januar 2011 (benteblogg)januar 2011

Maki og yoga.Her om dagen var jeg hos Silje for å lære å lage vegetarmaki. Nomnomnom! Det var utrolig godt, og ikke så vanskelig som jeg hadde trodd, så dette skal jeg helt klart lage igjen  :)

Jeg har forresten meldt meg på yogakurs, og i morgen tar jeg turen innom treningsenteret for å si opp abonnementet mitt der. Det er jo en kjent sak at treningsmotivasjon går litt opp og ned, men hos meg har det vært full stopp siden i november en gang. Det skal bli godt med litt forandring, og forhåpentligvis klarer jeg å holde fast på de daglige gåturene mine utover våren :)

Ha en fin søndag folkens!

En rosa kveld.

Ettersom jeg hadde en grønn morgen i går så passer det vel godt med en rosa kveld i dag? Selv om det er bittelitt juks, bildene er nemlig av torsdagens kveldsmat. Jeg hadde en stor boks soyayoghurt som egentlig hadde gått ut på dato i desember (!)  som jeg måtte prøve å bruke i noe. Den var uåpnet, så den var helt fin - ikke noen vits i å kaste mat bare på grunn av en best før dato. Lukt og smak på den først iallefall! :)

Uansett: jeg fant denne oppskriften på scones med skogsbær, trikset og mikset litt, og vips så hadde jeg jordbærscones. Jeg brukte jordbær istedet for skogsbær, vaniljepulver istedet for vaniljesukker, grovbakst istedet for fint speltmel, appelsinjuice istedet for soyamelk og jeg tilsatte en spiseskje yaconsirup.

Konklusjon: Knallgode! De er jo ikke søte, så de passer fint til kveldsmat, mellommåltid eller frokost. De var nyyydelige dyppet i jordbærsmoothie, og absolutt gode med hjemmerørt bringebærsyltetøy også.

Nå skal jeg krype opp i sofaen og se noen episoder Grey's før det blir natta. Arbeidshelg = rolig lørdag. Og det er godt ;)

En grønn start på dagen.

Smoothie til frokost er digg! Spesielt når den er så god som denne ;)

Ingredienser:

En halv ananas, fersk. Husk å fjerne skallet og den harde kjernen.
En halv avokado
To kvaster brokkoli
En bit agurk
Litt fersk ingefær. Ingefær er sterkt, så ikke bruk for mye.
En neve fersk spinat
Et halvt eple
Litt kokosvann.

Gir ca to glass.

Kjør i blender til konsistensen er fin og myk. Hell i glass, ha i noen isbiter og sett i kjøleskapet til den er kald. Denne smaker utrolig godt: eple og ananas gjør den frisk og fruktig, avocadoen gir fin fylde, kokosvannet gir et søtt hint av kokos og ingefæren setter prikken over i'en. For ikke å snakke om at den er superduper bra for kroppen: her får du både fiber, antioksidanter, c-vitaminer, sunt fett og kalsium. For å nevne noe :)

Hurra for smoothie!

Nye favoritter.

Jeg har oppdatert listen med mine favorittblogger litt, og tenkte jeg skulle nevne nykommerne i ett eget innlegg. Bloggene Mjuuugly og Superlivsstil har jeg fulgt en god stund allerede, mens Lille Hvitløk og Hjertemat er to fantastiske blogger jeg nettopp har oppdaget. Klikk på bildene for å komme til bloggene.
Sakte men sikkert har jeg gått fra å lese mest hverdagsblogger til å lese nesten kun blogger som handler om mat, vegetarmat, kosthold, supermat og helse. Det er vel derfor ingen stor overraskelse at alle disse fire faller under en eller flere av kategoriene ;) Takk for at dere skriver så flotte blogger jenter! Dere gir meg både inspirasjon og godt humør!

verdensbestepizzaJeg lagde det som må ha vært verdens beste pizza her om dagen. Grov bunn, masse grønnsaker, nøttedressing, pesto og hummus. Kanskje ikke det man forbinder med den tradisjonelle pepperoni pizzaen som drukner i ost, men jeg lover: dette er 1000 ganger bedre :D

Sånn lager jeg grov bunn:
- 500g mel. Jeg bruker en blanding av fint hvetemel, sammalt hvete og grovbakst. Man kan også bytte ut litt av mengden med havregryn om man vil.
- 1/2 pakke tørrgjær
- 3 dl vann
- 2 ss olje
-1/2 ts himalayasalt
- 2 ts palmesukker eller annen søtning.

Bland det tørre først, ha i vann og olje, kna godt og la deigen heve i en time. Kan se for meg at det er godt med litt friske urter i deigen også, det skal jeg prøve neste gang.

