februar 2011 (benteblogg)februar 2011

Dyrevennlig bondefrokost.Den gode, gamle bondefrokosten er vel en favoritt hos mange på late søndagsmorgener. Jeg lagde min egen dyrevennlige versjon i dag: Ristet rugbrød med avokado/urtepålegg, cherrytomater og sopp stekt i liquid smoke. Hadde jeg hatt bedre tid ville jeg nok supplert med litt bønner i tomatsaus og tofuomelett også. Nam!

Avokadopålegg med urter lager du ved å blande sammen en halv avokado, litt salt, pepper, timian, fersk gressløk, dill og sitronsaft. Mos det hele sammen med en gaffel eller liten blender. Superenkelt! Smak deg frem med urter og krydder, og ikke vær redd for å eksperimentere - ta det du har i skapet og som du synes er godt. Til soppen brukte jeg samme blanding som når jeg lager tofubacon: en teskje liquid smoke, en spiseskje soyasaus og litt salt. Stek soppen først i litt kokosolje eller plantemargarin, hell over liquid smoke blandingen og stek litt til.

En perfekt start på dagen :)

Ompa til du dør!

I kveld blir det stemning! :D

Françoise Nielly
Jeg har fargedilla for tiden, og falt pladask for disse :D Kunstneren heter Francoise Nelly og er fransk, se flere av bildene hennes her. Sier ikke nei takk til ett eller to som jeg kan henge på veggen, de to øverste for eksempel :P

Tid for mat.

Så var det tid for litt mat igjen da. Jeg må jo vise verden at jeg absolutt ikke lider noen nød selv om jeg prøver å leve både vegansk og sunt ;)

1. Raw food lunsj. Avokado med salt, pepper og hakkede mandler, gulrot og squash strimler med vårløk, miniplommetomater og en god skvis sitron over det hele.

2. Rosasuppe av bl.a. rødbeter, blomkål og rismelk. Laget på slump, men rop ut hvis noen vil ha sånn ca. oppskrift :)

3. Frokost. Knekkebrød med plantemargarin og hampfrø. Cherrytomater, hummus og ruccola. Nom!

4. Dessert må man jo også ha, og i helgen lagde jeg karamell/kokos kake sånn ca. etter Anettes oppskrift. Denne er basert på bl.a. mandelmel og kokosolje og er så vidt jeg vet sunn. Den er ikke vegansk da den inneholder egg, men neste gang skal jeg prøve med No Egg istedet og se om den blir like god. For den var nemlig nyyyydelig!

Interiør inspo.

Jeg klarer ikke la være. Selv om vi ikke skal ta over leiligheten før i sommer sitter jeg allerede nå og sikler på interiørsider på nettet. Disse bildene er hentet fra den danske siden nordhjem.dk, de har fantastisk mye fint!

Jeg vil ha hvite, lyse rom og masse farger. Gult, turkis, oransje, rosa, grønt og blått. Gleder meg! I løpet av mars en gang skal vi besøke de som bor i leiligheten nå og få ta litt bilder og mål. Kjekt å ha når vi skal begynne å planlegge. Hvis noen har tips til gode nettsider når det kommer til interiør og oppussing så kom gjerne med de :)

Kvisekrise.

Selv om jeg vanligvis prøver å holde en optimistisk tone her på bloggen føler jeg at tiden nå er inne for å klage litt, synes litt synd på meg selv rett og slett. Med unntak av de obligatoriske tenåringskvisene har jeg aldri vært veldig plaget av kviser, helt fram til nå ... i en alder av snart 27 år. Nå popper de opp i panna og på ryggen: de er store, vonde, de klør og lager arr. Det verste er at jeg vet akkurat hva det skyldes, uten at jeg klarer å gjøre noe med det. Gjør deg klar for en lang historie...

Jeg har gått på p-piller siden jeg var 15 år, og like lenge har jeg vært plaget med humørsvigninger av den store stygge sorten. Jeg har prøvd utallige typer piller, jeg har prøvd p-ring, p-plaster og det som er uten at det hjalp noe. I sommer bestemte jeg meg for at 11 år i hormonhelvete var nok, så jeg sluttet på p-pillen for å se om det hjalp på humørsvigningene. Stort sett merket jeg bare positive effekter av å slutte på pillen: Jeg gikk ned i vekt, fikk økt sexlyst og jevnere humør (selv om jeg fremdeles kan være ganske skummel visse perioder i syklusen, i allefall i følge kjæresten min).

