Hvor går grensene? (benteblogg)


Hvor går grensene?

I det siste har jeg tenkt en del på dette med skjønnhet og utseende. Hvem er det som bestemmer hva som er fint og hva som ikke er fint? Og hvem er det som bestemmer hva som er greit å tukle med? I utgangspunktet mener jeg jo at alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, likevel synes jeg det er både trist og uheldig når helt normale mennesker gjør ekstreme tiltak (i mine øyne) for å se bedre ut. Jeg synes det er trist at de ikke er fornøyde med seg selv som de er, og jeg synes det er uheldig med tanke på signalene de sender ut til andre.

Men hvor går grensene? Det er jo ikke en uting å bry seg om utseendet sitt. Noen tiltak for å se bedre ut er jo i dag så vanlige og aksepterte at vi ikke tenker over det en gang, for eksempel å farge hår og bruke sminke. Jeg ble sjokkert da jeg leste at Ida Wulff hadde tatt restylane i leppene, og min første tanke var "så utrolig unødvendig og forfengelig". Men jeg farger jo håret, og hva er egentlig forskjellen? Det er også unødvendig og forfengelig, og for 50år siden ville sikkert mange reagert på det på samme måte som jeg reagerte på Idas restylane lepper. Verden utvikler seg, teknologien utvikler seg og skjønnhetsidealene endrer seg. Som et resultat av dette endres også det vi gjør for å se "bedre" ut. Men hvor går grensene? Kommer det noen gang til å nå en topp, eller kommer det til å være dagligdags å "ta en Heidi Montag" om 50år?


Kilde

Når jeg ser på hjemmesidene til BeOne, klinikken Ida Wulff brukte, så må jeg innrømme at jeg føler litt avsky. Dette er en milliardindustri hvor noen mennesker tjener seg rike på mange menneskers usikkerhet. Da mener jeg ikke bare BeOne spesifikt, men skjønnhetsindustrien generellt. Men - jeg er tvilling, og stjernetegnet mitt hviler ikke når jeg grubler på slike saker, jeg ser alltid ting fra minst tjue sider: For hva med sminken jeg bruker? Den kommer jo også fra samme industri.

Jeg endrer på utseendet mitt nesten hver dag - jeg farger håret, og bruker sminke. Men falske negler, vipper og hår finner du derimot ikke på meg, litt fordi det er upraktisk og litt fordi det føles for dollete til å være "meg", likevel reagerer jeg ikke særlig på at andre har det. Plastiske operasjoner og injeksjoner av ymse slag derimot, det får meg til å heve på øyenbrynene. Men er det noe man bør protestere mot? Jeg føler det, men har jeg rett til å kritisere andres valg fordi jeg synes det er en negativ utvikling og fordi mine grenser går lavere enn deres?

Hva synes du? Hvor bør grensene gå? Bør det være opp til hver enkelt eller finnes det et punkt hvor det blir for mye?bloglovin

18 kommentarer

OMG! Jeg er SÅÅ (!!!!) enig med deg der! Utroolig bra skrevet! : - D

Line

05.mai.2010 kl.22:42

Jeg mener selvfølgelig at det må være opp til hver enkelt. Jeg bryr meg egentlig ikke om Heidi Montag har tatt så mange inngrep for å bli "perfekt." Hun er jo ikke noe godt forbilde når hun gjør det. Men jeg lever i en fri verden, og folk må få gjøre hva de vil med seg selv. Selv om jeg synes mye av det er unødvendig ;P Men jeg må jo si at jeg av og til blir usikker på meg selv ved å se at allerede veldig pene mennesker (Ida W) gjør noe for å bli penere. Men velger å ikke bry meg om det og heller ta en joggetur og gjøre meg penere på en naturlig måte ;P

Silje Silje

05.mai.2010 kl.23:03

Syns det er et vanskelig tema jeg. For på en side så må folk få gjøre som de vil, på den andre siden er det hårreisende at jenter på 24 år og enda yngre får seg digre silikonpupper og fikser på ansiktet. Jeg er ikke helt komfortabel med utviklingen, jeg er ikke det.

Caroline

05.mai.2010 kl.23:16

Jeg synes det er greit så lenge det har helsemessige årsaker. Men jeg synes det Ida Wulff gjorde var ganske forkastelig - spesielt når hun er en så vakker jente fra før. Hun sender ut farlige signaler til målgruppen på bloggen sin, som mest sannsynlig er flest jenter under 18 år.

IngunnMGrøntvedt

06.mai.2010 kl.00:26

ble det rett nå?

Heidi

06.mai.2010 kl.00:35

Jeg er for selvbestemmelse, så jeg vil ikke hindre (myndige) mennesker i å pynte på seg som de vil, så sant det ikke er direkte skadelig, og dermed blir et spørsmål om samfunnets ansvar for å beskytte folk mot seg selv, og så sant de betaler for det hele (inkludert komplikasjoner) selv. Likevel, når jeg ser mennesker som helt tydelig bruker mye tid foran speilet om morgenen, må jeg innrømme at jeg av og til tar meg i å lure på hvilke bøker de ikke får lest med all den bortkastede tiden, for å si det slik.

