januar 2010 (benteblogg)januar 2010

Det går ikke alltid som planlagt.

Det var ikke en del av planen å bade mobiltelefon og kompaktkamera i rom&cola i går. Det var definitivt ikke en del av planen at vannet i bilen skulle fryse, og motoren koke da jeg skulle kjøre hjem i dag heller. Men takket være snille venninner, snille venninnepappaer og snille bensinstasjonmenn har jeg nå både mobil og bil som funker. Kompaktkameraet er fremdeles i bakrus, og det er usikkert om det noengang blir helt edru igjen.

Men! Det var en del av planen å ha det gøy sammen med venninnegjengen, og det klarte vi :) God tapas, god drikke og godt selskap. Takk for en herlig kveld flickor!Bilde 1 og 3: Solveij. Bilde 2: Meg. Ett av fem bilder jeg rakk å ta før kameraet druknet. Heldigvis overlevde minnekortet.


I siste liten.

Caroline har fotokonkurranse! Temaet er "Mitt liv", premien er en fotobok til en verdi av 300kr hos Japan Photo, og fristen for å delta er i dag. Mitt bidrag kommer nå i siste liten, og ettersom temaet kan tolkes ganske vidt velger jeg å delta med et bilde av en "liten" krabat som er en stor del av livet mitt. Nemlig Kyrrepusen min. "Liten" i hermetegn, fordi med sine sju kilo og en imponerende vom er han alt annet enn liten. Men han vil for alltid være babisen min ;)Så nå er det bare å krysse fingrene, fotobok er nemlig noe jeg har tenkt på lenge. Jeg har bare ikke fått ut finger'n ;)


Er du veggis? Hvorfor det a?

Jeg er pescetarianer, det vil si at jeg ikke spiser noen form for kjøtt med unntak av fisk. Det er ikke lenge siden jeg sluttet og spise kjøtt: tankeprossessen begynte for litt over et år siden, og jeg kuttet gradvis ut kjøttet fra februar i fjor. Hvorfor? Det er så innlysende enkelt, men samtidig synes jeg det er vanskelig å forklare når jeg snakker med folk. Kanskje blir det lettere hvis jeg prøver skriftlig?

Jeg føler en tilhørighet med dyr. Selv om vi har ulike måter å tenke på og ulike måter å kommunisere på, så er vi likevel mer like enn vi tror. Vi har mye til felles, og det mest innlysende er kanskje livet. Vi er alle levende vesener og alle setter vi livet vårt høyt. Ingen ønsker å leve et miseralbelt liv. Ingen ønsker å dø. Verken dyr eller menneske. Alle ønsker vi å være frie til å følge våre egne innstinkter, våre følelser og våre drømmer. Alle er vi individer. Du ser det dersom du tar deg tid til å studere dyr og deres adferd; alle har de særegne personligheter, alle har de ønske om et langt og godt liv. Akkurat som oss.

Ta en titt tilbake i historien, se på slaveriet. Ligner ikke datidens holdninger litt på de holdninger som finnes til dyr og dyrehold i dag?

"... Verken han (Cicero) eller andre romerske skribenter vurderte muligheten av å avskaffe slaveriet; for dem dreide saken seg om at slaver ikke skulle utsettes for overgrep eller grusomhet. Keiser Hadrian beskyttet ved lov slaver mot drap og fysiske overgrep fra eieren. Keiser Antoninus Pius rettferdiggjorde sine humane lover om behandling av slaver med med at disse lovene også var i slaveeierens interesse. For øvrig erklærte han at det ikke skulle stilles spørsmål ved herrens makt over sine slaver. Stoikere og kristne satte heller ikke spørsmål ved eksistensen av slaveri (...)
".

"Etter at afrikanske slaver var tatt eller kjøpt, ble de lenket sammen slik at de ikke kunne rømme. De ble tvunget til å marsjere til kysten, der de ble solgt til europeiske slavehandlere, tatt om bord i slaveskip og fraktet over Atlanterhavet. Forholdene om bord i skipene var svært dårlige. Under dekk ble slavene dyttet så tett sammen at de knapt kunne bevege seg. De var fortsatt lenket sammen. Jo flere slaver på et skip, jo bedre lønnet det seg for slavehandleren. (...)  Det var mørkt, lite luft og mangel på toaletter, og den lille mengden mat og vann de ble tildelt, var svært dårlig. Det ble sagt at man kunne lukte et slaveskip på flere kilometers avstand. En slik tur tok bortimot ti uker, og mange fikk sykdommer som følge av de dårlige forholdene. Mannskapet var redd for at det skulle oppstå epidemier, og kastet derfor syke og døde slaver over bord. De som overlevde, ble ofte skilt fra familiene sine og solgt videre rundt til forskjellige slavehandlere"

Hentet fra Wikipedia.

Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg
heter det, en leveregel de fleste finner fornuftig. Likevel: Bytter du ut ordet 'slave' med ordet 'dyr' i tekstene ovenfor blir de straks dagsaktuelle. Og knapt noe å heve et øyenbryn over for de fleste av oss. Mitt håp er at man i fremtiden også kan omtale dagens dyre-slaveri som noe forhistorisk - en mørk flekk på menneskets historie.

Jeg vet at det er forskjell på mennesker og dyr. Jeg vet at noen mener dyr ikke fortjener samme respekt som mennesker. Jeg vet at noen må dø for at andre skal overleve. Jeg vet at verden ikke er et rosa eventyrland. Og jeg vet at det er naturlig for mennesker å spise dyr. Men dette er ikke et spørsmål om verken næringskjeder eller kjøtteter/ikke kjøtteter. Dette er et spørsmål om etikk og empati. Vi bruker, mishandler, utnytter og dreper dyr i ordenes verste forstand, slik at noen mennesker kan fråtse i billig kjøtt og slik at andre mennesker kan tjene masse penger. Jeg kan ikke og jeg vil ikke være med på å støtte en slik industri.

Jeg lurer ofte på hva andre mener om dette tema, så kom gjerne med din mening :)


Blogaward!

Jeg har fått en bloggaward av søte, snille Gudrun! Jeg visste ikke at det fantes noe som het blogaward engang, men selvfølgelig ble jeg kjempeglad :) Awarden gis til kreative blogger, og bloggeren skal skrive sju ting om seg selv, for så og sende awarden videre til 7 andre bloggere. Bedre sent enn aldri, her er sju ting om meg:

Jeg elsker dyr og er utrolig fascinert av dem.Jeg synes vinteren er fin, men jeg er lei av rennende nese, evigvarende mørke og av å drasse på tusen tonn klær....derfor liker jeg å ta små time-outs når jeg går til skolen. Da lukker jeg øynene, hører på fuglekvitteret og innbiller meg at det er vår. Og at jeg er på vei til Bakklandet for å kjøpe soft-is <3Jeg er et dessert menneske. Uansett hvor mett jeg er har jeg alltid plass til dessert. Gjerne to porsjoner.Jeg klarer ikke høre på musikk mens jeg gjør andre ting, f.eks. redigerer bilder, skriver eller leser.Jeg vil til syden! Helst til Kroatia, hvor dette bildet er tatt.Jeg liker å lage mat. Selv om det ikke er så avansert og resultatet ikke alltid blir vellykket så er det gøy.
Jeg sender videre til Silje, Ingrid, Gunn, Caroline, Cecilie Maria, Kine Josefine og Marte. Finfine jenter med finfine blogger, som alle fortjener en award og et besøk eller tre.


Jeg overlevde!

Igjen. Hvem skulle trodd? Ni timers søvn og 18 timers jobb fordelt på to dager, jeg er ikke lagd for det kjenner jeg: akkurat nå føler jeg meg bakfull. Men det er iallefall to uker til neste gang. Takk for alle fine kommentarer på forrige innlegg, jeg er for trøtt til å svare på alle nå. Please forgive me ;) Her kommer locationbildene - jeg slet skikkelig med lyset på disse bildene, så kvaliteten på filene er nok ikke helt optimal, men alt i alt er jeg fornøyd.

Modell: Liv (nydelig, ikke sant?)
Make-up: Karianne
Assistent: Madeleine
Location: Britannia Hotel
Klær: Fretex/privat

 Hva skulle man gjort uten modeller og hjelpere som stiller opp gratis? Tack, tack, hemskt mycket tack! (såg du deinn solveij? ;D)   Jeg fikk god tilbakemelding fra læreren på alle åtte bildene, men han syntes bildene var for pene til at det kunne gått som redaksjonell fashion. Det mangler en konflikt/et spenningsmoment, og det er jeg jo enig i. Uansett et kjempeflott kurs, som jeg har lært masse av!

