august 2010 (benteblogg)august 2010

Hei og hadet.Heijeghardettraveltharjobbethelehelgenogskalutåjobbemedskoleoppgavenåhadet.


Lørdag.

En finfin start på lørdagen: Blåbærlykkemuffins bakt i forigårs. Her er det bare å inrømme gigasprekken med en gang: muffins på en torsdag. Og fredag. Og i dag. Men i dag er det lørdag, så da er det greit ;) Mine ble ikke like fine som de i oppskriften, men gode ble de! Og den daglige grønne smoothien som jeg har blitt helt hekta på. Det er både godt og supersunt. I denne er det spinat, eple, brokkoli, squash, Best of Greens, linfrø, solsikkekjerner, eplejuice og litt vann. En til meg og en til mr.kjærest.

Jeg kjenner at fotostudenten i meg gremmes når det eneste jeg har å poste på bloggen er matbilder, men forhåpentligvis blir det andre boller etterhvert ;) Nå kaller jobben.

God helg!


Blogg.

Jeg føler jeg burde blogge om noe interessant snart, men for øyeblikket jeg tror ikke jeg klarer å tvinge meg selv til å være interessant uansett hvor hardt jeg prøver. Jeg har mistet kreativiteten og skrivekløen... Jeg får vel ta meg en leterunde, men i mellomtiden nøyer jeg meg med litt matblogging. Spennende, huh? ;)


Linsekroketter.


Rykende ferskt brød så rykende ferskt som kjøpebrød kan være med vegansk smør og masse godt til <3


Sunn eple/krydderkake med bringebær. Nydelig!


Antageligvis min siste frokost/lunsj i hagen, det virker som om høstværet har kommet for å bli. Grønn smoothie av brokkoli, eple, spinat, grønt superpulver, chiafrø og eplejuice. Knekkebrød med vegansk smørepålegg.


Hjemmebakt er best. De sorte bitene er vegetarboller stekt i liquid smoke og oliven.


Restemat: Potet stek i vegansk smør med masse himalayasalt og gressløk på. Nom nom NOM!


Knekkebrød med vegansk smørepålegg med tomatsmak, kjøpt på Etikken i Trondheim. Ekstra nom med frisk basilikum på.


Dagens middag: Røde linselus med spinatpasta og brødmandeltopping. Kjempegodt!

Bon appétit!


Tommy og Tigern.


(Klikk på bildet for å se det litt større)

Som om jeg skulle sagt det selv ;)


Noe å huske på.

En liten historie jeg kom over på fjesboka:

Thomas er den typen man elsker og hate. Han er alltid i godt humør og har alltid noe positivt å si. Når noen spør ham hvordan han har det, svarer han: "Hvis jeg hadde det bedre ville jeg vært tvillinger". Han er en naturlig inspirator. Hvis en av de ansatte på jobben hadde en dårlig dag, var Thomas der og fortalte den ansatte hvordan man kunne se det positive i situasjonen. Jeg ble nysgjerrig av å se dette, så en dag gikk jeg bort til Thomas og spurte ham: "Hvordan gjør du det?"

Thomas svarte: "Hver morgen våkner jeg og sier til meg selv: du har to valg i dag. Du kan velge å være i godt humør eller du kan velge å være i dårlig humør. Jeg velger å være i godt humør. Hver gang det skjer noe ille, kan jeg velge å være et offer eller å ta lærdom fra det. Jeg velger å ta lærdom fra det. Hver gang noen kommer og klager til meg, kan jeg velge å akseptere klagene deres, eller jeg kan velge å peke på de positive sidene i livet. Jeg velger de positive sidene i livet."

"Sikkert, men det er ikke fullt så enkelt," protesterte jeg.
"Det er det," sa Thomas. "Livet handler om valg. Når du kutter vekk all dritten, så er enhver situasjon et valg. Du velger hvordan du skal reagere på situasjonene. Du velger hvordan folk skal påvirke ditt humør. Det er du som velger om du vil være i godt eller dårlig humør. Til syvende og sist så er det ditt valg hvordan du lever ditt liv".