Ellers tror jeg at forfengeligheten ligger i motivene snarere enn i hva man faktisk får gjort. Behandler man kroppen som et slags kunstlerret, trenger ikke det være forfengelig, men knytter man ens utseende opp mot selvbilde, egenverdi og så videre, så blir det noe annet. Så det blir kanskje et spørsmål om hvor mye verdi vi legger i det å se ut på en bestemt måte, og hvor mye vi legger i hvordan andre ser oss. Jeg mener at grensen er nådd når vi begynner å knytte utseendet vårt til vår egen lykke og velvære. Klarer man for eksempel ikke gå ut uten sminke på, så har man et problem.

Eirin

06.mai.2010 kl.00:46

Nei. Sminke og hårfarging er ikke i det hele tatt i samme gate som å sprøyte inn stoffer i kroppen/kutte og skjære og fylle på osv. det går ei veldig klar grense der, mener nå jeg. og man mister all min respekt når man begynner å sprøyte inn stoffer som ikke hører hjemme i kroppen og forandre på den på unaturlig vis- da har man mista seg selv.. man gjør det ikke for å føle seg bedre selv, men fordi man har gitt opp for presset utenfra - og det er sykt - jeg synes faen meg det er psykisk sykt. :P Men de får gjøre som de vil. Frøken Wulff vil nå aldri være fornøyd med leppene sine i naturlig størrelse - og tusenvis av fjortiser vil følge hennes fotspor. Kjempeflott. Virkelig. Way to go :p

Sascha

06.mai.2010 kl.01:34

Synes at Heidi sitt innlegg stemmer godt overens med mitt syn på saken. Untatt delen om bøker... jeg bruker ikke mange timer forann speilet... men får ikke lest bøker læll.

Men jeg synes ikke at plastikk kirugi nødvendigvis er en dårlig ting, hvis det får noen til å føle seg bedre så er jeg veldig for det... for mange så er det en operasjon og så ferdig med det... men det er jo ikke disse vi får lese om i "nyhetene" for det er jo kjedelig. Jeg synes heller ikke at operert nødvendigvis er styggere enn naturlig... bare annerledes. I tilfellet med Ida Wulff, så synes jeg at leppene var finere før... og samme med Heidi Montag for den saks skyld (hele dama i det tilfellet)... hun har da i det minste hatt en veldig flink kirug da... nye ansiktet kunne godt passert for å være typisk amerikansk...

Heldigvis, i Norge så er det strenge krav med tanke på slike store operasjoner, og Heidi Montag hadde aldri blitt operert på så mye i Norge.

Med tanke på å sprøyte inn stoffer som ikke hører hjemme i kroppen... sminke, kremer osv har alle stoffer som kan absorberes inn i kroppen, og det over lengre tid noe som betyr at det blir nesten konstant tilførsel av disse stoffene... og det er neppe alle som er bra for oss (i og med at det ikke er legemidler så er kravene ikke så veldig strenge). Pluss, hva med tattoovering? En del av fargene er kreftfremkallende (spesielt rødfarge).

Sånn! Det er sent og kommentaren min er litt ustrukturert... men sånn går det :P

La folk gjør som de vil sier jeg.

Maja Piraja

06.mai.2010 kl.09:33

Hoi, jeg visste ikke at Ida hadde fikset leppene! Uheldig med tanke på alle jentene som leser bloggen hennes, men jeg har egentlig funnet ut sånn for meg selv at det ikke er noe poeng i å dømme folk som går til drastiske metoder for å endre utseendet sitt. Litt sånn man-lever-bare-en-gang, man-får-gjøre-det-som-gjør-en-selv-lykkelig, ikke-dømme-andre-før-man-har-gått-i-deres-sko mentalitet. Når det er sagt, hadde jeg nok syntes det var fryktelig trist hvis f.eks lillesøsteren min hadde gjort det samme. Det er et veldig vanskelig tema, men for meg selv har jeg kommet frem til at hvis det er voksne mennesker som gjør det av egen fri vilje, med egne penger og full kunnskap om mulig komplikasjoner, så har jeg strengt tatt ikke rett til å dømme.. :)

anne marit

06.mai.2010 kl.09:49

Jeg syns folk skal få bestemme selv. Likevel syns jeg utviklinga som skjer nå, er fryktelig fryktelig feil. Og det henger antagelig også litt sammen med behov. Har en jente på 20 (?) behov på restylan i leppene. Eller generelt - hvorfor har man stadig større behov for ting nå, som det på ingen måte var behov for eller etterspørsel etter tidligere. Tror ulike bransjer har sett hvordan folk stadig blir lettere å påvirke, og ut i fra dette tilpasser markedet og produktene man tilbyr. Litt skummelt og også se på hvordan jenter på 13 år ser ut nå, kontra når jeg var 13. Hehe. