april 2011 (benteblogg)april 2011

Frokost, loppis og vin.

Nå: frokost.
Snart: loppemarked.
Senere: bursdagsfest for to flotte fotofrøkener.

Kanskje den perfekte lørdag? Dette er min siste frihelg før vi får utlevert eksamen på mandag, og den skal nytes til fulle! I smoothien er det forresten spinat, eple, brokkoli, avokado, linfrøolje, sitronmelisse og eplejuice. Kaken er den samme som her. NAM!

Hva gjør du på din lørdag? :)

Tvunget til å underholde.

Det er vår, og med vårsola kommer også omreisende sirkus som reiser land og strand rundt for å underholde det norske folk. Å dra på sirkus er tradisjon for mange, og jeg husker selv hvor gjevt det var å spise sukkerspinn, kjenne fremmede lukter, se vågale akrobater og ikke minst spennende dyr da jeg var liten. Store elefanter som kunne stå på to var jo ikke akkurat hverdagskost.

Men hva er det egentlig som som ligger bak disse spennende dyrene? Hva er deres historie? For realiteten er jo at dyr i sirkus ikke opptrer i manesjen fordi det er noe de elsker å gjøre eller fordi de føler behov for å gjøre det. Dyrene opptrer fordi det er det de har blitt lært, og ofte på svært brutale måter.

For vi må jo bare innse det dersom vi tenker oss om: Ingen dyr ville vel frivilig velge et omreisende liv som består av mange, mange timer tilbragt i trange transportvogner. Et liv langt borte fra sine naturlige omgivelser, og uten mulighet til å gjøre det instinktene deres forteller dem at de burde gjøre, men heller tvert i mot.


Foto: NOAH

Dette ser for eksempel ikke ut som noe en fri elefant ville funnet på, gjør det? Ofte brukes smerte- og ubehagstimuli for å trene store og potensielt farlige dyr. Hentet fra www.sirkus.info: Elefantkroken blir betegnet som et uunnværlig instrument i temmingen av en elefant. Den utsetter følsomme punkter på dyrets kropp for stikk. I sirkus kamufleres gjerne elefantkroken i en dusk, eller den byttes etterhvert ut med en pisk.

Det finnes hundrevis av skrekkvideoer som viser bruk av vold mot sirkuselefanter, men jeg skal ikke poste noen av de. Tvertimot skal jeg dele en video om hvordan elefanter lever i det fri. De fleste av oss har vel sett en sirkuselefant og kan selv trekke konklusjonen om hvordan sirkuslivet må fortone seg for et så stort, klokt og sosialt dyr. Vold eller ikke vold.

Det er så mye som kan skrives om dette temaet., og ikke bare om elefanter, men også om alle de andre dyreartene som tvinges til å underholde. Alt dette kan umulig få plass i ett blogginnlegg, jeg anbefaler derfor alle til å ta turen innom NOAHS infoside om dyr i sirkus: www.sirkus.info.  Det er blant annet sjokkerende å lese hvor uvitende dyretrenere i sirkus virker og hvordan dyrene turnerer hele året og lånes ut til mange ulike sirkus. Heldigvis finnes det også sirkus uten dyr og en oversikt over de kan du finne her.

Her i Trondheim er det nå Cirkus Merano som opptrer, de har elefanten Baba med seg samt hunder, geiter og ponnier. De hadde premiere i dag, og jeg var der sammen med flere dyrevenner fra blant annet NOAH for å dele ut informasjon til publikum om bruk av dyr i sirkus. Vi skal ha flere demonstrasjoner, både denne helgen og neste, så dersom du bor i området og også vil være med kan du sende meg en mail på bente.isefjaer@hotmail.com, så sender jeg deg informasjon om tid og sted :)

Ja til sirkus - uten dyr!

Ferdig!