Så hva likte du best, studio eller locationbilder?


Modelltest - studio.

Bloggen blir litt forsømt i disse dager, men tid og ork strekker ikke til. I dag var jeg oppe klokka 04, jeg jobba fra 06-15, jeg var hjemme 16.30 og bør vel legge meg igjen i halv ni tida i kveld: same routine tomorrow... Men noen bilder fra siste skoleoppgave kan dere få :) Denne gangen skulle vi lage en modellpresentasjon/modelltest, eller modellkort som det het i "gamledager". Vi skulle produsere åtte bilder med variasjon i lyssetting og styling. Noen skulle være studiobilder og noen skulle være locationbilder. Her kommer mine studiobilder, så sparer jeg locationbildene til senere.

Modell: Liv
Assistent: Ingunn

Takk söte flickor!

Nå skal jeg drikke to små glass hvitvin, spise meg kvalm på Walters Mandler og se siste episode av The Summit, samtidig som jeg prøver å fortrenge at vekkerklokka ringer om ... ti timer.

Håper alle har en finfin helg!


Det nytter å hjelpe!

Kjære blogger, på vegne av Generalsekretær i UNICEF, Kjersti Fløgstad, henvender jeg meg til deg som blogger og ber om velvilje i forbindelse med UNICEF Norge sin innsamling til nødhjelpsarbeidet for barna etter jordskjelvkatastrofen i Haiti.

Omfanget av jordskjelvet er enormt og tilstanden for barna som blir rammet er kritisk. Hele 45 % av befolkningen på Haiti er barn, nå handler det om å redde liv og gi dem det mest nødvendige.

Dersom dere har anledning til å støtte nødhjelpsarbeidet på HAITI ved å promotere nødhjelpsannonser som oppfordrer folk til å støtte UNICEFs arbeid for barn, på deres blogg, så er det en uvurderlig hjelp for oss, da dere som blogger vil nå mange mennesker vi ikke greier nå. Om dere også har muligheten til å bruke andre sosiale medier hvor dere er aktive til å promotere UNICEFs innsamlingsarbeid, vil det være til stor nytte for vårt innsamlingsarbeid.

Vi håper du ønsker å hjelpe ved å legge ut bildet du ser under på bloggen din, og linke til følgende nettside: http://www.unicef.no/page?id=804
Det nytter å hjelpe!

Med vennlig hilsen
Kjersti Fløgstad
Generalsekretær/Executive Director
UNICEF Norway

 

Jeg blir på gråten bare jeg slår på nyhetene nå om dagen, katastrofen på Haiti er ... ubeskrivelig forferdelig. Jeg har gitt 400kr til Unicef, bidra du også, barna trenger vår hjelp.


Fashionportrett.

Hei tjolahopp. Her er resultatet fra oppgaven vi hadde nå sist: fashionportrett. Vi skulle levere fire bilder i stående format: to på grå bakgrunn og to på hvit bakgrunn, et helfigur og et halvfigur på hver bakgrunnsfarge. Egentlig skulle jeg bruke en modell fra Trend Modellbyrå her i Trondheim, men to timer før shooten fikk jeg beskjed om at hun ikke kunne komme. Krise! Heldigvis hadde jeg en fotogen assistent som stilte opp forran kamera istedet for bak, og dagen ble reddet :D


Tusen takk til Heidi som var modell, og Ingunn som endte opp som assistent :)

Jeg var i elendig form i da vi hadde denne oppgaven, så det gjenstår litt før jeg kan si meg fornøyd med redigeringa. Kanskje noe å ta opp igjen en annen gang? Kanskje. Kjenner jeg meg selv rett så går det nok i glemmeboka ;)


Will be back...

...soon.Neida, dette er ikke noen bloggpause. Mer som et lite blogg opphold kan man si. Fashion tar tid. Først må man finne inspirasjon og få en idè, så må man skaffe modell, så må man skaffe stylist og assistent, så må man booke studio - helst på et tidspunkt som passer for ovennevnte modell, stylist og assistent. Og en selv også. Så må man låne/kjøpe klær, så må man ta bildene, så må man levere tilbake/bytte inn klær, så må man redigere bildene, samtidig som man leter etter inspirasjon og idè til neste oppgave. Så er det på'n igjen. Så ... sånn går no dagan. Innimellom er man på skolen også.

