meg lettere til sinns, jeg tenker klarere og jeg graver meg ikke like fort ned i min egen negativitet. Jeg kan godt skeie ut med god samvittighet, men da må jeg tåle de reaksjonene som kommer etterpå: oppblåst og vond mage, rastløshet og dårlig humør. Plager som før var en del av hverdagen, som jeg trodde skulle være der, men som jeg nå ser henger sammen med hva jeg putter i munnen. For når man leser på ingredienslistene og ser hvor mye sukker, transfett, stivelse, fargestoffer, konserveringsmidler, antiklumpemidler osv osv som vi putter i oss, så kan man jo begynne å lure: Hva gjør det egentlig med kroppen?

Eller hva tror du? :)


Dyrevennlig bondefrokost.Den gode, gamle bondefrokosten er vel en favoritt hos mange på late søndagsmorgener. Jeg lagde min egen dyrevennlige versjon i dag: Ristet rugbrød med avokado/urtepålegg, cherrytomater og sopp stekt i liquid smoke. Hadde jeg hatt bedre tid ville jeg nok supplert med litt bønner i tomatsaus og tofuomelett også. Nam!

Avokadopålegg med urter lager du ved å blande sammen en halv avokado, litt salt, pepper, timian, fersk gressløk, dill og sitronsaft. Mos det hele sammen med en gaffel eller liten blender. Superenkelt! Smak deg frem med urter og krydder, og ikke vær redd for å eksperimentere - ta det du har i skapet og som du synes er godt. Til soppen brukte jeg samme blanding som når jeg lager tofubacon: en teskje liquid smoke, en spiseskje soyasaus og litt salt. Stek soppen først i litt kokosolje eller plantemargarin, hell over liquid smoke blandingen og stek litt til.

En perfekt start på dagen :)


Tid for mat.

Så var det tid for litt mat igjen da. Jeg må jo vise verden at jeg absolutt ikke lider noen nød selv om jeg prøver å leve både vegansk og sunt ;)

1. Raw food lunsj. Avokado med salt, pepper og hakkede mandler, gulrot og squash strimler med vårløk, miniplommetomater og en god skvis sitron over det hele.

2. Rosasuppe av bl.a. rødbeter, blomkål og rismelk. Laget på slump, men rop ut hvis noen vil ha sånn ca. oppskrift :)

3. Frokost. Knekkebrød med plantemargarin og hampfrø. Cherrytomater, hummus og ruccola. Nom!

4. Dessert må man jo også ha, og i helgen lagde jeg karamell/kokos kake sånn ca. etter Anettes oppskrift. Denne er basert på bl.a. mandelmel og kokosolje og er så vidt jeg vet sunn. Den er ikke vegansk da den inneholder egg, men neste gang skal jeg prøve med No Egg istedet og se om den blir like god. For den var nemlig nyyyydelig!


To sider av samme sjokolade.

I går kveld klødde det i kokkeleringsfingrene mine, så jeg rotet litt i kjøkkenskapene og fant frem ingredienser til en sjokolademousse. Med litt endringer kom jeg fram til en god og mektig sjokoladedessert, faktisk var den så mektig at vi ikke maktet å spise opp alt, uansett hvor hardt vi prøvde. Så hva tror du tittet forlokkende på meg i det jeg åpnet kjøleskapet på jakt etter frokost i dag? Joda, det var sjokoladedesserten det.

Jeg stakk en finger nedi og prøvdesmakte litt - joda, fremdeles god. Jeg fant frem en skje og smugspiste litt mens jeg kikket skyldbetynget rundt meg. Bare katten var hjemme, men jeg syntes blikkene han sendte meg var dømmende: Sjokolade til frokost Bente? Svakt. Den dårlige samvittigheten kom krypende, og jeg satte sjokoladedesserten tilbake i kjøleskapet. Jeg skulle være sterk, neimen om jeg skulle la meg lede inn i fristelse. Synde på denne måten...

Men! I det jeg lukket døra og slukket lyset i kjøleskapet tentes det et annet lys. Det var som om sol, stjerner og måne falt i hodet på meg, og jeg befant meg i himmelen. Sjokoladedessert = sjokoladepålegg!

Når sjokoladedesserten består bare av sunne ingredienser, da kan man jo like godt spise restene til frokost dagen etter. Ikke sant? Gammel vane vond og vende sies det, og det gjelder nok også idèen om at man ikke skal spise sjokolade til frokost. Men sjokoladefrokost ble det, nam nam!

Hvis du også vil lage sunn dessert/pålegg gjør du det sånn:

1/2dl hasselnøtter og 1dl vann kjøres i blender til det har konsistens som en litt tykk melk. Det gjør ingenting om du ikke får den helt jevn, så lenge du ikke har noe i mot nøttebiter i desserten/pålegget.

Tilsett en liten avokado (uten skall og stein), en kvart banan (gjerne frossen) og 1/2dl yaconsirup eller agavenektar. Blendes godt inn.

Ha i 1/2dl mandelsmør (kjøp på helsekost for en liten formue, eller lag selv), 1dl rått kakaopulver, 1ss mesquitepulver, 1 stor ss kokosolje, 1ss palmesukker, en liten klype himalayasalt og en klype vaniljepulver. Blend videre.

Smak på sjokoladekremen og tilsett mer av det du ev. synes mangler av søtning, salt, kakao osv. Serveres som den er, eventuelt med vaniljekrem, friske bær, lune bær, nøttedryss, over is .... du bestemmer. Eller bruk den som sjokoladepålegg ;)


Sjokoladefabrikken, dag to og tre.

Fire dager fri resulterer i stor aktivitet på Singsaker Sjokoladefabrikk. I tillegg til de jeg lagde forrige gang prøvde jeg meg også på Siljes snickers og Anitas bounty. Great success! Nesten litt for vellykket, jeg har spist meg halvt ihjel på sjokolade, og enda vil jeg ha mer! Selv om denne sjokoladen er sunn så er det jo ikke til å komme unna at det er mye fett i de, og sikkert kalorier også. Men pytt pytt, jeg er jo ikke på noen slankekur ;)

Nå skal jeg nyte de siste bitene, sammen med en god kopp te, photoshop og spotify :)


Sjokoladefabrikken.

I går kveld forvandlet jeg kjøkkenet om til en liten sjokoladefabrikk. Jeg lagde dobbel porsjon av Anitas oppskrift, og nå er fryseren full av deilig sjokolade!

De søte hjertene er med salt mandelkaramell, inspirert av fyllet i linken over. Det er så utrooolig godt! Et must for alle som liker sjokolade med salt, á la walters mandler.

Dersom man ikke orker å fylle sjokoladen i små former går det fint å lage sjokoladeplater også, sånn som jeg har gjort her. Jeg lagde en ganske tjukk masse av bl.a. dadler, hasselnøtter, kakaopulver og søtning som jeg trykket ut i en plastboks. Så helte jeg flytende sjokolade over og satte i fryseren. Når sjokoladen har stivnet kan platen taes ut av boksen og skjæres i passende biter. Ha bitene på et glass og du har lørdagsgodisen klar.

Nå gjenstår det bare å se om jeg faktisk klarer å spare noe til lørdag. Nom nom nom! :D


En rosa kveld.

Ettersom jeg hadde en grønn morgen i går så passer det vel godt med en rosa kveld i dag? Selv om det er bittelitt juks, bildene er nemlig av torsdagens kveldsmat. Jeg hadde en stor boks soyayoghurt som egentlig hadde gått ut på dato i desember (!)  som jeg måtte prøve å bruke i noe. Den var uåpnet, så den var helt fin - ikke noen vits i å kaste mat bare på grunn av en best før dato. Lukt og smak på den først iallefall! :)

Uansett: jeg fant denne oppskriften på scones med skogsbær, trikset og mikset litt, og vips så hadde jeg jordbærscones. Jeg brukte jordbær istedet for skogsbær, vaniljepulver istedet for vaniljesukker, grovbakst istedet for fint speltmel, appelsinjuice istedet for soyamelk og jeg tilsatte en spiseskje yaconsirup.

Konklusjon: Knallgode! De er jo ikke søte, så de passer fint til kveldsmat, mellommåltid eller frokost. De var nyyydelige dyppet i jordbærsmoothie, og absolutt gode med hjemmerørt bringebærsyltetøy også.

Nå skal jeg krype opp i sofaen og se noen episoder Grey's før det blir natta. Arbeidshelg = rolig lørdag. Og det er godt ;)


En grønn start på dagen.

Smoothie til frokost er digg! Spesielt når den er så god som denne ;)

Ingredienser:

En halv ananas, fersk. Husk å fjerne skallet og den harde kjernen.
En halv avokado
To kvaster brokkoli
En bit agurk
Litt fersk ingefær. Ingefær er sterkt, så ikke bruk for mye.
En neve fersk spinat
Et halvt eple
Litt kokosvann.