Mange år senere, hørte jeg at Thomas var innblandet i en alvorlig ulykke, med et fall på 20 meter fra en radiomast. Etter 18 timers operasjon og uker på intensiven, ble Thomas utskrevet fra sykehuset med skinner langs ryggen. Jeg traff ham omtrent seks uker etter ulykken. Da jeg spurte ham hvordan han hadde det, svarte han: "Hvis jeg hadde det bedre, måtte jeg være tvillinger. Vil du se arrene?" Jeg avslo tilbudet om å se sårene, men spurte ham om hva som foregikk i hodet på ham under ulykken. "Det første jeg tenkte på, var fremtiden til min ennå ufødte datter" svarte Thomas.


"Så mens jeg lå på bakken husket jeg at jeg hadde to valg. Jeg kunne velge å leve eller jeg kunne velge å dø. Jeg valgte å leve."  "Var du ikke redd? Mistet du bevisstheten?" spurte jeg.
Thomas fortsatte; "Ambulansepersonellet var fantastisk. De sa hele tiden at alt kom til å gå bra. Men da de rullet meg inn på akuttmottaket og jeg så uttrykkene til legene og sykepleierne, ble jeg vettskremt. I øynene deres sto det skrevet: "Han er dødsens". Jeg visste at jeg måtte gjøre noe."
"Hva gjorde du da?" spurte jeg.
"Vel, det var en stor brautende sykepleier der som skrek spørsmål til meg", sa Thomas.
"Hun spurte om jeg var allergisk for noe. "Ja," svarte jeg.
Legene og pleierne stanset opp mens de ventet på svaret mitt.
Jeg trakk pusten og ropte: "Tyngdekraften".
Gjennom latteren deres sa jeg til dem: "Jeg velger å leve. Operer meg som om jeg er levende, ikke død". Thomas overlevde takket være legenes dyktighet, men også på grunn av sin fantastiske holdning.

Jeg lærte fra ham at hver dag kan vi velge å leve helt. Holdning er, tross alt, ALT.


Bekymre deg derfor ikke for morgendagen, for morgendagen vil bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage. Egentlig er dagen i dag den morgendagen du bekymret deg for i går.

Kanskje det viktigste budskapet som finnes: Dagen i dag er ikke mer enn hva vi gjør den til. Livet er ikke mer enn hva vi gjør det til. Alle er vi selv ansvarlige for vår egen lykke, ingen kan være lykkelig for deg. Så enkelt, men likevel så vanskelig.

- Og midt på natten våknet jeg. Lamslått av tanken på at den eneste i verden som skal leve mitt liv er meg.
Erlend Loe

- Det er svært få mennesker som virkelig lever i dag - de fleste forbereder seg på å leve i morgen.
Jonathan Swift

- Å leve er å gjøre seg selv sårbar. Derfor velger så mange å holde seg i live fremfor å leve.
Jan Vincents Johannessen


Skolestart.

Da har startskuddet gått for andre og siste år på Fotofagskolen. Til nå har det vært mest heitakkforsist, velkommen og diverse informasjon, men i morgen starter vi med fotojournalistikk. Jeg aner ikke hva jeg kan forvente av dette kurset, fotojournalistikk er ikke noe jeg har et forhold til fra før, så det blir spennende å se. Vi oldisene i andreklasse fikk før helgen i oppgave å ta et portrett av hver vår førsteklassing. Jeg var så heldig å få utdelt to, så herremennene på bildene over er Stig og Simen som har begynt i henholdsvis første klasse fagfoto og første klasse kunstfoto.

Nå skal jeg ransake kjøkkenskapene på jakt etter godterier som kanskje, muligens har gjemt seg bort. Pms og søvnmangel = dårlig humør = godtesjuk. Jeg har på feelingen at jakten blir resultatløs: jeg har jo startet et nytt og sunnere liv med pizza til middag i dag så jeg tipper jeg må nøye meg med en kopp te og noen knekkebrød. Men, i kombinasjon med en god sofa og en god bok er det ikke så verst det heller ;)


Robyn.


robyn @ pstereo 2010

Utstyrt med kompaktkamera blir kvaliteten så som så. Men et godt minne med fine farger i det minste ;)


Fantastisk!
Pstereo. Cider. Fine folk. Persilleriet. Bong kø. Øl kø. God stemning. Do kø. Musikk. Dans. Robyn. Dans. Gratis brus. Prat prat prat. 3B kjeller. Øl. Commodore 64. Dans. Seven eleven pasta. Hjemme. Tv. Prat. Sove.