Bildet over tok jeg under dagens shoot, og det er av fine Liv. Liv så jeg på treningssenteret i høst, jeg fikk forferdelig lyst til å ta bilder av henne så jeg spurte like greit om hun ville være modellen min. Det ville hun, og i dag tok vi fine bilder med fine klær på et fint hotell. Mer fra det kommer sikkert senere :)

Until next time: Smil og vær glad!


Balsam for ørene.

Og litt for sjela også. I går kjøpte jeg meg fire album i form av mp3'er på platekompaniet.no, deriblant plata Hospice av The Antlers.  Det minner meg litt om Anthony And The Johnsons, litt om The Mars Volta og litt om ... tja, fint er det iallefall.  Hør albumet her på Spotify.Dette skriver Platekompaniet om plata:
Hospice forteller én historie med flere avgreninger. Vokalist Peter Silberman forteller i førsteperson om en mann som mister en han er glad i til beinmargskreft. Han ser henne dø på et kreftsykehus i New York mens en strøm av følelser velter over ham. Et makeløst album om minner, anger, sorg, det å ta avskjed og det å fortsette å leve etter å ha blitt rammet av en katastrofe. Hospice er mektig.

Jeg har ikke rukket å høre så nøye på teksten enda, men det kommer helt sikkert til å bli mange anledninger til det. Dette albumet skal få fylle øregangene mine når jeg går til skolen i ukene som kommer :) I tillegg til Hospice kjøpte jeg også Russian Red - I love your glasses, Florence + The Machine - Lungs og La Roux. <--- (Spotify linker)

Hva slags musikk hører du på?ps: Jeg glemte jo å nevne det beste av alt: Det e belli! Jeg betalte 178kr tilsammen for alle fire albumene. De har noen album på tilbud til 33kr, vanlig pris er mellom 80 og 120kr og enkeltsanger koster 8kr. Ikke verst, ikke verst!


Bad news/good news.


Modell: Stine Tuberkmo.

Et av bildene fra workshopen på fredag. Antagelig det jeg er mest fornøyd med, og også det jeg skulle ha fått evaluert nå, as we speak. Men neida, bihulene mine er lite samarbeidsvillige og holder meg hjemme. Bad news. Jeg har nemlig tusen ting jeg skulle fått gjort før neste fotoshoot på onsdag... Eller, kanske ikke tusen, men jeg skulle iallefall vært ute og skaffet stylist, location og klær. Det kan jeg bare glemme i dag, så jeg får prøve the old fashioned way: via telefonen.

De gode nyhetene er at omverden ikke lenger er en dypfryser, og som en følge av det er det mildvær her inne også. Det er deilig å ikke føle seg som en istapp som bruker to timer på å tine :D Nå skal jeg trylle i meg mengder med grønn te, kakao og ibux og håpe at ting blir bedre i morgen.


Fashion.
Vi har begynt med fashion i studio, jippi! I går hadde vi besøk av Arlid Bergseth fra Interfoto som holdt foredrag for oss, og i dag hadde vi workshop med mulighet til å teste teorien i praksis. Over ser du Tuva in action med Eva Merete som modell :) Dette skal vi fortsette med i to uker til, det blir skøy! Kvelden i kveld er satt av til kjærestekos, i morgen er det tax-free jobbing og på søndag er det skole jobbing. Og vips så er vel helgen over nesten før den har begynt atter en gang ;)

ps: Er det forresten noen som har en pingle kur til overs? Altså en kur for pingler... Kjæresten sitter ved siden av meg her og ser I Am Legend, en kjempebra film så jeg blir jo også sittende og se. Men selv om jeg har sett den før og ser den uten lyd så må jeg hele tida snu meg bort. Det er jo drittskummelt! Jeg har blitt en kjempepingle når det kommer til skumle filmer de siste årene... Ja takk til romantiske komedier, hihi ;)


Frost.Minus 20 grader er kaldt, men veldig fint. Jeg tok noen bilder da jeg gikk til skolen i dag, takk og lov for supervarme sko og to strømpebukser ;)

Er det kaldt der du bor?