Da var aller, aller siste kurs på Fotofagskolen unnagjort, nå er det er bare eksamen og avgangsutstilling igjen. To knappe måneder til jeg er ferdig utdannet fotograf, enn det! Noen filmskaper derimot, det er jeg ikke ;) En del av fashionkurset var å lage en kort video som skulle underbygge stemningen i bildene, og slik ble resultatet:

Ikke akkurat top notch, meeen hva kan man forvente første gangen man prøver noe nytt? :P Jeg har iallefall lært masse og hatt det gøy underveis. Bildene kommer nok også etterhvert, men nå skal jeg ta en pc-fri resten av kvelden. Vel gjennomført fashionkurs skal nemlig feires med kakao og Grey's <3

Dagen i dag.I tilfelle noen lurer på hva jeg har gjort i dag ;)

Vidunderet på nederste bilde er sjokoladefudge med mandler og tranebær, ca etter denne oppskriften (minus aprikos og pluss ekstra kokosolje). Jeg gikk bananas over disse og spiste nesten alt selv, mens de jeg forsøkte å dele med ikke var like begeistret. Like greit, da blir det mer på meg <3

Jeg kom forresten over et innlegg fra påska i fjor. Det er noe av det beste med blogg: å lese i arkivet og se igjen ting man har glemt :)

Glad påsk!I går tilbrakte vi en herlig dag i fjæra, med strålende sol, grilling og supersøte tantebarn. I dag har jeg vært på jobb siden 05.00 og er mildt sagt trøtt, men da er det godt å komme hjem til en kjæreste som disker opp med  falafel til middag <3 Nå gjenstår bare ett dilemma: ta med seg en bok ut og nyte sola, eller sitte inne og redigere fashionbilder? Jeg burde vel strengt talt prioritert sistnevne ettersom oppgaven skal leveres på torsdag, meeeen det er ikke akkurat det som frister mest ;)

Helgens blogg!Jeg er helgens blogg på blogg.no, hurra! Jeg feirer med et gammelt bilde av meg selv, og snart blir det grilling i fjæra med familien. Endelig har finværet kommet til Trondheim også, så dette tegner til å bli verdens beste fredag :)

Håper alle har en fin påske!

Typical tropical.Verdens mest geniale oppfinnelse: Smoothie! I dag ble det en påskegul og tropisk variant:

- Ca. 150g frossen frukt. Jeg bruker tropical smoothie mix fra Eldorado, med mango, ananas og banan.
- Nok appelsinjuice til å få en god konsistens.
- En neve kokos
- En spiseskje kokosolje

Kjøres i blender til en jevn smoothie. Vær obs på at kokosoljen kommer til å danne små klumper ettersom frukten er så kald. Hvis du ikke liker det kan du droppe oljen, eventuelt erstatte den med en annen sunn olje eller litt kokosmelk. Rør inn noen blader sitronmelisse og en liten neve linfrø før du spiser. Nammis!

fashion sneak-a-peek III går hadde jeg min andre fashionshoot, og forhåpentligvis har jeg nok materiale til at det også blir den siste. Det hadde nemlig vært godt å kunne bruke god tid på redigering og ferdigstilling, og samtidig tatt noen dager påskeferie. Det er iallefall planen min i dag: Sove lenge (check!), frisørtime og utepils er det som står på agendaen. Herlig, herlig :D

Håper det er flere som koser seg i påsken, og hvis noen har litt påskesol til overs må dere gjerne sende den til Trondheim! Utepilsen blir liksom så mye bedre da ;)

sjokosmoothie!

Teknisk sett har jeg påskeferie nå, derfor synes jeg det var på sin plass med en sjokosmoothie til frokost i dag. Sjokosmoothie lager man lett som bare det i blender:

- én banan
- to og en halv spiseskje rått kakaopulver
- en spiseskje proteinpulver
- en spiseskje kokosolje
- en teskje vaniljepulver
- en liten neve kokos
- tre dråper stevia vanilla cream
- en god dæsj plantemelk

Gir nok til ett stort glass.