Fyr bak meg under Robyn konserten: "Hun er så rå! Nesten så jeg skulle ønske jeg var hetero!"

Skjønner den. Robyn = <3

Nå: nattejobbing.


Årets beste dag?


- überkul montasje: Solveig.

I dag er første skoledag, og jeg gleder meg! Den ordentlige skolehverdagen begynner nok ikke før i neste uke, men det blir gøy å se igjen gamle folk, møte nye og å se skolens nye lokaler. Senere i kveld er det pstereo (og Robyn!) med verdens beste Solveig som står på planen, og det gleder jeg meg iallefall til  :D

Dette tegner til å bli årets beste dag, selv om været ikke er helt på vår side. God helg godt folk!


Silje, del fire.

Her kommer siste del av Silje-bildene. To ulike redigeringer denne gangen også, og som vanlig vil jeg høre hvilken du liker best ;) Nå skal jeg mekke meg frokost som jeg skal ta med ut i hagen, så skal jeg ligge der i noen timer og nyte finværet før det er tid for å dra på jobb.

Ha en finfin onsdag!


Fakin' tofu bacon <3Å kutte ut kjøtt fra kostholdet mitt var mye lettere enn jeg hadde sett for meg, likevel har jeg aldri lagt skjul på at jeg savner salt og røkt mat à la bacon. Lykken var derfor stor da jeg oppdaget vegetariske baconprodukter fra Quorn og Hälsans Kök - desverre må man til Sverige for å kjøpe det, og det blir både dyrt og tungvint. Men så, så fant jeg denne oppskriften på fakin' tofu bacon på VeganMisjonen, og i går var tiden inne for å prøve det.

Du trenger tofu naturell av den faste typen, soyasaus, liquid smoke og salt. Liquid smoke er en flytende røykessens som består av vann og kondens fra hickory røyk. Lukter skikkelig bål! :D Kaja var snill og sendte meg to flasker liquid smoke fra Oslo, men jeg har i ettertid funnet ut at det selges på Ica Maxi her i barteland også.In the making. Her har jeg presset ut mest mulig av vannet i tofuen - jeg deler tofublokken i skiver som jeg legger i press mellom tørkepapir og skjærefjøler (med noe tungt oppå). Bytt ut tørkepapiret noen ganger når det har trukket til seg mye vann. Deles så opp i bittesmå biter, sprøstekes i litt olje, blandes sammen med soyasaus blandingen og stekes litt til. Se oppskriften for flere detaljer.Så hva smaker det? Jo, det smaker salt, røkt og nydelig sprøtt - akkurat som bacon! Nok et bevis på at det ikke er det døde dyret som gir smaken folk liker, men smakstilsetninger og krydderier ;) Tips: Pannekakene er veganske og lagd ca. etter denne oppskriften. Tofu kjøpes billigst på innvandrerbutikk - til dette er det firm tofu som passer best, ikke silken/soft.

Yum yum :D


Veganer - hva, hvorfor og hvordan?
Kilde.

Wikipedia sier:

"Veganisme er en undergruppe av vegetarianisme.Følger man et vegansk kosthold spiser man ikke kjøtt, egg, meieriprodukter, honning eller andre matvarer av animalsk opprinnelse. Veganere unngår også å benytte dyreprodukter som lær, pels, ull, silke osv"


Når jeg forteller folk at jeg ikke spiser kjøtt, og at jeg også ønsker å kutte ut egg, melk og meieriprodukter får jeg som regel mange spørsmål. Hvorfor? Er det ikke vanskelig? Hva med ernæring, blir du ikke syk? osv.