Inspirasjon : Sophie Delaporte.
Alle bilder: Sophie Delaporte. (Du finner henne under photographers)

Så utrolig, utrolig nydelig! Jeg er forelsket <3


Nytt år, ny start.

Egentlig har jeg null, nada, nix å blogge om akkurat nå, men for å utsette alt fornuftig jeg burde gjort så blogger jeg litt likevel. Det nye året er her, og jeg oppdaget ganske kjapt at jeg har store problemer med å skrive 2010..! De første forsøkene ser som regel slik ut: 20010, 2100, 2 010, 010 ... og jeg må virkelig tenke for å få til 2010. Nettopp av den grunn spår jeg at jeg kommer til å bli en av de som sier tjueti, da blir det nemlig mye enklere å skrive i tall også. Bare prøv selv!


- Dette har jeg kallt 'dådyrbente i snøstorm'. Sånn kan det gå første gang man oppdager Photoshop brushes, noe jeg gjorde i går...

Et av mine nyttårsforsett er å bli bedre i Photoshop. Som vist på bildet over: det behøves! Problemet mitt er at jeg er alt for lat. Alt man behøver å vite om Photoshop finnes et tastetrykk unna, nettet florerer av tutorials, men jeg er jo som kjent ekspert i å utsette... Mine andre nyttårsforsett er:

- Tenke positivt.
- Trene to ganger i uka.
- Spise godis kun på lørdager.
- Gi 110% på skole/foto fronten.
- Kutte ned på fisk, egg- og melkeprodukter.
- Slutte å utsette ting som bør/skal gjøres.

Så skal jeg ikke skrive "jeg håper jeg klarer det", eller "jeg skal iallefall klare fire av seks". Da gir jeg meg selv en gylden anledning til å sluntre unna, og det kommer ikke på tale - dette skal jeg klare.

Har du nyttårsforsett? :)


ps: tips til gode/nyttige PS tutorials tas imot med takk!

Fotokonkurranse II.

Fotoverden har konkurranse, så jeg blir med på den også. Temaet er landskap, og man kan vinne en workshop høsten 2010 hos FotoAkademiet på Tjøme i Vestfold. Her er mine bidrag:

Disse bildene ble tatt i Kroatia i 2008. Jeg vil tilbake! <3


Fotokonkurranse.

Martine har fotokonkurranse med tema desember, og jeg vil være med! ;) Her er mine to bidrag:


Et splitter nytt, fra nyttårsaften.


Et gammelt fra vinteren i fjor.

Premien er ganske fantastisk, man kan nemlig vinne et close-up +4 filter fra tvspelsweb.se. Jeg har aldri prøvd noe sånt, så det hadde vært gøy å se hvordan, og ikke minst om, det faktisk fungerer :) Fristen for å delta er 03.januar, så hiv deg med du også dersom du har noen gode desemberbilder!


Fireworks!


Godt nyttår!

2010 er her, og nyttårsfeiringen er vell overstått. Jeg feiret gårsdagen her hjemme sammen med kjærest og Solveig, et lite men superkoselig selskap :) Vi spiste indisk vegetarmat og sjokoladefondue, vi drakk øl, rom, sprudlevin og det som hører til, vi spilte litt wii og så tv, og ikke minst så så vi på fyrverkeri.


Sjokoladefondue. Julegaven fra min kjære bror, midt i blinken!


Namm namm!


"omg! skal man si totusenogti eller tjueti?? Hjelp!"


Gøy med lang lukkertid gitt :)
Ser du smilefjeset? De hadde hjerte også, men det fikk jeg ikke tatt bilde av.

Da klokka nærmet seg tolv gikk vi de knappe metrene bort til Kristiansten festning, hvor Trondheim kommune stod for oppskytning av offentlig fyrverkeri. Og for et fyrverkeri! Det gjør meg absolutt ingenting at fyrverkeri er forbudt i bykjernen, så lenge de spanderer et sånt show. Heller åtte minutter med fantastiske raketter, enn tjue minutter med halvlunkne fis-raketter fra naboene ;) Jeg tror nesten fyrverkeri bildene må få et eget innlegg, so stay tuned.

Hadde du en fin nyttårsfeiring? :)


hits