Jeg brukte kalsiumberiket soyamelk. Jeg målte ikke hvor mye melk jeg brukte, men det regulerer du etter hvor tykk du vil ha smoothien. Sjokosmoothie inneholder både sunt fett, proteiner, kalsium og antioksidanter. Nam for ganen og nam for kroppen ;) Kakaonibs og hakkede nøtter er perfekt å røre inn før du spiser, det er godt med litt tyggemotstand også.Veldig mektig og veldig godt! :)

fashion sneak-a-peekTill tross for tidenes bloggtørke holder statistikken her på bloggen seg stabil samtidig som antallet followers på bloglovin øker. Jeg er imponert! For noen flotte lesere altså :)

Her er en liten sneak-a-peek fra dagens fashionshoot, og også hovedårsaken til bloggtørken. Fashion krever masse tid og planlegging, men så er det kjempegøy når man blir fornøyd med resultatet. Modellen er nydelige Marthe F fra Trend, og vi har enda en shoot på planen før arbeidet med redigering, design og layout begynner. Dette skal nemlig resultere i en motekatalog og en fashionfilm. Jeg kjenner prestasjonsangsten komme snikende når jeg tenker på alt arbeidet som gjenstår, men jeg skal puste med magen og heller ha det gøy ;)

Nå er det natta for lenge siden, skolen kaller igjen i morgen. C u l8r alligator!

Hjertemat har giveaway!Tone bak den flott bloggen Hjertemat har en giveaway hvor man kan vinne en nydelig kopp og tre raw sjokolader. Jeg er selvfølgelig med! ;)

the raw chocolate shop

Et lite tips til alle som vil ha rå og sunn sjokolade, men som ikke vil/orker/tørr (stryk det som ikke passer) å lage selv, er å kjøpe fra The raw chocolate shop. Jeg fikk en pakke derifra for noen dager siden, og det er litt luksus å slippe å lage selv hele tiden :)Det blir selvfølgelig ikke like godt som hjemmelaget, men likevel godt nok til at x antall sjokoladebarer forsvant på to dager... Her er en liten oversikt over hvilke jeg har prøvd og hva jeg synes om de:

Conscious Goji & Coconut
Min absolutte favoritt! Kremete konsistens med smak av mørk kakao, gojibær og kokos. Kraftig, søt og mild på en gang. Terningkast 6.

Conscious Mint Hint
Mørk sjokolade med god smak av mint. Den er likevel litt for tørr og kornete i konsistensen til at jeg er overbegeistret. Terningkast 4.

Conscious Healthy Heart
Mørk sjokolade med maca, vanilje og alger. En smule sær kombinasjon, men det måtte jo prøves ;) Smaken var så vidt jeg husker ok (er lenge siden jeg prøvde denne), men også her var konsistensen for tørr og kornete. Terningkast 3.

Conscious Chilli Hot
Denne lever helt klart opp til navnet sitt, den var hot! Men selv om sjokolade og chilli er en populær kombinasjon er det ikke noe for meg. Terningkast 2.

OmBar Acai & Blueberry
Denne er det også lenge siden jeg har smakt, men husker jeg ikke ble overbegeistret. Helt ok smak, men litt tørr. Terningkast 4.

OmBar Probiotic Strawberry
God smak av mørk sjokolade med et hint av jordbær. God på smak, men også litt tørr. Terningkast 4.

OmBar Probiotic Coconut
Denne fikk jeg med som en gave, og den var utrolig god! Ikke så tørr i konsistensen som de andre, og fyldig smak av sjokolade og kokos. Terningkast 6!

Cacao Bar
En veldig enkel bar av bl.a. dadler, nøtter og kakao. Helt grei på smak, men litt for hard i konsistensen og litt for kjedelig. Dette lager man mye bedre hjemme på 1-2-3! Terningkast 2.

Raw chocolate covered organic mulberries
Tørkede morbær med rå sjokolade over, denne var jeg veldig spent på! Jeg hadde sett for meg litt syrlige bær, så jeg ble ikke helt fornøyd når jeg oppdaget at de var søte. Bomkjøp tenkte jeg ved første smak, men så ble jeg på magisk vis helt hekta, de var jo kjempegode! Disse skal jeg helt klart kjøpe igjen, terningkast 6.Prisene er ikke så ille heller: OmBar sjokoladene koster ca. 18kr og Conscious barene koster ca. 27kr. Det er kanskje mye sammenlignet med stratos og troika, men med tanke på at rå sjokolade uten melk og sukker gjør kroppen godt er det en liten pris å betale synes jeg :) Pass på å holde hver bestilling under 200kr når du kjøper fra utlandet, så slipper du å betale moms.