Gir ca to glass.

Kjør i blender til konsistensen er fin og myk. Hell i glass, ha i noen isbiter og sett i kjøleskapet til den er kald. Denne smaker utrolig godt: eple og ananas gjør den frisk og fruktig, avocadoen gir fin fylde, kokosvannet gir et søtt hint av kokos og ingefæren setter prikken over i'en. For ikke å snakke om at den er superduper bra for kroppen: her får du både fiber, antioksidanter, c-vitaminer, sunt fett og kalsium. For å nevne noe :)

Hurra for smoothie!


verdensbestepizzaJeg lagde det som må ha vært verdens beste pizza her om dagen. Grov bunn, masse grønnsaker, nøttedressing, pesto og hummus. Kanskje ikke det man forbinder med den tradisjonelle pepperoni pizzaen som drukner i ost, men jeg lover: dette er 1000 ganger bedre :D

Sånn lager jeg grov bunn:
- 500g mel. Jeg bruker en blanding av fint hvetemel, sammalt hvete og grovbakst. Man kan også bytte ut litt av mengden med havregryn om man vil.
- 1/2 pakke tørrgjær
- 3 dl vann
- 2 ss olje
-1/2 ts himalayasalt
- 2 ts palmesukker eller annen søtning.

Bland det tørre først, ha i vann og olje, kna godt og la deigen heve i en time. Kan se for meg at det er godt med litt friske urter i deigen også, det skal jeg prøve neste gang.

Sånn lager jeg nøttedressing/nøtteost:
- Ta to never rå cashewnøtteri blenderen, og ha i litt vann. Mengde nøtter og vann varierer du etter hvor mye du vil lage, men det skal være ganske lite vann i forhold til nøtter.
- Ha i en skvis sitronsaft, f.eks. fra en kvart sitron, en liten teskje himalayasalt og litt nykvernet pepper.
- Kjør blenderen til det blir en jevn masse og juster tykkelsen med mer vann eller nøtter, alt ettersom du vil ha den tynnere eller tykkere. Jeg synes det er greit at den er litt tyntflytende når den skal oppå pizzaen.
- Smak til med mer sitronsaft, salt, pepper og det du måtte ønske av krydder. Jeg bruker stort sett bare løkpulver, og det blir kjempegodt.

Oppskrift på pesto og hummus finner du her og her, og så kan morroa begynne: nemlig å lasse pizzabunnen med masse godt. Jeg brukte pizzasaus fra glass, cherrytomater, rødløk, sorte oliven, ananas, chaminjong, soltørka tomater og nøtteost. Stekes på 200 grader til bunn og nøttedressing er gyldne. Pesto hadde jeg på før servering, og med spinat, agurk, hampfrø og hummus som tilbehør ble det veldig, veldig godt, og veldig, veldig mettende.

Mmmm, pizza <3


Fredagsbakst.1. Hjemmelagd sjokolade
2. i en kakedeig
3. er lik sjokoladeruter med nøtter.

Jeg brukte sån ca denne oppskriften, men endret som vanlig på litt. Isteden for brunt sukker brukte jeg halvt om halvt med sukrin og yaconpulver, isteden for vaniljesukker brukte jeg vaniljepulver og jeg brukte halvparten grovt mel. Kaken ble god på smak, men kanskje litt tørr. Uansett fin fredagskos :)

Og gode nyheter: Kjæresten og jeg har kjøpt oss rekkehus, så i juli flytter vi til hundre kvadratmeter, tre soverom og walk in closet. Ja du leste riktig: walk in closet! Det blir fantastisk! For ikke å snakke om sentralvarme, vaskerom og masse oppbevaringsplass. Vi slipper med andre ord å fryse oss igjennom enda en vinter med 15 grader innendørs, klesvasking i naboens kjeller og å lagre ting på alle tenkelige og utenkelige steder. Jeg gleder meg allerede, selv om det er lenge til. Det eneste jeg kommer til å savne er vel den sentrale beliggenheten og den fantastiske hagen vi har nå. Den nye plassen har "bare" platting, men jeg skal gå til anskaffelse av mange planter og grønne fingre, så blir det nok koselig der også ;)

God helg!

 


my müsli

I går lagde jeg meg granola (også kjent som müsli eller frokostblanding) for første gang. Jeg fulgte sånn ca. denne oppskriften, og hadde jeg bare hatt havregryn er jeg sikker på at den vill blitt perfekt! Istedet for havregryn brukte jeg nemlig en kornblanding som ble litt vell hard for tennene. Men det smaker kjempegodt, så jeg bare tygger forsiktig jeg ;)

Jeg byttet også ut litt andre ting: Istedet for brunt sukker brukte jeg palmesukker, istedet for honning brukte jeg yacon sirup og istedet for smør brukte jeg kokosolje. Ikke bare godt, men sunt også!. Denne skal spises med havremelk til frokost i morgen, med banan-is på lørdag og kanskje over fruktsalat på søndag. Nom nom <3

ps: skal du handle fra iHerb for første gang kan du bruke koden SEF729, da får både du og jeg rabatter ;)


Cravings!Jeg har tidenes sjokoladecravings, og bare for å pine meg selv litt legger jeg ut bilder av lørdagsgodisen vi spiste i helga. Knallgode sjokolader med salt mandel-karamell <3 Laget etter Anitas oppskrift, den anbefales virkelig! Det ble en forholdsvis stor porsjon, men siste rest forsvant på ett blunk i går. Rart det der ;)


Middagstips?

Vil du ha et middagstips? Ok da: Ovnsstekte grønnsaker. Så godt, og så enkelt.

Sånn gjør du det: Legg favorittgrønnsakene dine lagvis i en ildfast form. Helst en med retromønster. Hell over litt god matolje og strø litt salt og pepper innimellom lagene. Sett midt i ovnen på 200 grader og vent til det begynner å dufte godt i hele leiligheten. Noen ganger tar det 20 minutter andre ganger 30 minutter, men det ser du. Server med f.eks. frø eller nøtter, friske urter og ristet brød.

I min form hadde jeg potetskiver, gulrot, kidneybønner, kikerter, grønne oliven, rødløk, cherrytomater og hvitløk. Hampfrø og ristet rugbrød med plantemargarin ble perfekt tilbehør. Tips: Hvis du skal bruke poteter er det lurt å koke de litt først. Mine potetskiver ble nemlig litt for harde, enda så tynne de var.

Bon appetit!


sjokkIS!

Her om dagen lagde jeg sjokolade is (the healthy way), og du kan tro den ble god! Ikke heeelt perfekt konsistens, da måtte jeg nok hatt ismaskin, men det var ikke langt unna. Jeg tok utgangspunkt i Heges oppskrift som er basert på bananer og cashewnøtter. I tillegg la jeg til litt stevia med toffee smak, mesquitepulver, ekstra kakaopulver og ekstra agavesirup.

Jeg rørte hvert 20. minutt de første to timene den stod i fryseren, og dagen etter tok jeg den opp en god stund før servering for at den skulle bli myk nok. Like før servering improviserte jeg en sjoko/kirsebærsaus på sparket: Jeg hadde en veldig fyldig kakaorest stående på komfyren som jeg smakte til med tart cherry. Serverte så isen med denne sausen, valnøtter, hampfrø og kakaonibs. Nydelig <3

Dette ble en sjokobombe av dimensjoner og burde virkelig finnes på blå resept for kvinner med pms plager ;)Vegansk hverdagsluksus.

Restemat trenger ikke være noe tørt kjedelig noe, gi hvert måltid et anstrøk luksus eller kos, så blir det straks mer fristende :) Dette var lunsjen min i dag: Ovnsstekte potetbåter fra tidligere denne uken, som fikk en kjapp runde med plantemargarin og himalayasalt i stekepanna. I tillegg brukte jeg siste rest av agurken, purren og cherrytomatene som sang på siste verset. Syoamelkeskvetten som hadde stått lovlig lenge i kjøleskapet ble til en god kopp kakao.

Det beste med "hjemmekontor" er maten ;)Toddy Love.Det er en kjent sak at jeg er over middels glad i te. Det er også en kjent sak at te kan gi misfarging på tennene, derfor prøver jeg av og til å lage andre alternativer til varme drikker. Jeg er helt avhengig av noe varmt i koppen minst to ganger om dagen nå som det har blitt vinter og kaldt, men jeg vil jo ikke ha stygge tenner. Så i tillegg til kakaoen jeg skrev om for en stund siden, har dette vært løsningen de siste dagene: Toddy!

Toddy kan lages på utallige måter, men hold deg unna ferdigposene som ikke inneholder stort annet enn sukker og konserveringsmiddel. I min toddy brukte jeg en del eplejuice og to deler vann som jeg varmet i kjelen. Så tilsatte jeg litt kanel, en dæsj Tart Cherry Concentrate og litt stevia etter smak. Stevia er et naturlig søtningsmiddel som ikke påvirker blodsukkeret, her kan du lese mer om det på Anitas blogg.