Sånn lager jeg nøttedressing/nøtteost:
- Ta to never rå cashewnøtteri blenderen, og ha i litt vann. Mengde nøtter og vann varierer du etter hvor mye du vil lage, men det skal være ganske lite vann i forhold til nøtter.
- Ha i en skvis sitronsaft, f.eks. fra en kvart sitron, en liten teskje himalayasalt og litt nykvernet pepper.
- Kjør blenderen til det blir en jevn masse og juster tykkelsen med mer vann eller nøtter, alt ettersom du vil ha den tynnere eller tykkere. Jeg synes det er greit at den er litt tyntflytende når den skal oppå pizzaen.
- Smak til med mer sitronsaft, salt, pepper og det du måtte ønske av krydder. Jeg bruker stort sett bare løkpulver, og det blir kjempegodt.

Oppskrift på pesto og hummus finner du her og her, og så kan morroa begynne: nemlig å lasse pizzabunnen med masse godt. Jeg brukte pizzasaus fra glass, cherrytomater, rødløk, sorte oliven, ananas, chaminjong, soltørka tomater og nøtteost. Stekes på 200 grader til bunn og nøttedressing er gyldne. Pesto hadde jeg på før servering, og med spinat, agurk, hampfrø og hummus som tilbehør ble det veldig, veldig godt, og veldig, veldig mettende.

Mmmm, pizza <3

Dyrevennlig forbruker - øyesminkefjerner.

Tiden er kommet for nok et innlegg med tips til en dyrevennlig livsstil, og denne gangen er det øyesminkefjernere som står for tur. Jeg bruker vannfast mascara (vet ikke hva det er med meg, men hvis jeg bruker vannløselig mascara ser jeg ut som en emo-panda før det har gått fem minutter), og har dermed prøvd min andel sminkefjernere. Min erfaring er at for å fjerne vannfast mascara skikkelig så må man ha en oljebasert sminkefjerner som også kalles to-fase sminkefjerner. Disse må man riste før bruk for å blande oljen og "vannet".Førstemann ut er Beauty Without Cruelty (ikke to-fase), kjøpt på iHerb for ca. 36kr. Denne får god omtale på iHerb, men desverre ikke så god omtale av meg. Uansett hvor mange runder jeg tar med denne så forsvinner ikke mascaraen. Jeg bruker den til å fjerne concealer og øyeskygge de dagene jeg ikke bruker mascara og denfungerer antageligvis bra på vannløselig mascara, men jeg kommer nok ikke til å kjøpe denne igjen.

Simple (ikke to-fase) synes jeg er hakket bedre enn BWC, men ikke så god som jeg skulle ønske meg. Det er fremdeles mascararester igjen under øynene neste morgen. Selges på bl.a. Vita og Sparkjøp og koster rundt 30kr om jeg ikke husker feil. Fungerer også antageligvis bra på vannløselig mascara.

Clinique, Take the day off (to-fase) er den første av disse fem som faktisk gjør jobben. Fjerner mascaraen raskt og enkelt, og er mild mot øynene. Det eneste negative er en litt plundrete topp. Koster 153kr på strawberrynet.com.

Clarins, Instant eye make-up remover (to-fase) er jeg også fornøyd med. Den er like god som Clinique sin, men har en bedre topp løsning, så jeg velger derfor helst denne. Jeg fant ikke pris på nettet, men på tax-free koster den 169kr.

Så til dagens vinner, nemlig kaldpresset olivenolje! Jeg måtte ty til olivenolje en dag jeg gikk tom for vanlig sminkefjerner, og nå bruker jeg ikke annet. Det er både supereffektivt og skånsomt. Jeg har helt litt olivenolje på en gammel sminkefjerner flaske, og bruker det på en bomullspad fuktet med et par vanndråper først. Og det er ikke bare bra, det er billig også. Hurra! Er du skeptisk kan du se en liten videosnutt her :)

Har du tips til dyrevennlig øyesminkefjerner?

Søndagssysler.Jeg har opprettet en tumblr blogg, her, hvor jeg kommer til å legge ut bilder jeg er fornøyd med. En slags mini-portfolio om du vil, mens man venter på at  jeg får rotet meg til å lage en ordentlig en. Noe som forhåpentligvis ikke er så lenge til, jeg bare sliter litt med å velge domenenavn. Bør jeg ta noe som er kort og enkelt å huske, som for eksempel bentei.no? Noe fotorelatert som fotografbente.no? Navnet mitt: benteisefjar.no? Noen som har noen synspunkter?

Andre fine søsndagssysler er å lage falafelmiddag som er så god at den forsvinner raskere enn man rekker å ta bilde. Eller å drømme om huset man skal flytte til om mindre enn et halvt år. Det var noen som ville se bilder, men vi kjøpte før det ble lagt ut på nett, så det har jeg desverre ikke. Men jeg kan vise hvordan nabolaget ser ut, ved hjelp av finn.no sitt fantastiske 3D kart. Grønt og skjønt!