Noen som ble fristet? :)

Spinatsuppe.Jeg har lite å skrive om for tiden, så da vet dere hva som kommer: MATblogging! ;) Spinatsuppe ble middagen min i dag, jeg hadde nemlig en pose spinat i kjøleskapet som ville avgått ved døden om jeg ikke tok affære. Jeg fulgte ikke noen oppskrift, men gjorde det ca. slik:

- En halv løk og to fedd hvitløk hakkes og freses i litt olje i en stor kjele.
- Spinaten (ca. 250g) skylles og renses og has i kjelen sammen med en skvett soyamelk. La det hele dampe på svak varme til spinaten har falt sammen.
- Hell over ca. 5dl soyamelk og ha i grønnsaksbuljong. Jeg brukte samme buljong som jeg gjorde her.
- Gi det hele ett oppkok og mos så til en jevn suppe med en stavmikser.
- Krydre etter smak (jeg brukte pepper, timian og sitronsaft) og server.

(Tipper det er nok middag til to personer)

Sikkert kjempegodt med ferskt brød til, men jeg nøyde meg med litt solsikkefrø da det eneste brødet jeg hadde var hundre år gammelt og hardt som stein. Jeg må bli flinkere til å lage suppe, det er jo så utrolig enkelt og ikke minst godt! :)

Global warming - did you know?Jeg kom over denne videosnutten hos Tine Katrine, og tenkte den var verdt å dele :) Her er det en del hårreisende fakta som viser viktigheten av et grønnere kosthold, som for eksempel at alt korn som brukes som dyrefôr kunne løst verdens matvaremangel fjorten ganger.

Nytt IIDet slår aldri feil: Så snart vårsola titter frem øker shoppinglysten i takt med en en synkende impulskontroll. Noe som resulterer i nye, fine ting, og det er jo bra. På fredag kjøpte jeg meg søte kurver på Søstrene Grene, godsaker fra Lush og en sommerkjole på Indiska. Kurvene kostet 49kr stykket og er laget av gamle magasiner. Hurra for gjenbruk! :) Kyrre er ikke akkurat ny, men jeg benytter sjansen til å dele dette flatterende bildet likevel. Jeg tror han er i ferd med å våkne opp fra vinterdvalen ;) Nå skal jeg snart sette kjæresten på toget til Oslo, og bruke resten av dagen på spotify og huslige sysler, før det blir kino med fine jenter til kvelds. Ha en fin søndag folkens!

Vegansk pålegg.Her kommer tips til et kjempegodt pålegg, som også er enkelt å lage: Mock tuna salad. Som navnet tilsier minner det litt om tunfisksalat, bare at denne er helt uten animalske ingredienser :) For å lage denne trenger du en blender og disse ingrediensene:

- artisjokkhjerter på boks
- kikerter på boks
- nori ark og/eller tang granulat.
  Jeg bruker kun nori, og det kan kjøpes på dagligvare og innvandrerbutikker også.
- løk
- stangselleri
- næringsgjær. Kan kjøpes i helsekost også. Men jeg tror det går helt fint å lage dette uten.
- riseddik eller annen eddik
- vegansk majones. Kan kjøpes på f.eks Bunnpris eller lages selv.
- soyasaus

Jeg er ikke fan av hverken artisjokkhjerter, selleri eller vegansk majones (jeg har foreløpig ikke prøvd å lage selv), men jeg digger uansett denne salaten. Supergod på ristet brød med f.eks. agurk og vårløk til :D Her finner du videoen med eksakte mål og fremgangsmåte.

Noen tips på veien: Bruker du noriark kan det være lurt å ha det i en liten blender sammen med to til tre kikerter, slik at det blir ordentlig finmalt (kaffekvern gjør kanskje samme nytten?). Hvis du er som meg og ikke liker smaken av den veganske majonesen du får kjøpt på glass, så er det lurt å lage salaten dagen i forveien. Når den har fått stå natten over blandes smakene, og du kjenner ikke lenger majonesen. Litt salt og pepper gjør seg også godt i synes jeg, og en skvis sitron over før du spiser er nydelig :D

Bon appetit!

hits