Voila! En god drikk som varmer på kalde vinterdager :)Mmmmat.Diverse godbiter fra uka som gikk:

1. Grønn smoothie med bl.a. spinat, grønnkål, agurk, brokkoli, eplejuice, chiafrø, solsikkekjerner og Best of greens. Valnøtter på toppen. Min faste før-frokost drikk.
2. Nydelig blomkålsuppe med linser og gressløk. Sånn ca. etter denne oppskriften.
3. Take-away fra Persilleriet. Nam!
4. Rugbrød med hjemmelaget paprika/nøttepålegg. Oppskrift her.
5. Smooothie med appelsin, banan, linfrø, chiafrø og Tart Cherry Concentrate.

Mat, finnes det noe bedre? ;) Jeg er på lynvisitt hos svigerfamilien i Vestfold i helga. Vi kjørte ned i går, i dag er det feiring av verdens beste Tanya (svigerinne) som fyller 30 år, deretter vender vi snuten hjemover igjen i morgen. Det blir med andre ord ikke mye tid til kvalitetstid med pc-skjermen. Kanskje like greit, jeg tilbringer alt for mye tid på nett som det er. Men det er kjempegøy å se at så mange vil være med på give-away'en min :D

Også må jeg selvfølgelig minne om NOAHs fakkeltog mot pels i dag. Her finner du oversikt over tidspunktene i de forskjellige byene. Jeg håper alle som har anledning stiler opp! :)Mandagskakao.Sol, snø, photoshop og kakao. Det er mandag og jeg kan endelig gire ned og puste med magen. Jeg har hatt tidenes travleste helg, men det har heldigvis vært veldig gøy. Er det flere travle sjeler der ute som sparer søndagsfølelsen til mandag? :)

For å lage to store kopper av verdens beste og sunneste kakao trenger du:
- 5dl havremelk, eller annen plantemelk. Ikke velg den magreste typen.
- Ca. 8 ts kakaopulver. Her bruker jeg Freias 100% kakao.
- Ca. fem dråper Stevia English Toffee. Gir søt karamellsmak.
-  1 ts vaniljepulver
-  En god dæsj agavesirup

Visp ut kakaopulveret i havremelka og smak deg frem til den mengden søtning og krydder du liker best, mens du varmer opp til kokepunket. Visp underveis. Kanel, chilli og anis er forslag til andre spennende smaker, men selv er jeg veldig glad i den søte karamellsmaken <3 Førstegangskunder på iHerb kan bruke koden SEF729 for å få fem dollar rabatt.

Nå skal jeg unne meg litt luksus og koooose meg med kopp nummer to. So long! :DVegan junk.

I dag fikk jeg skikkelige cravings etter junkfood. Du vet, sånn med masse salt, dressing og diverse usunnheter. Lenge vurderte jeg og stikke ned på Sesam og kjøpe meg en gigantisk porsjon pommes frites med tilsvarende mengder thousand island dressing, men ettersom det verken er særlig sunt eller vegansk slo jeg det fra meg og hentet heller litt matinspo på nettet.

Dette endte jeg opp med å lage, og i skrivende stund er jeg mett og fornøyd på Veganmisjonens potet-nuggets og hjemmesnekret dressing <3 Jeg hadde ikke quinoamel som i oppskriften på potet-nuggets, så jeg brukte heller halvt om halvt med grovbakst og kikertmel. I tillegg la jeg noen sorte oliven på toppen og strødde over litt ekstra himalayasalt etter halve steketiden.

Til dressing brukte jeg:
2 store ss eggfri majones, kjøpt på Bunnpris.
1 ss ketchup
1 ts mild sennep
2 små hvitløksfedd, presset
Ca. 1 ts paprikapulver, kjøpt på innvandrerbutikk.
1 ts næringsgjær (Jeg har kjøpt en svensk type på helsekost som kalles bjäst flingor. På nett går det under det engelske navnet nutritional yeast).

Smakte utrolig godt! Denne dressingen kan også lages kun på eggfri majones, ketchup og hvitløk, men sennep, paprikapulver og næringsgjær ga litt ekstra smak og fylde. Jeg ser for meg at både løkpulver og diverse urter også kan være godt i, her er det bare å smake seg fram.

Potet-nuggets var utrolig enkelt å lage, og sammen med grønnkål, spinat, tomat og hermetisk ananas ble dette kjempegodt. Det tilfredsstilte i allefall mine junk food cravings uten å tippe alt for langt over på den usunne siden av skalaen ;)DIY: godiskuler.

Her om dagen fant jeg en oppskrift på godiskuler hos Superlivsstil (som forresten er en fantastisk blogg alle bør lese). Tilfeldigvis hadde jeg alle ingrediensene i skapet, så da var det bare en ting å gjøre: Lage godis! Kulene er myke i konsistensen og består av bl.a. valnøtter, mandler, dadler, aprikoser og kakaopulver. Nom! At de er både sunne og kjempeenkle å lage er jo to gigantiske pluss i margen <3 Må prøves!B for bruschetta.Med sulten som følgesvenn trosset jeg i dag haggelbyger og sur vind for å handle på Meny - de har så mye spennende der! Det er aldri særlig økonomisk å handle mat når man er sulten, men man kommer i allefall opp med idéer til gode matretter. I dag ble det bruschetta og stekt sopp på meg. Nom nom!

Til én sulten person eller to forretter behøver du:

2 skiver brød. Fint brød er vel det vanligste, men jeg brukte grovt rugbrød, og det var nydelig
8 cherrytomater, eller tilsvarende mengde av andre typer tomater
Ca. 2ss finhakket løk
Ca 1ss finhakket ananas
1 fedd hvitløk
1 stor sjampinjong (eventuelt flere små, her snakker vi nemlig svær)
Ett blad grønnkål (skylles)
Extra virgin olivenolje
Himalayasalt (eller gourmetsalt) og nykvernet pepper.
Vegansk smør/margarin

Del cherrytomatene i fire (større tomater finhakkes), legg de i en liten ildfast form, drypp over olivenolje og krydre med salt og pepper. Sett stekeovnen på ca 150 grader - legg brødskivene på rist midt i ovnen, og sett også inn formen med tomatene. Del sjampinjongen(e) i biter som du steker i vegansk smør og krydrer med salt og pepper. Lag en blanding av finhakket løk og ananas. Følg med på brødet og tomatene: det er ferdig når brødet er herlig sprøtt og når tomatene er saftige, myke og gjennomvarme. Drypp rikelig med olivenolje over brødskivene, del hvitløksfeddet i to og gni snittflaten mot skivene. Så danderer du tomatene og løkblandingen oppå brødet, og grønnkålen og soppen ved siden av. Litt fersk basilikum hadde nok satt prikken over i'en, men det hadde jeg desverre ikke. Godt ble det uansett!

Bon appetit :)DIY: hjemmelaget sjokolade.Å lage sjokolade selv er enkelt, kjempegodt og ikke minst tusen ganger sunnere enn vanlig sjokolade som man kjøper på butikken (så fremt man bruker sunnere ingredienser selvsagt). Grunnoppskriften jeg bruker finner du her, og i den er det:

Kakaopulver
Kakaosmør
Kokosfett
Agavesirup

1) Det første jeg pleier og gjøre er å riste nøttene i tørr panne. Da blir ikke sjokoladen helt rå, men jeg synes det smaker mye bedre. Rist gjerne en god porsjon så har du til neste gang også.

2) Mål opp ønsket mengde av ingrediensene. Oppskiften er ganske liten så jeg pleier å doble eller tredoble.

3) Smelt kakaosmør og kokosfett i vannbad. Pass på så du ikke får vann oppi sjokoladekjelen, det gir en ekkel konsistens på den ferdige sjokoladen. Vil du at sjokoladen skal være rå må du passe på at tempraturen ikke overstiger 40 grader, men vær obs på at kakaosmøret da kan bruke ganske lang tid på å smelte. Selv er jeg ikke supernøye på akkurat dette.

4) Rør inn søtning og kakaopulver. Jeg pleier å røre inn kakaoen litt og litt for å unngå klumper.

5) Tilbered det du vil bruke som fyll. For min del består det stort sett av å hakke ristede nøtter og tranebær, men denne gangen prøvde jeg meg også på en versjon av Anettes karamellfyll, og det ble nyyydelig. Å lage sjokolade med flytende fyll krever bittelitt mere jobb (følg linken for å lese hvordan) men det er helt klart verdt det <3

6) Skal du lage med vanlig fyll er det litt enklere: ha passe mengde i formene og hell over sjokolade. Jeg har oppdaget at det er greit å røre i sjokoladen underveis, da den har tendens til å skille seg hvis den står for lenge i ro. Dermed vil de første bitene smake mest fett og de siste vil smake alt for mye sjokolade.