Håper alle har hatt en finfin helg! :)

Fredagsbakst.1. Hjemmelagd sjokolade
2. i en kakedeig
3. er lik sjokoladeruter med nøtter.

Jeg brukte sån ca denne oppskriften, men endret som vanlig på litt. Isteden for brunt sukker brukte jeg halvt om halvt med sukrin og yaconpulver, isteden for vaniljesukker brukte jeg vaniljepulver og jeg brukte halvparten grovt mel. Kaken ble god på smak, men kanskje litt tørr. Uansett fin fredagskos :)

Og gode nyheter: Kjæresten og jeg har kjøpt oss rekkehus, så i juli flytter vi til hundre kvadratmeter, tre soverom og walk in closet. Ja du leste riktig: walk in closet! Det blir fantastisk! For ikke å snakke om sentralvarme, vaskerom og masse oppbevaringsplass. Vi slipper med andre ord å fryse oss igjennom enda en vinter med 15 grader innendørs, klesvasking i naboens kjeller og å lagre ting på alle tenkelige og utenkelige steder. Jeg gleder meg allerede, selv om det er lenge til. Det eneste jeg kommer til å savne er vel den sentrale beliggenheten og den fantastiske hagen vi har nå. Den nye plassen har "bare" platting, men jeg skal gå til anskaffelse av mange planter og grønne fingre, så blir det nok koselig der også ;)

God helg!

 

Fotomaraton, dag 11. Del 2.

Som jeg skrev i forrige innlegg så leverte jeg to forslag til utsmykning av veggen på skolen, og dette er det andre. Bildene er fra samme fotoshoot, men med annen redigering og annet format. Fremdeles ikke særlig stø på dette med perspektiv:Hvilket forslag likte du best?

Fotomaraton, dag 11.Deette er resultatet av den ellevte og aller siste oppgaven i vårt tre uker lange fotomaraton. Vi fikk i oppgave å lage forslag til utsmykning av en vegg på skolen. Vi sto veldig fritt til å gjøre hva vi ville, så jeg dro med meg Hege i studio og lekte litt med lang lukker og dobbeleksponering. Jeg ble veldig fornøyd med disse bildene - det virker som kreativiteten jeg har savnet ganske lenge nå endelig er på vei tilbake. Kanskje er det takket være tre uker med et intensivt maraton? ;)Vi skulle også lage en montasje av hvordan vi så for oss våre bilder på denne veggen. Som dere ser så er ikke perspektiv min sterke side. Det er lov å le... Jeg har enda et forslag til utsmykning på lur, men det tror jeg jeg sparer til etter evaluering i morgen. Ønsk meg lykke til!

Fotomaraton, dag 10.Nest siste oppgave i fotomaraton var å ta fire skumle/mystiske bilder fra området rundt domkirken. Jeg dro med meg Ingunn ut på kveldstid og brukte lang lukkertid, stativ og noen ikea lys. Læreren var veldig fornøyd, så da sier jeg meg fornøyd også :) Heder og ære til Ingunn som løp rund på kirkegården barføtt og i kun en tynn kjole uten å kny. Flinka!

Lukket avdeling.

Jeg kom over en artikkel på NOAHs nettsider i dag. Den er skrevet av Siri Martinsen i 2002, og er hennes beretning fra veterinærpraksis på et slakteri. De fleste av oss har aldri vært på et slakteri, så jeg håper alle bruker noen minutter på å lese dette og å gjøre seg noen tanker om temaet. Har vi rett til å leke allmektig og behandle dyr på denne måten? Bare fordi de har fjær og haler og vi ikke? Bare fordi vi ikke snakker samme språk? Bare fordi vi kan?

Lukket avdeling - beretning fra veterinærpraksis på slakteri.

av Siri Martinsen

En kraftig kjøttfull mann står med beina bøyd og godt fra hverandre på en metallpidestal. I armene holder han en motorsag på over en meter. Svetter og stønner, presser seg nedover i den uvillige døde kroppen. Han skotter bort, tørker svetten med blodig håndbak og hoier skjelmsk."Vil du ta over her, eller." Det er festlig med studiner i nærheten. Jobben får ny mening. "Nei takk!" Jeg bøyer meg ivrig over offerets nyrer. Disse nyrene skal redde meg fra galskapen. Disse små nyrene skal være min redningsflåte idag. Jeg skal tenke på dem hele tiden, hvor sinnrikt de er laget. De skal fylle mitt synsfelt i enda fire timer. De skal blokkere lukten av dødskamp, vold og frykt. De skal skjerme meg fra den kvalmende amoniakkgassen fra dyrerommet, hvor ofrene er samlet. Nyrer. Jeg kan se på dem og late som om de kommer fra et helt vanlig naturlig dødt legeme, og ikke plukket opp etter en massakre. Jeg klamrer meg til nyrene.

Hvem de kommer fra vet jeg så alt for godt. Hun henger oppsplittet foran øynene mine.

Og jeg står ynkelig ved hennes side. Kunne ikke stoppe dødsmaskineriet. Kunne ikke stå i mot den ville galskapen av parterende menn og maskiner. Står her ved hennes døde side, og er langt borte i en annen bevissthet. Krafset til meg hennes nyrer, og ba dem desperat om hjelp.

Tospannet av mann og motorsag fortsetter. Med uhyggelig rutine skjærer de kropp etter kropp. Blodspruten står i taket. Hvordan får han sove om nettene? Kanskje på samme måte som meg. Ved å telle nyrer? Konsentrere seg om de små ting. Andre menn er også i sving. Blodige arbeidsarmer og forklær i rødt, hvitt og brunt. En står og heiser dyr for dyr opp på kroker i taket. En river ut invollene. En kjører trillebår etter trillebår av byller, bein og tarmer ned i en sjakt. Jeg sier: River ut invollene. Kjører trillebårer med byller, bein og tarmer. Men min egen bevissthet har allerede akseptert denne verden. Jeg ser ikke galskapen klart og tydelig. Ingen kan gjøre det mens de ennå står og vasser i andres kroppsvæsker. Jeg ser galskapen gjennom en diffus tåke av damp og blod. Og tanken sammenligner. På et galehus, ville det vært særlig annerledes? Hver i sitt hjørne opptatt med hver sin makabre aktivitet, med tomme blikk og tanker som er helt andre steder. Jeg synker hen i galskapen. For en stund skal jeg gjøre meg i stand til å smile dumt og røre på hodet hvis jeg blir snakket til. Jeg skal kunne granske nyrer, og konsentrere meg om det ? slik en sinnsyk studerer sine egne hender i timesvis. Men jeg skal ikke kunne tenke. Ikke tenke, og ikke rømme. Ikke ennå.

Selv nå er det vanskelig. Selv nå kobler hjernen ut, og jeg må tvinges til å tenke på hvordan det egentlig var. For egentlig var det slik: Man kunne høre skrik. Om det var av redsel eller smerte, vet jeg ikke. Når skriket var stoppet, kom det en rykkende grisekropp til syne på samlebåndet. Den hang etter beina i taket. Det var kropp etter kropp etter kropp. En hær av døde. Skinnegangen fører dem bortover mot skoldemaskinen, en liten imitasjon av helvetesilden. Forsvarsløse rosa kropper ristet rundt der inne. Man skimtet konturene av et griseansikt , gapende, formet av sitt siste skrik. Man kunne fortsatt ane at sekunder før hadde det vært liv. Like mye dirrende desperat liv som ute i avlivingsrommet akkurat nå. Så ble kroppen delt og alle kroppsdeler sortert. Og man kunne ikke lenger ane liv. Men ute fra avlivingsrommet hørtes nye skrik. Man kunne skimte dyrene der inne. Griser klumpet seg sammen i et hjørne. En var litt tregere enn de andre. Mannen med tangen gikk etter ham. Fanget og død. En medhjelper heiste ham opp på kroken. De andre dyrene trykket seg fortsatt sammen. Ingen ville ut på gulvet. Medhjelperen dro en ut etter øret.

Hvor fint alt er lagt opp her inne. Døden i forrommet. Skinnegang som dumper de døde rett i Skjærsilden. Når de kommer ut deles de i to, og alt rives ut og granskes. St. Peter kunne ikke gjort det mer grundig.

Når dyrene ikke lenger er til å kjenne igjen overtar de gamle krokete fagmenn. De smiler vennlig over andres ny-utflådde lever og lunger. Lærer villig vekk om sitt smale fag. "Se her, denne lungen er full av byller. Blodforgiftning etter halebiting. Hele slaktet kasseres. Ta en titt på denne leveren, full av parasittvandringsganger. Meget vanlig. Og her! Dette leddet ser mistenkelig ut. Snitt med kniven. Tenkte vi det ikke! Blodig og betent innhold. En skikkelig leddhistorie der, i alle fire bein gitt. Stygge betente sår i skinka - skjær vekk, men resten av kjøttet går videre. Fysj! Stor blodutredelse rundt halen. Kommer fra haletaket - der har de vært litt voldsomme ute på fjøset." Alvorlige grå lærer-øyne. "Slikt pleier vi å rapportere." Sier han. Og holder kjeft.


Foto: Lindegren/NOAH

Det er så vanskelig å tenke at denne kroppen kunne ha vært min. Men den kunne det. Rent teoretisk kunne det vært min frykt. Min panikk. Det kunne vært mine sår og min smerte. Min kamp for å puste i den tette luften. Min skrekk, når den samme tangen som nylig har slått et annet vesen død foran mine øyne, beveger seg mot mitt hode. Mitt blod som renner ut. Min hud som svis av. Mine involler som rives ut av kyndige hender. Min kropp under sagen. Men jeg er fredet. Vi mennesker er alle fredet fra det infernalske dødens samlebånd. Det er vår oppfinnelse.