Men etter tre måneder uten p-piller dukket de opp: Kvisene. Først i den ene tinningen, så spredde de seg oppover langs hårfestet og ned til den andre tinningen. Så dukket de opp øverst på ryggen også, bare sånn for sikkerhets skyld. Først koblet jeg ikke kvisene med at jeg hadde sluttet på p-pillene, og jeg prøvde forskjellige typer sjampo, ansiktskremer osv. Men så husket jeg at jeg hadde det samme kviseproblemet noen år tidligere da jeg prøvde meg på minipillen Cerazette. En minipille inneholder kun gestagen, mens en vanlig p-pille inneholder både gestagen og østrogen. Også den gangen tok det ca. tre måneder fra jeg byttet fra p-pille til minipille før kvisene kom. Og da jeg byttet tilbake til vanlige p-piller: kviser borte! Det virker altså som om kroppen min reagerer med massive kviseutbrudd når jeg tar fra den dens daglige østrogen tilskudd. Hurra... Og fra det jeg har lest meg til på internettet er det visst veldig vanlig. Det internettet derimot ikke kan fortelle meg er om det kommer til å gå over av seg selv. Stort sett så sier internettet bare: oppsøk lege, få medisiner. Eller: oppsøk lege, begynn på p-piller igjen.

Vel, jeg vil ikke begynne på p-piller igjen. Og jeg vil ikke ta medisiner heller, internettet kan nemlig fortelle om mange bivirkninger som er lite koselige. Pluss at kvisene kommer mest sannsynlig tilbake så fort man slutter på medisinene. Så konklusjonen er hva? Er kroppen min blitt østrogenjunkie etter 11 år på pillen??

Og hvis noen lurer på hva bildet har med dette å gjøre så er det ett av mine mange tiltak i Krigen Mot Kvisene. Der er det spirulina, kokosolje, nattlysolje, vitamin b og burdock. Burdock aner jeg ikke hva er, men dama på helsekost anbefalte det. Har også lest at sink og vitamin c skal være gunstig - snart spiser jeg vel så mye kosttilskudd at jeg ikke får plass til mat lengere... Andre tiltak i Krigen Mot Kvisene er solarium og tea tree olje. Vurderer også jojobaolje. Og maca. Jeg er egentlig ikke en fan av vitaminer og mirakler i pilleform, men dette er krig og det er unntakstilstand. Jeg kjører strategi all in. Angrep er det beste forsvar osv.

Flere der ute med kvisekrise? Noen gode råd?

To sider av samme sjokolade.

I går kveld klødde det i kokkeleringsfingrene mine, så jeg rotet litt i kjøkkenskapene og fant frem ingredienser til en sjokolademousse. Med litt endringer kom jeg fram til en god og mektig sjokoladedessert, faktisk var den så mektig at vi ikke maktet å spise opp alt, uansett hvor hardt vi prøvde. Så hva tror du tittet forlokkende på meg i det jeg åpnet kjøleskapet på jakt etter frokost i dag? Joda, det var sjokoladedesserten det.

Jeg stakk en finger nedi og prøvdesmakte litt - joda, fremdeles god. Jeg fant frem en skje og smugspiste litt mens jeg kikket skyldbetynget rundt meg. Bare katten var hjemme, men jeg syntes blikkene han sendte meg var dømmende: Sjokolade til frokost Bente? Svakt. Den dårlige samvittigheten kom krypende, og jeg satte sjokoladedesserten tilbake i kjøleskapet. Jeg skulle være sterk, neimen om jeg skulle la meg lede inn i fristelse. Synde på denne måten...

Men! I det jeg lukket døra og slukket lyset i kjøleskapet tentes det et annet lys. Det var som om sol, stjerner og måne falt i hodet på meg, og jeg befant meg i himmelen. Sjokoladedessert = sjokoladepålegg!

Når sjokoladedesserten består bare av sunne ingredienser, da kan man jo like godt spise restene til frokost dagen etter. Ikke sant? Gammel vane vond og vende sies det, og det gjelder nok også idèen om at man ikke skal spise sjokolade til frokost. Men sjokoladefrokost ble det, nam nam!