Som former kan man bruke nesten hva som helst: På bildene over har jeg brukt plastformer fra jobben som opprinnelig er embalasje for kosmetikk :P Du kan også bruke et plastlokk eller en plastboks og lage sjokoladeplate.

7) Sett i fryseren i 15-20 minutter, så er det bare å nyte resultatet! :)

I tillegg til å lage med karamellfyll og med standard-ingrediensene (hasselnøtter, tranebær og himalayasalt) prøvde jeg meg også på en utgave med hele mandler og kaneldryss. Nom nom! Hjemmelaget sjokolade kan varieres i det uendelige, det er bare fantasien som setter grenser! Har du lyst på inspirasjon anbfaler jeg at du tar turen innom Anette og Silje, to jenter som vet å eksperimentere på sjokkisfronten :)

Ingrediensene til å lage sjokolade selv kan kjøpes for en rimelig penge på iHerb. Er du førstegangskunde kan du bruke rabattkoden SEF729 som gir deg fem dollar i avslag. For å unngå toll er det viktig at du ikke bestiller for over 200 kroner om gangen.

Så nå er det bare å starte egen sjokoladefabrikk på kjøkkenet folkens, dere kommer ikke til å angre! ;)SøndagsfrokostJeg brukte lørdagskvelden på å lage sjokolade, og dermed ble det sjokkis til frokost i dag. Sånt som passer seg på en søndag. Fra venstre til høyre: 1) Karamell og kokosfyll 2) Ristede hasselnøtter, tranebær og himalayasalt 3) Hele, ristede mandler med kaneldryss. Perfekte om jeg får lov til å skryte av meg selv ;) Link til oppskrift og inspirasjon kan jeg slenge ut senere om noen er interessert? Nå er det tid for jobbing igjen.

Hasta la vista!Pai!

Image and video hosting by TinyPic

Bedre sent enn aldri, her kommer bildebeviset på at det er fullt mulig å lage grønnsakspai etter å ha drukket nesten en hel flaske vin. Omtrent den samme paien som jeg har lagd tidligere, denne gangen med stekt aromasopp, løk, hvitløk, purre, røde linser, cherrytomater og noen spiseskjeer Dolmio saus som fyll. Vegansk ost på toppen. Ble kjempegodt :DFredagskos.Fredagskvelden er vel strengt tatt over for denne gang, så nå er det på tide å finne senga. Her ser du iallefall resultatet når ei godtesjuk Bente skal forsøke å holde seg sånn nogenlunde sunn: To biter raw mintsjokolade, masse frisk blåbær og ett glass hvitvinvin. Ett glass hvitvin som plutselig ble til seks (ærlig talt så mista jeg vel egentlig tellinga, men flaska ble i det minste ikke helt tom). Litt brisen ble jeg likevell. Lagde pai gjorde jeg også - bildebevis kommer i morgen ;)

Natta!Veganmisjonen.De som leser matinnleggene mine har nok fått med seg at jeg ofte bruker oppskrifter fra den fantastiske bloggen Veganmisjonen. Jeg tenkte det var på tide med et skikkelig reklameinnlegg, for dette er en blogg som fortjener all oppmerksomhet den kan få :) Alle oppskrifter du finner på Veganmisjonen er selvfølgelig veganske, men det betyr ikke at man må være veganer for å benytte seg av de. Her finner du alt fra enkel hverdagsmat til litt mer forseggjort luksus mat - og alt er fantastisk godt og smakfullt. I allefall de rettene jeg har prøvd ;)

Over ser du mine bilder av to kjempeenkle retter fra veganmisjonen: frokostvafler og kantareller med sorte linser. Frokostvaflene kommer nok til å gjøre mang en mørk høstmorgen lysere for min del. De er både nydelige og sunne! Gjør klar røra kvelden i forveien, så behøver du bare noen minutter foran vaffeljernet. Men er du ikke av frokosttypen funker de fint til kvelds også ;) Kantarellene er desverre ikke plukket selv, men sammen med grønne linser (jeg hadde ikke sorte), purre og nanbrød med hjemmelagd hvitløkssmør var de likevel himmelske.

Som det står på Veganmisjonen: God mat trenger ikke være dyr ;) Så ta turen innom for litt vegansk matglede og inspirasjon!Salat tips&trix.Jeg har alltid vært glad i salat som tilbehør til annen mat, men når det kommer til salat som egen rett så har som regel fantasien sviktet meg. Halvdvask isbergsalat med litt agurk og tomat blir for kjedelig å spise alene, så i det siste har jeg prøvd meg på litt mer spennende ingredienser - og det har helt klart vært vellykket! Her kommer noen av mine tips for en bedre og mer spennende salat:

- Spinat. Bytt ut de vanlige lysegrønne salatbladene som uansett ikke smaker noe særlig med en mørkere variant. Min favoritt er fersk spinat - kjempegodt og utrolig næringsrikt. Finnes i grønnsaksdisken i de fleste dagligvarebutikker. Spinat bør skylles - jeg anbefaler å skylle alt i et dørslag med det samme og oppbevare på plastboks i kjøleskap.

- Ruccula. Har en pepperaktig smak og det skal ikke mye til før salaten straks blir mer interessant.

- Dulcita tomater. Fantastiske søte, små smaksbomber - smaker en million ganger mer enn vanlige tomater! Desverre koster de også mye mer, så dette er luksusmat for meg. Cherrytomater kan funke som en mellomting.

- Alfalfaspirer. Inneholder mange nyttige næringsstoffer, men man må spise ganske mye av det for å få i seg en vesentlig mengde. Uansett kjempegodt i salater, gir en mild nøtteaktig smak.

- Avokado. Avokado er veldig mettende, inneholder sunt fett og gir salaten en fin fylde. Også er det jo supergodt da ;) Avokadoen varierer i utseende: fra grønn til nesten svart, og fra glatt til ruglete. For å vite om avokadoen er moden må du klemme litt på den: den skal gi litt etter, men ikke for mye.

- Vårløk. Mild og god, men gir likevel en mer spennende salat.

- Ananas. Jeg bare må ha det. Helst fersk, men hermetisk fungerer også. Pass på at du ikke kjøper i sukkerlake dersom du kjøper hermetisk.

- Kikerter. Alle burde spise mer kikerter, fantastisk smak og konsistens. Jeg pleier å kjøpe hermetiske.

- Ristede nøtter. Ristede valnøtter er min favoritt. Rist nøttene i tørr panne på litt over middels varme i noen minutter og knus de over salaten.

- Frø og kjerner. Linfrø, chiafrø, solsikkekjerner, pinjekjerner ... alternativene er mange. Er sunt, gir god smak og tyggemotstand.

- Olivenolje, salt og pepper. Løfter salaten tusen hakk! Bruk noen dråper kaldpresset olivenolje, himalayasalt og nykvernet pepper. Mmmmm!

- Daddel. Tørkede dadler ser kanskje ikke så gode ut, men skinnet bedrar! Ta ut steinen og del de i biter - gir en søt og fyldig smak som står i perfekt kontrast til salt og pepper dersom du bruker det. Jeg synes også dadler er veldig godt sammen med ristede valnøtter. Kjøpes i løsvekt på matbutikken.

- Agurk. Det finnes ikke noe friskere enn god agurk, et must i salat synes jeg.

- Basilikum. Dufter nydelig og smaker minst like godt. Er perfekt sammen med dulcita tomater! Andre urter kan også være med å sette en spiss på salaten.


- Salat à la Bente i dag, med bl.a avokado, alfalfaspirer, dadler, pinjekjerner, cherrytomater og spinat.

Hva liker du å ha i salaten din? :)Lørdag.

En finfin start på lørdagen: Blåbærlykkemuffins bakt i forigårs. Her er det bare å inrømme gigasprekken med en gang: muffins på en torsdag. Og fredag. Og i dag. Men i dag er det lørdag, så da er det greit ;) Mine ble ikke like fine som de i oppskriften, men gode ble de! Og den daglige grønne smoothien som jeg har blitt helt hekta på. Det er både godt og supersunt. I denne er det spinat, eple, brokkoli, squash, Best of Greens, linfrø, solsikkekjerner, eplejuice og litt vann. En til meg og en til mr.kjærest.

Jeg kjenner at fotostudenten i meg gremmes når det eneste jeg har å poste på bloggen er matbilder, men forhåpentligvis blir det andre boller etterhvert ;) Nå kaller jobben.

God helg!Blogg.

Jeg føler jeg burde blogge om noe interessant snart, men for øyeblikket jeg tror ikke jeg klarer å tvinge meg selv til å være interessant uansett hvor hardt jeg prøver. Jeg har mistet kreativiteten og skrivekløen... Jeg får vel ta meg en leterunde, men i mellomtiden nøyer jeg meg med litt matblogging. Spennende, huh? ;)


Linsekroketter.