"Det er skikkelig all right at vi kan være uenige om ting, og være like gode venner etterpå. Verden hadde vært jævlig kjedelig om alle var enige." Som en hvilken som helst ting. Beige eller gul kjole. Hvit eller rød vin. Høyre eller Ap. Liv eller død. Ditt eller datt. "Jeg aksepterer fullt ut ditt syn, innmari kult at du følger linja og gjør det du tror på. Det gjør på en måte jeg også. Jeg aksepterer at vi mennesker dreper dyr." Følger linja. Med øksen hevet og bind for øynene. Rettferdig stenskulptur hugger vilkårlig. Biff eller kylling idag? Skjelvende hovdyr presset inn mellom gitter eller bankende hjerter under ribbede fjær, hengt opp etter beina? Menneskenes verden er frodig full av muligheter og vidunderlig tolerant. ?Jeg respekterer deg, og du respekterer meg, ikke sant?? Det er klart. Du og jeg. De tobeintes forbund. Hånd i hånd på likhaugen.Hva tror du?
Har vi rett til å leke allmektige, bare fordi vi kan?

Fotomaraton, dag 9.

Tidenes mest spennende bilder! Eller kanskje ikke ;) Dagens oppgave var å ta bilder av egg. Ett bilde av en sekspakning egg, og ett bilde av ett speilegg i ei stekepanne. Bildene skulle være enkle, pene og uten miljø. Ikke noen superkreativ løsning fra min side, men det er iallefall gjort. Det er bare to oppgaver igjen av fotomaraton nå. Jeg er litt overrasket over at jeg har likt disse ukene så godt som jeg har, men kjenner at det skal bli godt å ha litt mer tid på neste skoleprosjekt.

Nå er det natta for min del. Forhåpentligvis klarer jeg å ta igjen noen timer søvn - jeg døgna for første gang siden russetida i helga, og er fremdeles en del i manko ;)

Fotomaraton, dag 8.Dagens innlevering var bok-cover til en fiktiv bok med tittelen "Dead end street". Jeg gjorde oppgaven i hui og hast mellom jobb og fest i helga, men ble da fornøyd likevel. Bildet skulle fungere som et blikkfang, og det måtte ha en litt dyster stemning. Mission accomplished?

Og hvis noen lurer på hvor det har blitt av fotomaraton dag seks og syv så var jeg syk på den ene og ikke fornøyd nok med den andre. Sånn går det av og til :P I skrivende stund er jeg på skolen og fotograferer speilegg i studio. Det er ikke alle oppgavene som er like spennende, men det er iallefall utfordrende nok. Hvem hadde ant at det er nærmest umulig å lage et perfekt speilegg?

Ha en fin mandag folkens!

Dyrevennlig forbruker - intimvask.

RFSU sin intimvask Daily Fresh er et godt tips til deg som vil bruke dyrevennlige produkter. Den kan kjøpes på apotek, på kondomeriet og på kondomeriet sin nettbutikk, her. Jeg har brukt denne lenge nå, og er strålende fornøyd. Jeg tror den er vegansk, men skal ikke påstå dette 100% sikkert. Noen som vet? Jeg ser at Lactacyd står på Dyrevernalliansens grønne liste, og de har vel også intimvask om jeg ikke tar helt feil? Uansett bør du styre unna Dr. Greve og Asan, da de begge er testet på dyr.

Vet du av flere dyrevennlige intimvasker, så kom gjerne med de :)

 

my müsli

I går lagde jeg meg granola (også kjent som müsli eller frokostblanding) for første gang. Jeg fulgte sånn ca. denne oppskriften, og hadde jeg bare hatt havregryn er jeg sikker på at den vill blitt perfekt! Istedet for havregryn brukte jeg nemlig en kornblanding som ble litt vell hard for tennene. Men det smaker kjempegodt, så jeg bare tygger forsiktig jeg ;)

Jeg byttet også ut litt andre ting: Istedet for brunt sukker brukte jeg palmesukker, istedet for honning brukte jeg yacon sirup og istedet for smør brukte jeg kokosolje. Ikke bare godt, men sunt også!. Denne skal spises med havremelk til frokost i morgen, med banan-is på lørdag og kanskje over fruktsalat på søndag. Nom nom <3

ps: skal du handle fra iHerb for første gang kan du bruke koden SEF729, da får både du og jeg rabatter ;)

Fotomaraton, dag 5.Dag fem av fotomaraton er over, og i dag tok vi bilde av klokker. Oppgaven var å lage en reklame for et armbåndsur for dame, som skulle avbildes på modell. Jeg fikk lånt meg en Dilligaf Neon klokke hos en urmaker, og supersøte Heidi var modell. Jeg har sett meg totalt blind på bildene, men jeg trooor jeg er mest fornøyd med det siste. Nå skal jeg finne senga, så får vi se om jeg er enig med meg selv i morgen tidlig ;)

(Dag fire av fotomaraton må jeg forresten vente litt med å legge ut på nett, da oppdragsgiver, jazzfest.no, vil kåre vinnerbildet i klassen før noen av bidragene publiseres.)