Hvis du også vil lage sunn dessert/pålegg gjør du det sånn:

1/2dl hasselnøtter og 1dl vann kjøres i blender til det har konsistens som en litt tykk melk. Det gjør ingenting om du ikke får den helt jevn, så lenge du ikke har noe i mot nøttebiter i desserten/pålegget.

Tilsett en liten avokado (uten skall og stein), en kvart banan (gjerne frossen) og 1/2dl yaconsirup eller agavenektar. Blendes godt inn.

Ha i 1/2dl mandelsmør (kjøp på helsekost for en liten formue, eller lag selv), 1dl rått kakaopulver, 1ss mesquitepulver, 1 stor ss kokosolje, 1ss palmesukker, en liten klype himalayasalt og en klype vaniljepulver. Blend videre.

Smak på sjokoladekremen og tilsett mer av det du ev. synes mangler av søtning, salt, kakao osv. Serveres som den er, eventuelt med vaniljekrem, friske bær, lune bær, nøttedryss, over is .... du bestemmer. Eller bruk den som sjokoladepålegg ;)

my preciousEn fantastisk fin ring og to par søte øredobber kjøpt på Pryd på Mercursenteret. Finefinefine. Jeg har endelig blitt frisk etter nesten en uke med forkjølelse. Eller bihulebetennelse ... jeg vet ikke helt hva det var, men nå er det heldigvis nesten helt borte. Jeg var på jobb i dag, og det var deilig å møte litt andre folk enn kassadama på Bunnpris, som er omtrent den eneste personen jeg har snakket med denne uka. Man blir litt småsprø av å gå så mye hjemme :P

Nå er det en rolig fredagskveld med pitapizza og Grey's Anatomy som står på planen. Jeg henger ca 100år etter resten av verden og har først nå fått øynene opp for Grey's. Men så ser jeg til gjengjeld alt for mye av det - jeg drømmer om sykehus, operasjoner og innvoller nesten hver natt. Men det er hyggelige drømmer da, for all del.

Finnes det flere Grey's addicts der ute? :)

Dyrevennlig forbruker - ansiktsrens.Det er tid for dyrevennlig forbruker igjen, og i dag tenkte jeg å dele mine to favoritter når det kommer til ansiktsrens.

Førstemann ut er Angels On Bare Skin fra Lush, en fersk blanding av bl.a. mandler og essensielle oljer. Den har en kjempegod konsistens og den passer til alle hudtyper. Jeg elsker denne! Jeg bruker den morgen og kveld, og den er effektiv men mild. Angels On Bare Skin er vegansk og den inneholder ikke parabener, hurra! Jeg har skrevet om den tidligere også, og det kan du lese her. Jeg fant desverre ikke Angels On Bare Skin i Lush sin norske nettbutikk akkurat nå, så jeg er litt usikker på prisen. Den er iallefall ikke dyr! Forhåpentligvis er de bare utsolgt på nettsiden, men uansett får du kjøpt den i butikkene i Oslo og Trondheim. Anbefales på det varmeste!

Nummer to er en litt mer tradisjonell ansiktsrens som jeg brukte mye før. Den er fra Clarins og heter One-Step Gentle Exfoliating Cleanser. Dette er et alt-i-ett produkt, det vil si at den fjerner sminke, renser og skrubber (OBS: skal ikke brukes til å fjerne øyesminke), og den kan brukes daglig. Denne passer best for en normal til kombinert hud, lukter nydelig av appelsin/sitrus og gir en fantastisk frisk og ren følelse. Jeg fant ingen ingrediensliste på nett for denne, så jeg kan desverre ikke si noe om innhold av animalske ingredienser og/eller parabener. Hvis noen vet: rop ut! Jeg har også skrevet om denne tidligere, det kan du lese her. Koster ca. 250kr på parfymeri og ca. 190 på tax-free.

Hva er din beste ansiktsrens? Er den dyrevennlig? :)

At home.Jepp, du leste riktig. I skrivende stund skulle jeg egentlig vært i Marrakech, men angst og forkjølelse satte en effektiv stopper for det. Nå høres jeg kanskje litt bitter ut, men det er jeg ikke, jeg lover. Når haugen med gråstein i magen bare vokser og vokser etterhvert som avreisedagen nærmer seg, og hyperventilering blir en dagligdags greie, da er det en lettelse å bestemme seg for å være hjemme. Og når nese, hals og bihuler tydeligvis ikke hadde planer om å bli bedre uansett, tar jeg det som et tegn på at jeg valgte riktig.

Så nå tilbringer jeg dagene med mine nye bestevenner: kleenex og neseskyllehornet, mens jeg fyrer i peisen, drikker litersvis med te og smugspiser hjemmelaget sjokolade. Jeg er god på å være syk skal jeg si dere ;)

i've come a long way to get here

remember how I said i'd come someday baby
how i said i'd come around to see you one day
i said i'd try to find a way to run away i'd get away some day
and i'll come someday baby
gonna fly around the world to hear you say
i'm gonna fly around the world, to try to find you again and say:
i never thought i'd see you again
i never thought i'd get to be with my best friend, never thought i had to tell you again
never thought i had to tell you how i lost my mind again

i left alone, i left the world I was running,
to be by your side i was dying
along by your side i was flying
i came alone, i've come a long way to get here

<3

Sjokoladefabrikken, dag to og tre.

Fire dager fri resulterer i stor aktivitet på Singsaker Sjokoladefabrikk. I tillegg til de jeg lagde forrige gang prøvde jeg meg også på Siljes snickers og Anitas bounty. Great success! Nesten litt for vellykket, jeg har spist meg halvt ihjel på sjokolade, og enda vil jeg ha mer! Selv om denne sjokoladen er sunn så er det jo ikke til å komme unna at det er mye fett i de, og sikkert kalorier også. Men pytt pytt, jeg er jo ikke på noen slankekur ;)

Nå skal jeg nyte de siste bitene, sammen med en god kopp te, photoshop og spotify :)

solblomst

Er det noen som har tips til hvordan jeg best kan ta vare på solblomsten min? Jeg er ikke så god på sånt, men jeg vil jo at den skal ha det fint. Sånn egentlig heter den vel gerbera, men jeg liker solblomst bedre. Fin er den iallefall <3

Én uke igjen til Afrika!

Og da blir det forhåpentligvis lite av det været vi har her :P

Jeg vet ikke om jeg har nevnt det på bloggen før, men vi i andreklasse på Fotofagskolen skal til Marokko på klassetur, og nå er det bare én uke igjen til avreise! Pass, kredittkort og sånne viktige saker er funnet frem, men fremdeles føles det litt uvirkelig. Vi skal være borte i en uke, og forhåpentligvis kommer vi hjem med mange gode minner, nye inntrykk og ikke minst fantastiske bilder. Gleder meg!

Jeg har forresten kjøpt meg ny jakke, og den har sånn ca. verdens største hette. Noe jeg trodde skulle bli praktisk, men den gang ei... Er det motvind fungerer den som et seil og det blir kaldt om ørene. Blåser det bakfra eller fra sidene flagrer den over alt slik at jeg ikke ser en døyt. Men men, den er i det minste fin ;)

Er det noen av dere som har vært i Marokko før?

God morgen!

Image and video hosting by TinyPic

Jeg starter dagen med noe godt i glasset og glade sanger på spotify. Ha en finfindag fredag folkens! :)

Sjokoladefabrikken.

I går kveld forvandlet jeg kjøkkenet om til en liten sjokoladefabrikk. Jeg lagde dobbel porsjon av Anitas oppskrift, og nå er fryseren full av deilig sjokolade!

De søte hjertene er med salt mandelkaramell, inspirert av fyllet i linken over. Det er så utrooolig godt! Et must for alle som liker sjokolade med salt, á la walters mandler.

Dersom man ikke orker å fylle sjokoladen i små former går det fint å lage sjokoladeplater også, sånn som jeg har gjort her. Jeg lagde en ganske tjukk masse av bl.a. dadler, hasselnøtter, kakaopulver og søtning som jeg trykket ut i en plastboks. Så helte jeg flytende sjokolade over og satte i fryseren. Når sjokoladen har stivnet kan platen taes ut av boksen og skjæres i passende biter. Ha bitene på et glass og du har lørdagsgodisen klar.

Nå gjenstår det bare å se om jeg faktisk klarer å spare noe til lørdag. Nom nom nom! :D

HjemmeEt lite glimt fra leiligheten vår, vi har nemlig hatt i oppgave å ta interiørbilder hjemme hos oss selv. Dette kan nok ikke kalles interiørbilder av det tradisjonelle slaget, men jeg liker de likevel, antagelig fordi jeg liker leiligheten :)

hits