For meg er et vegansk kosthold den riktige veien å gå, og det er lett for meg å glemme at ikke alle vet hva veganer betyr, hva en veganer spiser eller hvorfor mange ønsker å bli veganere. I dag kom jeg over denne veganguiden laget av Norsk Vegetarforening og Nettverk for dyrs frihet. Den er kjempeflott, og tar for seg hva et vegansk kosthold innebærer, gode grunner for å velge vegansk og andre aktuelle spørsmål. Den er ikke særlig lang og er både fin og lettlest, så jeg anbefaler alle å lese den uansett hva slags kosthold og livsstil man selv har.  Kanskje lærer du noe nytt? ;)


Silje, del tre.

Litt flere bilder fra bursdags-shooten med Silje. To ulike farge-redigeringer, hva synes du funket best? :)


Mengele Zoo - bokanbefaling.


Mengele Zoo er en roman skrevet i 1989 av den norske forfatteren Gert Nygårdshaug. Til tross for at boka er nesten like gammel som meg, og ble kåret til norges beste bok gjennom tidene i 2007, hadde ikke jeg hørt om den før jeg leste Kajas bokanbefaling for litt siden. Nå er det min tur til å sende anbefalingen videre, for denne havnet rask på topp blant mine favorittbøker!

Boka er en del av en trilogi som fortsetter med bøkene Himmelblomsttreets muligheter og Afrodites basseng. Alle bøkene kan leses som enkeltstående bøker, men jeg anbefaler å lese alle tre i riktig rekkefølge.

Mengele Zoo handler om gutten Mino som bor i en liten landsby i Latin-Amerikas regnskoger. En dag blir Minos liv snudd på hodet da vestlige selskaper på jakt etter olje invaderer området han lever i. Menneskene bak disse selskapene nærer ingen respekt for det levende, verken naturen, dyrene eller menneskene i jungelen, noe som får dramatiske konsekvenser. Mino begir seg ut i den store verden alene, og vi følger ham i hans jakt på hevn: I Minos øyne er mennesker udyr, han forakter den vestlige levemåten, og hans kamp for å redde regnskogen begynner.

En sterk bok med et viktig budskap. Samtidig er den godt skrevet og så spennende at den er umulig å legge fra seg. Anbefales!

Anbefal en bok du også, så kan du være med i Lady Nettas konkurranse hvor du kan vinne boken Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?


Sommer på jorda.


Skatval, fineste plassen på jord. Jeg er noen fregner rikere og har fryseren full av rørt bringebærsyltetøy <3
I dag har jeg vært assistent på bryllupsfotografering igjen, og i kveld venter sofa, film, kjæreste og lørdagsgodt. Kan ikke bli bedre ;)


Til å spise opp.

Image and video hosting by TinyPic

Nå skal jeg til bestemor og bestefar. Gjett hva jeg skal plukke der da ;)Silje, del to.

Ett bilde til av Silje. Hvilket likte du best: farge eller sorthvitt? :)


Silje, del èn.Bursdagsbarn, rød kjole, ballonger og finvær i skogen. Sånt blir det fotoshoot av :D Silje er utrolig fotogen, og med venninna hennes Line som reflektorholder/ballongkaster/såpebobleblåser ble det mange fine bilder. Ettersom sola roper på meg ute får det nøye seg med denne lille smakebiten foreløpig, men det kommer nok mer etterhvert :)


Vegansk pitapizza - en smaks eksplosjon!

Middagen i går ble veldig enkel, sånn passe sunn og utrolig god! Pitapizza må være noe av det enkleste man kan lage til middag: tin pitabrød, ha på det du ønsker av fyll og stek på 200 grader til de ser passe ferdige ut. Jeg liker best å dele pitabrødene i to på langs slik at jeg får flere tynne bunner.

Som fyll hadde jeg pizzasaus fra glass med litt ekstra hvitløk, vegansk smelteost med mozzarella smak, rødløk, vårløk, cherrytomater, spiss paprika, sorte oliven og ananas. Før servering strødde jeg på litt himalaya salt og gressløk. Nom! <3

Cheezly vegansk ost kjøpte jeg på Helios her i Trondheim. Den var utrolig god på smak og jeg merket ikke særlig forskjell på det og vanlig ost når den var smeltet :D Nå er det dag to av ferien, og fotoshoot og bursdagsselskap står på planen. Æ kose mæ! ;)


Ny start, maten min.