God natt folkens!

Cravings!Jeg har tidenes sjokoladecravings, og bare for å pine meg selv litt legger jeg ut bilder av lørdagsgodisen vi spiste i helga. Knallgode sjokolader med salt mandel-karamell <3 Laget etter Anitas oppskrift, den anbefales virkelig! Det ble en forholdsvis stor porsjon, men siste rest forsvant på ett blunk i går. Rart det der ;)

Middagstips?

Vil du ha et middagstips? Ok da: Ovnsstekte grønnsaker. Så godt, og så enkelt.

Sånn gjør du det: Legg favorittgrønnsakene dine lagvis i en ildfast form. Helst en med retromønster. Hell over litt god matolje og strø litt salt og pepper innimellom lagene. Sett midt i ovnen på 200 grader og vent til det begynner å dufte godt i hele leiligheten. Noen ganger tar det 20 minutter andre ganger 30 minutter, men det ser du. Server med f.eks. frø eller nøtter, friske urter og ristet brød.

I min form hadde jeg potetskiver, gulrot, kidneybønner, kikerter, grønne oliven, rødløk, cherrytomater og hvitløk. Hampfrø og ristet rugbrød med plantemargarin ble perfekt tilbehør. Tips: Hvis du skal bruke poteter er det lurt å koke de litt først. Mine potetskiver ble nemlig litt for harde, enda så tynne de var.

Bon appetit!

Fotodagen.I dag har vært den store fotodagen. En runde bak kamera og to runder foran. Med lys i fjeset og vind i håret. Det er fjerde oppgave i fotomaraton som skal løses på oppdrag fra Jazzfest. Derav trompeten. Hvis du ser den? Jeg brukte kjæresten som modell, og resultatet kommer på tirsdag. Nå: Photoshop og Spotify. Min favorittkombo <3


Dyrevennlig forbruker - rengjøring.

De fleste (om ikke alle?) tradisjonelle rengjøringsmidler man kjøper i dagligvarebutikk er testet på dyr. Kjøper du Zalo, Blenda, Omo osv. støtter du dermed denne industrien, selv om du antageligvis ikke ønsker det. Dyrevennlige rengjøringsmidler finner du ofte på helsekostbutikker, her i Trondheim kjøper jeg på Helios og Etikken.


- Disse produktene er blant de du må unngå hvis du vil være en dyrevennlig forbruker.

Så hva kjøper man i stedet? Det er desverre ikke like mange dyrevennlige produkter å velge mellom, men se etter Ecover og Planet Pure på helsekostbutikker. Selv har jeg oppvaskmiddel med duft av grapefrukt fra Ecover, og toalettrens og vindusvask fra Planet Pure som jeg er kjempefornøyd med. På iHerb selger de rengjøringsmidler fra Seventh Generation som også er dyrevennlige. Jeg har ikke prøvd disse men tipper jeg kjøper derifra neste gang jeg trenger noe, prisene ser nemlig også ganske vennlige ut ;)Vaskenøtter. Posen til venstre på bildet er en prøve på vaskenøtter kjøpt på på iHerb. Disse er beregnet på klesvask og de er både dyrevennlige og 100% naturlige. Jeg har ikke rukket å teste de enda, men kommer med omtale så snart jeg får prøvd de. På vaskenøtter.no kan du lese mer om hva dette er for noe, og prisene på denne siden er faktisk gode, også sammenlignet med iHerb.

Noe som bringer oss over til det mange sikkert lurer på:  nemlig prisene. Det er jo ikke til å komme unna at noen av disse produktene er litt dyrere enn de tradisjonelle rengjøringsmidlene. Likevel synes jeg ikke det er hårreisende dyrt: vindusvasken på bildet over kostet for eksempel 32kr på Etikken. Til sammenligning koster Jif universalspray 37kr for samme mengde på matnet.no. 500g vaskenøtter koster 120kr og holder til minst 60 maskinvask. Til sammenligning koster 18 Omo Color tabletter 60kr på matnet.no. Jeg husker ikke de nøyaktige prisene på oppvaskmiddelet og toalettrensen, men tror de kostet mellom 40 og 50 kroner, ingen ille pris når de er så drøye i bruk :)

Et kjempestort pluss med disse produktene er at de i tillegg til å være dyrevennlige også er miljøvennlige. Mens tradisjonelle rengjøringsmidler inneholder stort sett bare kjemikalier er disse alternativene i større eller mindre grad basert på naturlige ingredienser og bærekraftig utvikling, noe som er snillere både mot folk og miljø. Så slå et slag for dyrene, miljøet og deg selv og legg turen innom helsekosten neste gang du skal kjøpe oppvaskmiddel!