Rykende ferskt brød så rykende ferskt som kjøpebrød kan være med vegansk smør og masse godt til <3


Sunn eple/krydderkake med bringebær. Nydelig!


Antageligvis min siste frokost/lunsj i hagen, det virker som om høstværet har kommet for å bli. Grønn smoothie av brokkoli, eple, spinat, grønt superpulver, chiafrø og eplejuice. Knekkebrød med vegansk smørepålegg.


Hjemmebakt er best. De sorte bitene er vegetarboller stekt i liquid smoke og oliven.


Restemat: Potet stek i vegansk smør med masse himalayasalt og gressløk på. Nom nom NOM!


Knekkebrød med vegansk smørepålegg med tomatsmak, kjøpt på Etikken i Trondheim. Ekstra nom med frisk basilikum på.


Dagens middag: Røde linselus med spinatpasta og brødmandeltopping. Kjempegodt!

Bon appétit!Fakin' tofu bacon <3Å kutte ut kjøtt fra kostholdet mitt var mye lettere enn jeg hadde sett for meg, likevel har jeg aldri lagt skjul på at jeg savner salt og røkt mat à la bacon. Lykken var derfor stor da jeg oppdaget vegetariske baconprodukter fra Quorn og Hälsans Kök - desverre må man til Sverige for å kjøpe det, og det blir både dyrt og tungvint. Men så, så fant jeg denne oppskriften på fakin' tofu bacon på VeganMisjonen, og i går var tiden inne for å prøve det.

Du trenger tofu naturell av den faste typen, soyasaus, liquid smoke og salt. Liquid smoke er en flytende røykessens som består av vann og kondens fra hickory røyk. Lukter skikkelig bål! :D Kaja var snill og sendte meg to flasker liquid smoke fra Oslo, men jeg har i ettertid funnet ut at det selges på Ica Maxi her i barteland også.In the making. Her har jeg presset ut mest mulig av vannet i tofuen - jeg deler tofublokken i skiver som jeg legger i press mellom tørkepapir og skjærefjøler (med noe tungt oppå). Bytt ut tørkepapiret noen ganger når det har trukket til seg mye vann. Deles så opp i bittesmå biter, sprøstekes i litt olje, blandes sammen med soyasaus blandingen og stekes litt til. Se oppskriften for flere detaljer.Så hva smaker det? Jo, det smaker salt, røkt og nydelig sprøtt - akkurat som bacon! Nok et bevis på at det ikke er det døde dyret som gir smaken folk liker, men smakstilsetninger og krydderier ;) Tips: Pannekakene er veganske og lagd ca. etter denne oppskriften. Tofu kjøpes billigst på innvandrerbutikk - til dette er det firm tofu som passer best, ikke silken/soft.

Yum yum :DVegansk pitapizza - en smaks eksplosjon!

Middagen i går ble veldig enkel, sånn passe sunn og utrolig god! Pitapizza må være noe av det enkleste man kan lage til middag: tin pitabrød, ha på det du ønsker av fyll og stek på 200 grader til de ser passe ferdige ut. Jeg liker best å dele pitabrødene i to på langs slik at jeg får flere tynne bunner.

Som fyll hadde jeg pizzasaus fra glass med litt ekstra hvitløk, vegansk smelteost med mozzarella smak, rødløk, vårløk, cherrytomater, spiss paprika, sorte oliven og ananas. Før servering strødde jeg på litt himalaya salt og gressløk. Nom! <3

Cheezly vegansk ost kjøpte jeg på Helios her i Trondheim. Den var utrolig god på smak og jeg merket ikke særlig forskjell på det og vanlig ost når den var smeltet :D Nå er det dag to av ferien, og fotoshoot og bursdagsselskap står på planen. Æ kose mæ! ;)Søndagsmat.

Indisk middag: Kikerter, løk og champignon stekt i indisk krydderblanding. Rød quinoa. Frisk salat med brokkoli, cherrytomater og neper. Nanbrød og mangochutney. Jeg elsker indisk mat <3 Mangochutney er riktignok en sukkerbombe, men åh! så godt. Jeg vurderer å lage selv etter denne oppskriften, og bytte ut sukker med palmesukker eller agavesirup. Quinoa er et supersunt alternativ til ris, og mist like godt! Fåes kjøpt på helsekost eller i butikker med godt utvalg, og inneholder masse protein, kalsium, vitaminer og mineraler. Supermat med andre ord! Finnes både som hele frø, som mel (glutenfritt) og som plantemelk.

Hjemmelagd raw sjokkis: Det beste i verden. Lagd etter denne oppskriften, og her finner du link til ingredienser. Proppet full med ristede hasselnøtter, pistasjenøtter, kokos og tranebær. Sunt fett og antioksidanter. Love it :D

Hva er din beste søndagsmiddag? :)Verdens beste middag!

Nok et matinnlegg, men denne middagen ble så god at den må jeg bare dele :P

Fylt paprika og potetsalat med sennep.

Dette trenger du til fylt paprika, fire porsjoner:
- To spisse, søte paprika, delt på langs
- En kvart squash i små biter
- To fedd hvitløk, finhakket
- Litt ruccola salat
- Litt smuldret fetaost

Stek squash og hvitløk i litt olje. Legg den stekte blandingen i paprikaene sammen med litt ruccola salat. Topp med fetaost og legg paprikaene i en ildfast form med bittelitt vann i. Stekes i ca. 15 minutter på 180 grader. Inspirert av denne oppskriften.

Dette trenger du til potetsalaten, fire porsjoner:

- 800g poteter, kokt og kuttet i terninger
- 1 løk i skiver
- 2 ss sennep
- 2 ss honning
- 2 ss sitronsaft
- 1,5 dl solsikkeolje
- Akkurat passe med veggisbacon, stekt.

Bland sennep, honning og sitronsaft i en skål, spe i oljen litt om litt mens du pisker. Vend inn potetbiter, løkringer og veggisbacon. Smak til med salt og pepper. Orginaloppskrift herifra.Serveres med frisk salat og et lite glass hvitvin. Jordbær og sjokolade til dessert er heller ikke feil <3 Retten kan gjøres vegansk ved å bytte ut honning med agavesirup, kutte ut fetaosten (ev. bytte ut med vegansk ost) og ved å bruke denne oppskriften istedet for vegetarbaconet som inneholder eggehvite.

Nom nom! Ble du sulten?
I heart food.

Det er bare å innse det: Matblogging er ikke bestandig like interessant, iallefall ikke når det kommer til slike halvhjertede "dette spiste jeg i dag" innlegg (som det jo finnes en god del av på denne bloggen). Men det er heller ikke til å komme unna at jeg er glad i mat, derfor: matblogging. Jeg skal prøve å gjøre dette så rask og smertefritt som mulig:


Middag for èn: rå røbetebiter, hvite smørbønner i tomatsaus, lettkokt asparges med salt og pistasjenøtter.


Eksotisk hverdag: Mangostan. Kjøpt på Ica Maxi. Veldig god og veldig dyr.


Lunken lunsj: Salat av spinat, løk, gulrot, tomat og quorn. Stekt i panne med olivenolje, salt og pepper. Fancy knekkebrød.


Himmel på jord: Sunn eplekake/krydderkake med usunn vaniljekrem fra Oatly. Sånn ca. etter denne oppskriften.


Fast food: Pasta carbonara veggis style. Med soyafløte og vegetarbacon fra nabolandet.


Min nye nobby: Hjemmelagd, sunn sjokkis med tørkede tranebær, ristede hasselnøtter og bittelitt salt. Sånn gjøres det.

Og når jeg sier at matblogging ikke er interessant, så er det ikke alltid sant. Sjekk ut Veganmisjonen, Silje og Mjuugly for unntakene som bekrefter regelen :)Meximiddag.

Det er så lett å ty til matblogging når man ikke har tid til å skrive noe skikkelig. Jeg kan iallefall unnskylde meg med at gårsdagens middag var skammelig god, og fortjener en plass på bloggen ;) Nutana vegetarburgere kommer i flere varianter og er superenkel middag på dager man ikke orker planlegge så mye. Burgerne tilbredes direkte fra frossen tilstand i stekeovn. Jeg spiste mine med salsa, sylteagurk, salat og hjemmelagd guacamole.