1. Rensende drikk med chia. Ett glass vann, saften fra en kvart sitron og to teskjeer chiafrø. Drikker et glass hver dag, enten til frokost eller til kvelds.
2. Take-away mat fra Persilleriet. Wrap med råkostsalat og hummus, grønnsaksburger (?), ris, kokte gulrøtter og kikerter i tomat/salsa-ish saus.
3. Fruktsalat! <3
4. Grønnsaksbiff (Familjen Dafgård, finnes i frysedisk på helsekost og noen store matbutikker), ovnsbakt gulrot, chili, løk og hvitløk og fersk spinat.
5. Grovt rugbrød med Streich smørepålegg (basilikum smak), agurk, gressløk og cherrytomater. Streich smørepålegg er kjempegodt! Helt vegansk og kjøpes på helsekost. Finnes også med paprika.
6. Grønn smoothie. Eple, brokkoli, spinat, eplejuice og det grønne superpulveret Best of Greens. Herlig smoothie med smak av eple og grønt og masse god tyggemotstand. Jeg drikker/spiser en sånn hver dag, enten til frokost eller til kvelds.

Noe av det jeg har spist den siste uka. Best of Greens er forresten et grønt pulver som er lagd av grønnsaker både fra land og hav, og som inneholder masse næringsstoffer som er bra for kroppen. Pulveret går under betegnelsen supermat, og for å gjøre det enkelt for meg selv siterer jeg Silje fra dette innlegget:

Fellesnevneren for de grønne pulverene i denne miksen, fra gress, spirer og alger, er at de inneholder et overlegent innhold av næringsstoffer. Mineraler som jern, magnesium, kalsium, kalium, kobber, sink, fosfor, aminosyrer (også de 8 essensielle, altså fullverdig protein), C-vitaminer, betakaroten og masse B-vitaminer (inkl B12) og klorofyll som transporterer oksygen rundt om i kroppen, renser og avgifter.

Ingen grunn til å ikke ta det med andre ord :) Nå er det snart en uke siden jeg satte meg som mål å spise sunnere og mer vegansk, og jammen har jeg vært flink! Jeg har holdt meg helt unna godterier (unntatt på lørdag, da er det lov), jeg har spist masse grønnsaker, drukket rensende chia drikk og grønn smoothie hver dag og jeg har ikke tatt et eneste glass melk. Den største utfordringen har vært å holde seg unna godis på jobben, hvor det flommer over av gratis sjokolade og vingummi - det var en skikkelig prøvelse for viljestyrken, men jeg klarte det! :D

Nå venter senga, og i morgen er første feriedag. Herlig!


Litt på etterskudd.

Jeg er litt på etterskudd med blogging merker jeg. På onsdag var jeg nemlig på besøk hos Silje, og først nå kommer bildene. Vi spiste raw-sjokkis, drakk te og snakket om alt mellom himmel og jord. Søtere jente skal du lete lenge etter, så snill og lett å prate med! :D Jeg fikk også snust og smakt på masse spennende supermat, så nå ble handlelista mi på iHerb plutselig enda lengre ;) Et nytt monster fikk også være med hjem - den gamle døde desverre etter et ublidt møte med asfalten. På Siljes eplabutikk kan du kjøpe finfine monstre i alle mulige farger og fasonger :)

Nå er det leggetid, i morgen venter nok en arbeidsdag.

God helg!


Mine bilder på femelle.noMine bilder er publisert på femelle.no :D Jeg har vært ute i Trondheims gater og tatt bilder av kule folk med kule klær, her og her kan du se resultatene. Gøy! For de som ikke vet det så er Femelle et onlinemagasin lagd av bloggere for bloggere. Her skrives det om blant annet mote, livsstil, musikk, sex og samliv, skjønnhet og selvfølgelig om blogging. Check it out! ;)

Jeg har forresten tenkt litt på det med å svare på kommentarer. Jeg er selv ganske dårlig på det, shame on me! Frem til nå har jeg prioritert å skrive blogginnlegg og kommentere på blogger jeg leser selv, dermed får jeg dårlig samvittighet fordi jeg er så elendig på å svare.