Har du erfaring med dyrevennlige rengjøringsmidler så kom gjerne med de :)


Dyrevennlig forbruker - hvordan komme i gang.

Jeg har lenge tenkt på å lage et fast innslag her på bloggen kalt dyrevennlig forbruker, en slags miniguide hvor jeg skriver om dyrevennlige produkter jeg bruker: hvor jeg finner de, hva de koster og hva jeg synes om de. Og kanskje også noen andre tips og triks underveis.

Å være en dyrevennlig forbruker er ikke vanskelig, det handler handler om bevisstgjøring og valg. De fleste har hørt om kosmetikk som er testet på dyr, men det er kanskje vanskelig å se for seg at man selv faktisk bidrar til dette dersom man ikke er en kritisk forbruker. Med disse innleggene håper jeg å bevisstgjøre flere, slik at flere kan ta dyrevennlige valg når de er i butikken.

Hva er så dyrevennlige produkter? Definisjonen vil nok være forskjellig etter hvem du spør, men i mine øyne er det produkter som ikke er testet på dyr, som ikke inneholder ingredienser som er testet på dyr og som heller ikke inneholder animalske ingredienser. Husk at dette gjelder ikke bare kosmetikk, men også hudpleie, apotekvarer, mat og rengjøringsmidler. Hovedfokuset i disse innleggene vil ligge på kosmetikk, hudpleie, rengjøring osv, vegansk mat er det jo en del av på denne bloggen fra før ;)


- Rotter er et av de vanligste forsøksdyrene.

På nettet finnes det flere lister over hvilke selskaper som tester på dyr og hvilke som ikke gjør det, de listene jeg bruker når jeg skal orientere meg er Peta sin og Dyrevernalliansen sin. Jeg skal være den første til å innrømme at det kan være vanskelig å ha oversikt til å begynne med, så her kommer noen tips til de av dere som måtte være i startgropa:

- Bestem deg for å begynne ett sted, og ta èn ting om gangen.
- Begynn for eksempel med mascaraen eller deodoranten din: Se om du finner merket på den røde eller den grønne listen, og sjekk ingrediensene.
- Finner du ikke ut om merket tester på dyr må du ikke gå ut i fra at det dermed er dyrevennlig. Send produsenten en mail og spør, og husk at de ofte gir lange unnvikende svar som må leses med argusøyne.
- Viser det seg at produktet er testet på dyr eller inneholder animalske ingredienser begynner så letingen etter alternativer. Søk på nettet eller ha en liste over dyrevennlige merker i veska når du er ute og handler.
- Smart tips: Finner du et dyrevennlig alternativ så kjøp det med en gang, selv om du ikke har brukt opp det gamle produktet. Dermed har du det liggende klart når det gamle produktet blir tomt, det er nemlig lett å kjøpe det du er vant til når du haster innom butikken og bare MÅ ha en ny mascara før helga.
- Etterhvert som du finner dyrevennlige merker du liker blir det lettere og lettere å bytte ut andre ting også, kanskje finner du ditt nye favorittmerke?.

Noen nyttige linker:
Her kan du lese om dyreforsøk (Dyrevernalliansen)
Her kan du også lese om dyreforsøk (NOAH)
Hilde Christina er hudpleier og anbefaler produkter som ikke er testet på dyr. (Om de er veganske vet jeg ikke.)

- Sååå glade blir vi hvis du velger dyrevennlig!

Hva tror du? Kan det bli interessant å følge en DIY dyrevennlig miniguide? Neste innlegg kommer i løpet av helga, og er om dyrevennlige rengjøringsmidler :)


Food matters - en viktig dokumentar.

A "New" Approach to Health from Jamie Simko on Vimeo.

En hakesleppende video jeg ble sittende å se til klokka to i natt. Jeg må løpe til skolen nå og har ikke tid til å skrive så mye, men jeg kan røpe at den handler om mat og helse, og er veldig spennende.

Anbefaler alle å se den! :)


Fotomaraton, dag 3.Dagens oppgave i fotomaraton var å ta bilde av ett glass med farris. Glasset skulle også inneholde isbiter og sitronpynt av noe slag, og det skulle plasseres i enkle studiolignende omgivelser. Bildet skulle være fresht og fristende, glasset skulle fylle hele bildeflaten og vi fikk ikke ha med andre elementer i bildet.

Mit "studio" for anledningen var stua til mamma med hvitt papir som bakgrunn, og mamma var superproff blitzholder, farristømmer og sitrondekoratør ;) Dumme meg kjøpte selvsagt Farris Bris (den er jo best!), men jeg tenkte ikke på at den inneholder mindre kullsyre. Dermed ble det ikke like mye bobler som jeg skulle ønske, men pytt pytt.