Guacamole er forresten kjempelett å lage: Ta ønsket mengde moden avokado og mos med en gaffel. Smak til med krydderier du liker - jeg liker å ha i litt hakkede tomater, chillipulver, salt, pepper og saften fra en liten lime. Veldig godt og veldig sunt <3

Sånn, det var dagens lille mattips. Nå skal jeg gjøre siste finish på noen arkitekturbilder før jeg finner senga. God natt godtfolk!Taste of nature.I går fikk jeg pakke i posten! Etter å ha skrevet om Taste of nature i et tidligere innlegg fikk jeg mail fra Daniel i Vitalkost som lurte på om jeg kunne tenke meg noen smaksprøver. Selvfølgelig kunne jeg det. Pakken var likevel en smule større enn forventet: det viste seg og være over tre KILO med smaksprøver... På forhånd hadde jeg griske planer om å beholde alt sammen selv, men det spørs om jeg ikke må endre litt på disse planene. Tre kilo kan bli litt i meste laget, uansett hvor godt det er ;)

Taste of nature barene er blant annet økologiske, veganske, ikke varmebehandlet og uten kunstige tilsetningsstoffer. Istedet for sukker er det brukt agavesirup som ikke leker sprettball med blodsukkeret ditt, slik som vanlig sukker gjør. Taste of nature kjøpes på helsekostbutikker, og kommer i ni ulike smaksvarianter - min favoritt så langt er den med gojibær. Og er du blakk, bor langt unna helsekostbutikk eller bare er glad i alt som er gratis så kan du bestille smaksprøve på tasteofnature.no. Hipp hurra!Berries and bananas.Hvis du vil lage en veldig god milkshake kan du gjøre det sånn: Ta to modne bananer og en neve frosne jordbær og putt de i en blender. Hell på en god dæsj med havremelk og en klunk med linfrøolje. Kjør blenderen til alt har fått en finfin shakekonsistens. Smak til med sitron- og appelsinsaft. Nytes mens du leser favorittboka di eller ser en episode av favorittserien din.

<3Smooth!Det ble smoothie i dag igjen. Denne gangen med frosne bjørnebær, banan, alfalfaspirer, linfrøolje og appelsinjuice. Kjempegodt! Alfalfaspirene gir en nøtteaktig smak og inneholder kostfiber, omega 3 og 6, proteiner og vitaminene A, B, C, D, E, F, G og K. De er faktisk blant de mest næringsrike grønnsakene i verden :) Linfrøolje inneholder omega 3 og 6.

Og dagens gladnyhet: Jeg har funnet en fantastisk god snackbar: Taste of Nature. Den kommer i mange forskjellige varianter og selges på helsekostbutikker for 20kr. Jeg prøvde en med goji bær og en med eple/kanel - nammenam! Dette tror jeg blir mitt faste lørdagsgodis fremover ;) De er lagd med agavesirup istedet for sukker, noe som er snillere mot blodsukkeret, og de er økologiske. Me like!Smak av sommer!Jeg har vært alt for lat på smoothies fronten i det siste. Skjønner ikke helt hvorfor, for det er jo både enkelt, sunt og kjempegodt! Dette ble frokosten min i dag: en fersk mango, like stor mengde frosne bringebær, noen never kruskakli for fiber, en liten bit banan og litt appelsinjuice. Nammis!

Hva er ditt beste smoothie tips?Alternativer.

I dag finnes det mange gode alternativer til kjøtt, og det å kutte ut, eller kutte ned på kjøtt behøver ikke være så vanskelig som mange forestiller seg :)

Kjøtterstatningsprodukter

Det finnes mange ulike sorter kjøtterstatningsprodukter, og selv om utvalget ikke er det beste her i lille Norge så er det langt fra umulig å oppdrive. Denne type produkter lages ofte av soya, rehydrert hveteprotein og/eller sopprotein.

De merkene jeg har sett mest av i norske butikker er Quorn og Hälsans Kök. Quorn er kanskje mest kjent som "veggis-kylling" da de har produkter som ligner på kylling: både filèter, biter og farsedeig. Hälsans Kök har et litt større utvalg har jeg inntrykk av: de har alt fra veggisburgere til soyapølser, schnitzler og falafel. Og selvfølgelig finnes det andre merker med tilsvarende produkter også.
 
Hvor? Man får kjøpt kjøtterstatningsprodukter i de fleste helsekostbutikker, og på matbutikker med godt utvalg. Selv kjøper jeg på Ultra Solsiden og på Helios i Trondheim. Skal man til Sverige lønner det seg å kjøpe der, da de har både bedre utvalg og bedre priser.
Hvordan? Denne type mat finnes som oftest i frysedisken, og skal tilbredes fra frossen tilstand. Raskt og enkelt. Bruk det der du vanligvis ville brukt kjøtt. Jeg bruker det til taco, lasagne, fajitas, "kylling" og ris, pølsegryte osv.
Pris? Pakkene er som regel på 3-400g og koster mellom 50 og 80kr.
Ja mat eller nei mat? Både og, det avhenger av produktet. Soyapølser er for eksempel ikke særlig sunnere enn vanlige pølser, mens Quorn er rikt på proteiner og fattig på fett og kalorier. Les om Quorn på lommelegen.no.Tofu
Tofu er et soyaprodukt mange forbinder med vegetarmat. Tofu er lagd av ostemasse av soyabønnen, og kan kanskje minne litt om en myk fetaost i konsistensen. Det finnes flere typer tofu (myk, fast og ekstra fast) som kan tilbredes på nesten uendelig mange måter. Det fine med tofu er at det smaker veldig lite, men at det lett tar til seg smak slik at du kan bruke det til omtrent hva du vil. Du kan f.eks marinere tofu i en god marinade også steke det. Du kan ha det i fruktsmoothie, du kan steke det med krydder, bruke det i wok og du kan til og med lage sjokoladepudding av det. Mulighetene er mange med tofu, selv har jeg ikke vært så flink til å eksperimentere med det, men jeg kommer nok til å gjøre det mer fremover :)

Hvor? Tofu får du kjøpt både i helsekost og matvarebutikker med godt utvalg. Men billigst er det nok å kjøpe på innvandrerbutikker. Pris husker jeg ikke her og nå, men jeg tror det er ganske rimelig. Noen som vet?
Hvordan? Som sagt så er det mange måter å tilbrede tofu på. Det avhenger av hvilken type tofu du har kjøpt og hva du vil bruke den til. Søk på nettet etter oppskrifter.
Ja mat eller nei mat? Ja mat, helt klart. Tofu er en fullverdig proteinkilde og inneholder bl.a. B vitamin, jern, plantefibre og sunne flerumettede fettsyrer. Men så kommer det også ann på hvordan man tilbreder det: frityrstekt tofu er antagelig like usunt som all annen frityrstekt mat ;)


Bildet er lånt herifra.

Grønnsaker
Grønnsaker er kanskje det enkleste og mest innlysende alternativet til kjøtt, selv om det for mange virker utenkelig å skulle erstatte kjøtt med grøntfôr. Vel, det er ikke så verst skjønner du ;) Selv liker jeg å bruke grønnsaker jeg føler det er litt mere mat i: for eksempel så erstatter jeg ikke kjøtt med agurk, det blir litt tynt ;) Men bl.a. bønner, sopp, squash, brokkoli, kikerter og løk er flott å bruke.

Hvor? Overalt.
Hvordan? Akkurat som du vil. Du kan lage burgere fra bunnen. Du kan lage vegetarpizza med sopp, løk og masse gode urter. Du kan lage vegetar wok. Du kan lage vegetarmaki. Du kan lage lasagne eller taco hvor du steker bønner, løk og sopp i krydderblandingen. Du kan lage ovnsstekte favorittgrønnsaker. Du kan lage grillspyd av sopp, løk, tomater, squash, maiskolber og mye annet, som du pensler med bbq saus. Du kan lage grønnsakssuppe. Og du kan lage mye, mye mer, bare fantasien setter grenser.
Pris? Billig!
Ja mat eller nei mat? Et stort rungende JA.


- Middag en gang i forrige uke: Ovnsstekte grønnsaker med salat og tomatbrød.

På nettet kan du finne uendelig med oppskrifter på vegetarmat. Selv synes jeg  Veggie in Norway og Norsk Vegetarforum har mye spennende og bra. Mye inspirasjon finnes også i vegetarmat kategorien på Siljes blogg. Kokebøker er også å anbefale, selv liker jeg "Spis deg yngre" av Inga Britta Sundqvist, som jeg har lånt på biblioteket. Ikke at jeg er så opptatt av å spise meg yngre, men boken har massevis av sunne, enkle og gode oppskrifter, og hun skriver mye om sammenhengen mellom mat og helse.Var det noe som fristet? :)Photoshop og pannekaker.

I disse dager bor jeg omtrent foran pc skermen. Ikke at det er noe nytt, men nå gjør jeg faktisk andre ting enn å sjekke facebook og blogg tusen ganger om dagen - jeg leter etter inspirasjon, og jeg jobber med Photoshop tentamen. Vi begynte nemlig på nytt kurs i dag: akt. Vi skal lage en serie aktbilder som skal leveres som bok, og vi står veldig fritt i valg av stil og gjennomføring. Litt nytt og litt skummelt, men jeg gleder meg masse til å begynne :) I tillegg har vi fått en Photoshop tentamen hvor vi skal kopiere et bokcover. Jeg er så absolutt ingen racer på sånne ting, men så langt har det gått bra.

Innimellom mange timer foran dataen er det greit å gjøre andre ting også, og da kan man for eksempel lage veganske bananpannekaker.Dette behøver man. Bananpannekaker smaker nesten litt banankake, og er finfin middag for søtmonser. Det fine er jo at det ikke er sukker i oppskriften, da kan man iallefall innbille seg selv at det ikke er direkte usunt.Er man heldig får man en mini pannekake-kjeks som ser ut som Norge. Eller som en elg eller en gitar eller en fiolin, litt etter hvordan man ser det.Er man enda heldigere får man alien pannekake også.Også er det bare å mumse ivei. Med blåbærsyltetøy hvis det er middag. Med is, kanel og friske bær hvis det er dessert.

Bon appètit!Jeg elsker...

...fargerik middag :D Gårsdagens: Quorn og kikerter stekt i indisk korma saus, stekte grønnsaker med nudler og litt tomat. Også rykende varmt pitabrød da, namm <3Dagens namm #2

Jeg er lite kreativ på bloggfronten, så det blir litt mat skriblerier i disse dager. Håper ingen har noe i mot det? Inspirert av Inas tomat og mozarella pai, lagde jeg min egen versjon her om dagen. Istedet for mel brukte jeg grovbakst, og istedet for margarin brukte jeg plantemargarin.Som fyll brukte jeg en løk, 2 fedd hvitløk, ca. en kvart brokkoli, champinjong, og en boks hermetiske tomater med hvitløk. Jeg hakket grønnsakene, stekte de i litt olje sammen med tomatene og krydret med to ts. sukker og en ts. chillipulver. Denne blandingen fordelte jeg på paibunnen, og på toppen brukte jeg vanlig hvitost. Ellers fulgte jeg Inas oppskrift.Jeg hadde ikke paiform, men brukte vanlig kakeform istedet. Funket som fjell!

Sånn ble resultatet, servert med spinatsalat, nøtteblanding og cherrytomater. Kjempegodt og kjempeenkelt! Neste gang skal jeg kutte ut osten slik at det blir en vegansk rett :)

Sånn ellers så har jeg tilbragt helgen på jobb, og på overnattingsbesøk hos bestemor og bestefar. Koselig <3 Hva har du gjort i helga da?Dagens namm.

Snille kjæresten min lånte med seg vegetarkokebøker hjem fra biblioteket i dag, det resulterte i hjemmelagd råkostsuppe til middag. Hvem skulle trodd at det var så enkelt å lage suppe fra bunnen av? Toro har lurt oss! Jeg endret bittelitt på oppskriften ettersom jeg ikke hadde verken pastinakk eller purre, men godt ble det likevel. Dette brukte jeg:

- 2pk. Knorr Fond du chef (Impulskjøp. Viste seg å være grønnsaksbuljong i gelè form, kjekt.)
- 1 gulrot, revet
- 1 potet, revet
- 1 bit kålrot, revet
- 1 liten løk, hakket
- 3 fedd hvitløk, hakket.
- 1 neve spinat.
- 2ss vegetabilsk olje
- En dæsj alpro soyafløte

Først kokte jeg opp en liter vann, og løste opp buljongen i det. Deretter freste jeg grønnsakene (minus spinat) i bunn av suppekjelen, tømte buljongen over og lot det hele koke i fem minutter. Mot slutten av koketiden hadde jeg i soyafløte, chillipulver og spinat. Vips så var det ferdig! Mesterverket ble servert med friske urter, sukkererter og nøtteblanding (sånn som man egentlig skal bruke i salater), kjempegodt! ps: Knorr buljongen er veldig salt, så det er ikke nødvendig å tilsette ekstra. Heldigvis var jeg lur nok til å prøvesmake før jeg krydret ;)Mat mat mat!

Jeg har havnet skikkelig på kjøret når det gjelder mat og kosthold i det siste: Godteriet som ikke blir spist opp på lørdag blir gjerne spist på søndag, mandag og tirsdag istedet. Jeg har rømmegrøt til middag flere ganger i uka, jeg spiser kindersjokolade hver dag (de er jo så små...) og frukt&grønt inntaket mitt begrenser seg til klementiner og hermetisk ananas. Resten av tiden spiser jeg brød med syltetøy. Ikke bra, ikke bra.

Jeg tror man med visshet kan slå fast at jeg er en trøstespiser - jeg spiser når jeg er stresset, når jeg er lei meg og når jeg kjeder meg. Ikke har jeg vært på trening i det siste heller, tipper jeg trygt kan gi meg selv diagnosen "ond sirkel" . Men nå skal det bli andre boller, jeg har nemlig vært på matshopping i dag.

img4317
- Rømmegrøt og brødskiver skal byttes ut med ordentlig middag!

Sesam nuggets og vegetariske bullar er kjeeempegodt! Grytbitar (jeg elsker at det er på svensk :D) har jeg ikke smakt før, det blir spennende. Färs er og blir färs, merker ikke forskjell på det og kjøttdeig når man har det i taco, lasagne e.l. Og for de som lurer så koster posene 70kr stykket og eskene koster 60kr stykket :)

img4319
- Kanskje tidenes verste matbilde, enda godt dette innlegget ikke ligger under kategorien foto.

Jeg har kjøpt masse godt fra frukt&grønt disken også. Frukt og nøtter har alltid vært en lifesaver for meg når jeg skal begynne å spise sunnere, vi får håpe det funker denne gangen også. Den boksen i midten er forresten kikerter. Ettersom jeg og kjærest skal sitte ti timer på tog på lørdag tenkte jeg å lage litt snacks: Crispy, crunchy roasted chickpeas. Håper det er like godt som det høres ut!

Nå skal jeg spise kirsebær og ananas, redigere litt bilder og snart finne senga. Bare tre dager til juleferie!

Klarer du å holde på et sunt kosthold?Eremitten.

I dag er jeg en sminkeløs eremitt som bor i en joggebukse. Jeg har skolefri, hører på sånn fin musikk, redigerer bilder og har som mål å ikke sette foten utenfor døra. Det er ganske fint å være eremitt, spesielt når man kan fyre i ovnen, spise indisk mat til middag og kysse og le sammen med den kjekkeste mannen.

soyaboller

Enkelt og kjempegodt: Frossen wokblanding med fullkornsris og grønnsaker, vegetariske soyaboller og tikka masala saus. Og spinatsalat med ananas og fetaost selvfølgelig. Må ha det, bare må ha det.

Nå er det tilbake til Photoshop, mens jeg drømmer om dessert. Hvis noen har lyst til å stikke innom med litt sjokoladepudding er det ingenting i veien for det. Eller Walters Mandler for den del. I've got chocolate cravings!Dagens middag.

Eller, gårsdagens middag er nok mer korrekt. Veggie in Norway har konkurranse: Legg inn et bilde på bloggen din av din vegetariske middag, og vær med i trekningen av gavesettet Tropical showers fra Lush! Too good to be true spør du meg, selvfølgelig må jeg være med :D Man behøver ikke være vegetarianer for å delta, men middagen må være vegetarisk.

For å lage min middag behøver du poteter, matolje, hvitløk, chillibønner, lime, dine favorittgrønnsaker, tzatziki og kryderier etter eget valg. Av grønnsaker brukte jeg løk, rødløk, gulerøtter, ananas og champignon, av krydderier brukte jeg chillipulver, grillkrydder, salt og sukker.

img8592

Jeg er en stor fan av hermetisert mat, ettersom man slipper å planlegge både middag og innkjøp, det er så enkelt å bare ta det man finner i skapet. Selvølgelig blir det sikkert både bedre og sunnere om man bruker ferske råvarer.

img8586
- Det er min påstand at hvitløk kan (og bør!) brukes til alt av middag, unntatt grøt.

img8588

Skjær potetene i båter, og legg de i en ildfast form. Press to fedd hvitløk og bland de med matolje og krydder. Pensle blandingen over potetbåtene. Jeg bruker rapsolje, ettersom den er helt nøytral på smak og tåler oppvarming bedre enn f.eks. olivenolje. Jeg brukte grillkrydder og salt til denne blandingen. Stek potetbåtene i ovnen på ca 220 grader til de er myke inni og gyldne på utsiden.

img8601
- Sånn skal de se ut. Verdens beste potetbåter.

img8595

Hakk grønnsakene dine i passe store biter og stek de på middels varme i stekepanna. Ha i boksen med chillibønner, smak til med krydder og saften av en halv lime, og la det varmes opp til det når kokepunktet. Jeg brukte chillipulver, salt og sukker. I mellomtiden har du selvfølgelig lagd tzatziki. Her kan du velge om du vil være flink og lage den fra bunn av, eller om du vil jukse sånn som meg og bruke rømme og dippblanding...

img8603

Sånn blir resultatet, smakfult og delvis mexicansk inspirert. Serveres med det du måtte ønske av salat og friske grønnsaker. Jeg er happy så lenge jeg får cherrytomater :D

Bon appetit!Mere mat.