Så er det dette med hvor man skal svare også, på den andres blogg eller i eget kommentarfelt? Jeg liker svarfunksjonen til blogg.no: det sparer tid og det blir mer oversiktlig. Men så er det de bloggerne som ikke har blogg.no plattform da, de får jo ikke sett at jeg har svart med mindre de går inn på innlegget og sjekker. Noe jeg selv synes er veldig upraktisk når bloggere med andre plattformer svarer meg i sine egne kommentarfelt. Jeg kommenterer jo så mange steder at jeg ikke har sjangs til å sjekke hvert enkelt innlegg for svar senere.

Hvordan gjør du det?


Ny start, ingen unnasluntring!Se, jeg har fått meg ny skrivebordsbakgrunn! I går fikk jeg av ukjent grunn en liten, men sårt trengt motivasjonsboost når det kommer til kosthold. Av erfaring vet jeg at denne boosten dør ut ganske raskt, derfor lagde jeg meg en skrivebordsbakgrunn som en konstant påminner, med mål og inspirerende bilder. Smart, ikke sant?

En nærmere titt:Målene er ganske beskjedne og ikke så veldig konkrete ennå, men jeg vil ikke sette nullgrense på alt for så å føle meg utilstrekkelig når jeg sprekker. Ja, jeg sier når og ikke hvis, såpass godt kjenner jeg meg selv ;) Grønn smoothie og rensende drikk med chiafrø skal inntas på daglig basis, det samme skal rå grønnsaker og frisk frukt. Jeg har en tendens til å spise usannsynlig mye brød i prioder med dårlig matlyst og lite fantasi. Foreløpig setter jeg meg en grense på to brødskiver og tre knekkebrød per dag, så får jeg se hvordan det går og eventuelt stramme inn litt etterhvert.

Bildene er fra sanabona.no og bama.no, to flotte nettsteder med masse sunn inspirasjon. Veganmisjonen's oppskrifter kommer nok også til å bli mye brukt fremover. Jeg gleder meg til å komme i gang!

Ønsk meg lykke til ;)


Søndagsmat.

Indisk middag: Kikerter, løk og champignon stekt i indisk krydderblanding. Rød quinoa. Frisk salat med brokkoli, cherrytomater og neper. Nanbrød og mangochutney. Jeg elsker indisk mat <3 Mangochutney er riktignok en sukkerbombe, men åh! så godt. Jeg vurderer å lage selv etter denne oppskriften, og bytte ut sukker med palmesukker eller agavesirup. Quinoa er et supersunt alternativ til ris, og mist like godt! Fåes kjøpt på helsekost eller i butikker med godt utvalg, og inneholder masse protein, kalsium, vitaminer og mineraler. Supermat med andre ord! Finnes både som hele frø, som mel (glutenfritt) og som plantemelk.

Hjemmelagd raw sjokkis: Det beste i verden. Lagd etter denne oppskriften, og her finner du link til ingredienser. Proppet full med ristede hasselnøtter, pistasjenøtter, kokos og tranebær. Sunt fett og antioksidanter. Love it :D

Hva er din beste søndagsmiddag? :)


iHerb favoritter # 3 - yummy earth.Her er det ikke så mye å si annet enn "namm namm!". Yummy Earth lager kjærligheter og små drops som selges for en rimelig penge på iHerb. En stor pose drops (364g) koster 36kroner, en stor pose kjærligheter (60stk) koster også 36kr, og en liten pose kjærligheter (15 stk)  koster 14kr.

Disse er ikke sukkerfrie, men er likevel et bedre alternativ enn tradisjonelt godteri. Kun naturlige ingredienser og null kjemikalier, syntetiske fargestoffer og annet tull. De er kjempegode, og har vært fast inventar blant lørdagsgodisen min i det siste :)

De ulike smakene: Wet-face watermelon, too berry blueberry, sour apple tart, pomegranate pucker, mango tango, blood orange cocktail, strawberry smash, very very cherry og googly grape.

Dersom du er førstegangskunde på iHerb, kan du bruke koden SEF729 for å få $5 rabatt. Billigste fraktalternativ er $4 så lenge pakken ikke veier over 1,3kg. Og pass på å ikke bestille for over 200kr, da slipper du nemlig toll :)
hits