Jeg har fått gode tilbakemeldinger på fotomaraton bildene så langt, så får vi se i morgen om flaksen min fortsetter :) God natt folkens!


sjokkIS!

Her om dagen lagde jeg sjokolade is (the healthy way), og du kan tro den ble god! Ikke heeelt perfekt konsistens, da måtte jeg nok hatt ismaskin, men det var ikke langt unna. Jeg tok utgangspunkt i Heges oppskrift som er basert på bananer og cashewnøtter. I tillegg la jeg til litt stevia med toffee smak, mesquitepulver, ekstra kakaopulver og ekstra agavesirup.

Jeg rørte hvert 20. minutt de første to timene den stod i fryseren, og dagen etter tok jeg den opp en god stund før servering for at den skulle bli myk nok. Like før servering improviserte jeg en sjoko/kirsebærsaus på sparket: Jeg hadde en veldig fyldig kakaorest stående på komfyren som jeg smakte til med tart cherry. Serverte så isen med denne sausen, valnøtter, hampfrø og kakaonibs. Nydelig <3

Dette ble en sjokobombe av dimensjoner og burde virkelig finnes på blå resept for kvinner med pms plager ;)


Fotomaraton, dag 2.Dag to av fotomaraton, og vi fikk i oppgave å ta detaljbilder av en bil. Bildene skulle være dekorative og pene å se på, slik at de kunne passe som veggpynt hos en bilforhandler. Ett av bildene skulle også vise hva slags bil det var snakk om. Det var vanskelig å få gode bilder, da det var lite med både plass og lys inne på bruktbilsjappa. Bilder av det sorte interiøret ble for eksempel umulig. Men jeg er tålelig fornøyd denne gangen også jeg, selv om jeg kanskje ikke ville hatt det på veggen :P

Bilforhandleren mente forsåvidt også at vi heller burde satse på en karriere som midtsidepiker istedet for fotografer, noe han gjentok flere ganger på den knappe halvtimen vi var der. Opprinnelig hadde jeg planer om å tilby gratis print som takk, men det ble det ikke noe av gitt. Sorry gamle gris, eh ...ørn. Whatever.

Uansett: så langt er jeg positivt overrasket over fotomaraton. Det er gøy! :)


Vegansk hverdagsluksus.

Restemat trenger ikke være noe tørt kjedelig noe, gi hvert måltid et anstrøk luksus eller kos, så blir det straks mer fristende :) Dette var lunsjen min i dag: Ovnsstekte potetbåter fra tidligere denne uken, som fikk en kjapp runde med plantemargarin og himalayasalt i stekepanna. I tillegg brukte jeg siste rest av agurken, purren og cherrytomatene som sang på siste verset. Syoamelkeskvetten som hadde stått lovlig lenge i kjøleskapet ble til en god kopp kakao.

Det beste med "hjemmekontor" er maten ;)


Fotomaraton, dag 1.Dag én av fotomaraton er overstått, og min gruppe fikk i oppgave å ta bilde av et øye. Bildet skulle tenkes som en forside på et tidsskrift for øyeleger, men vi kunne velge om vi ville ha liggende eller stående format. Det skulle være rent, pent og et veldig tett utsnitt (muligens enda tettere en det jeg har her, men jeg får litt klaus av for trange utsnitt). Jeg oppdaget kjapt at det hadde vært en stor fordel med macrolinse, men jeg ble da fornøyd likevel. Takk til Sofie som stilte som nydelig øyemodell, og Hege som hjalp til :)

Resultatene fra fotomaraton vil nok komme som perler på en snor, så endelig blir det litt fotorelaterte ting her på bloggen igjen ;)


Give away hos kayso.net!Kirsti har en superduper give away på gang hvor man kan vinne et gavekort på 200kr hos veggfolie.no. Etter å ha tittet litt på hjemmesiden deres er det ikke tvil: Jeg er med! Jeg skal innrømme at jeg aldri har vurdert veggklistremerker før, men de har jo utrolig mye fint. Det blir nok litt shopping der uansett om jeg vinner eller ikke ;) Hvis du også vil delta finner du konkurranse reglene her.

Ønsk meg lykke til da!


Good day.

Det er en god morgen når den starter med blåbær te og fine sanger på spotify. Til tross for tette bihuler nytes dagen til fulle, det er jo tross alt siste feriedag før skolen starter for fullt i morgen. Da er det fotomaraton som står på planen: en ny oppgave hver dag i tre uker. Hadetbra sosiale liv, det var gøy så lenge det varte... Men fotomaraton blir spennende, jeg skal forsøke og titte innom her av og til også.

Håper alle nyter den første mandagen i 2011 :)


hits