Jeg elsker mat. Jeg kan aldri få nok mat. Så jeg tenkte jeg skulle dele et lite mattips, nemlig det som blir kalt for "veggiskylling": Quorn. Det er jo selvfølgelig så langt unna kylling man kan komme, iallefall i innhold, men kan kanskje minne litt om det i konsistens og smak.

img5755

Quorn er laget av sopprotein (et næringsrikt medlem av soppfamilien, som det så fint står), eggehvite fra frittgående høns og smakstilsetning. Sånn næringsmessig inneholder Quorn 100kcal, 14g protein, 6g karbohydrater, 2,5g fett, hvorav 0,5g er mettet fett og 6g kostfiber pr 100g. Jeg kan ikke så mye om sånt, men det ser da ikke så alt for ille ut, gjør det? Uansett er dette veldig velkomment i fryseren min. Quorn stekes direkte fra frossen tilstand, og er fint i både gryter og wok.

img5781
- Ikke så delikat bilde, men du overlever vel?

Her har jeg lagt Quorn bitene i en liten ildfast form, helt over BBQ saus og latt det putre litt på grillen. Servert sammen med hjemmelagde fløtegratinerte poteter og frisk salat ble det kjempegodt! Jeg kjøper Quorn på Ultra på Solsiden, men det finnes sikkert i andre matvarebutikker med litt utvalg også. Bon appetit!

Har du prøvd Quorn?Veggismat.

Noen eksempler på kjøttfrie matretter.

img0853
Vegetarburger.

img2588
Pitapizza.

img1327
Tortilla de patatas.

img1614
Basilikapuckar og hjemmelagd potetsalat.

img9513
Vegetarwok.

img1579
Spinatsalat, pistasjenøtter og te.

img2604
Basilikapuckar, pasta og grønnsaker i tomatsaus.

img2613
Brownie coockies <3

img9985
Vegetarpizza.

img2633
Tomatgryte med grønnsaker og ris.

img2144
Møffins!

Det er ikke skummelt å spise mat uten kjøtt, og jeg oppfordrer alle til å gjøre det oftere ;)Veggisburger - bentestyle.

Ettersom jeg er et naturtalent på kjøkkenet (...) så følger jeg selvfølgelig ikke oppskrifter når jeg lager mat. Derfor kan jeg ikke fortelle dere akkurat hvor mange bønner jeg brukte for å lage disse burgerne, men jeg kan fortelle at de ble sinnsykt gode.

1page

Som vanlig tar man det man finner i kjøleskapet. Med visse forbehold selvsagt, øl og Canesten gjør seg sjelden i burgere. Eller i annen mat for den saks skyld. Jeg brukte paprika, løk, hvitløk, chilli og squash. Finhakk grønnsakene og stek de i pannen. Mos brune bønner og bland inn løkblandingen. Tilsett litt limejuice og krydderier by choise, jeg brukte bare litt salt og pepper. For å få det hele til å bli en burgerdeig må man tilsette litt brødsmuler. Jeg brukte Kruskakli istedet, og det fungerte fint.

2page

Når deigen er sånn passe fast former du burgere som du vender i litt hvetemel. Stekes på middels varme til de har fått en fin burger-ish farge. La hvile litt før du serverer de med ditt beste burgertilbehør. I mitt tilfelle ble det burgerbrød, ketchup, hvitløkssaus, sylteagurk, ananas, tomat, salat og potetbåter. Namm!

img0853

Og forresten så lyver jeg bittelitt. Her finner du orginaloppskriften. Genial blogg :)

Har du noengang lagd burgere fra bunn av, med eller uten kjøtt?WeggisWok!

Det er fredag, og endelig helg. I mangel av noe mer interessant å blogge om så slenger jeg meg på "dette spiste jeg i dag" bølgen. Egentlig er det vel heller ganske tvilsomt at noen synes det er super-exciting å lese om hva som nå fordøyes i magen min, men hey: Benteblogg må holdes i live.

img9507horz

Man tager det man haver av gode grønnsaker. Kutt de gode grønnsakene opp i passe store biter, lag en pakke med nudler (jeg behøver vel ikke forklare hvordan man gjør det), og wips: you're ready to go! Jeg brukte bønner, champignon, løk, gulerot, purre, kålrabi, ananas og blomkål. Løk og ananas er superwiktig i wok, husk det.


img9510horz

Stek grønnsakene først, deretter hiver du oppi nudlene og The Secret Ingredient. Og i motsetning til i Kung Fu Panda, så ER det faktisk en hemmelig ingrediens her, nemlig Teriyaki saus fra Kikkoman. Ops, nå er det vist ingen hemmelighet lenger. Jajamensan, sånn kan det gå. Den smaker av honning og hvitløk, og er weeldig god. Hvis du ikke er en fan av stekt ananas kan det være lurt å hive oppi den mot slutten. Åsså er det bare å spise seg god og mett da vettu.

dpp0021horz

Til dessert passer det veldig godt med nystekte pannekaker (hvis du bare sånn tilfeldigvis har pannekakerøre igjen fra gårsdagens middag), med vaniljeis og kanel. Og rødvin. Og har du Amarula heller du det i et Donald-glass (eller et Mikke-glass) sammen med isbiter og èn kule vaniljeis.

dpp0020

Der har du et prakteksempel på en fredagskveld. Nå må jeg løsriwe meg fra dataen, da vi skal på Nabo'n å spille jukebox og drikke sjokoladeøl. See u later aligator.

Hva gjør du i kveld?SiljeSuppe.

Japp. Jeg prøvde den, Siljes tykke grønnsaksuppe, og den var dejlig skal jeg si deg! Og det til tross for min løsaktige omgang med buljongen. Jeg brukte potet, purre, løk, blomkål, kålrot, gulerot og bittelitt brokkoli. Og istedet for bare vann så brukte jeg litt melk også.

img9477

Neste gang skal jeg vise mr.buljong at det er ikke bare å komme her og komme her! Også skal jeg ha litt mer av èn type grønnsak, kålrot for eksempel, ettersom det er den beste grønnsaken som finnes. Nesten. Da blir det en "tjokk kålrabi sup" istedet for en "tjokk litt tå kvart sup". (Jeg sier ikke "suup" egentlig altså, men det høres liksom litt mer trøndersk ut sånn).

Konklusjonen er: kjempeenkel, sunn og god suppe! If Bente can do it, so can you!Franske Nytelser!

Se hva som ventet på meg da jeg kom hjem i dag!

kake


- Hvis du noen gang har lurt på hvordan lykke smaker, prøv dette!


Franske Nytelser lager verdens deiligste, nydeligste og himmelske kaker. To av de ventet på meg da jeg kom hjem fra jobb i dag - lykke! Det var min supersnille kjæreste som hadde satt igjen en overraskelse i kjøleskapet før han dro på julebord. Det ble en perfekt start på helgen :D


dpp0114


Sjokoholiker som jeg er så likte jeg selvfølgelig sjokolademousse-bollen best. Myk og deilig med en kjerne av sjokoladekrisp. Jeg er i himmelen! Men pass opp: Dette er mektige saker, og ikke til å spøke med... Jeg gjorde den tabben å spise middag først, med det resultat at jeg bare klarte halve sjokoladebollen. Og èn skje av kakestykket. Litt bedrøvelig, men resten står i kjøleskapet og venter på meg. Hørte jeg noen si nattmat?


Tusen takk Alexander, du er en knupp <3

ilovealex2

Verdens beste møffins.

Saftige sjokolademuffins med jordbær.
(14stk. mellomstore muffinsformer)

ingredienser:
125g smør
2dl sukker
2 egg
3/4dl kakaopulver
1ts vaniljesukker
1klype salt
1 1/2 ts bakepulver
4dl hvetemel
1 1/2 dl melk

fyll:
sjokoladepålegg
14 friske jordbær

1. Sett ovnen på 200 grader. Rør smør og sukker så det blir hvitt og luftig. Tilsett eggene ett i gangen, rør godt mellom hvert egg. Sikt i de tørre ingrediensene vekselvis med melken, og rør til en glatt røre.

2. Fordel halvparten av røren i formene. Legg en skje sjokoladepålegg og et jordbær i midten på hver muffin. Fordel resten av røra over til formene er 3/4 fulle.Strø over eventuell pynt.

 img2111 

3. Stekes ved 200 grader midt i ovnen i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

4. Nytes! <3

img2144
- nammenammenamm! kaaaake!

hits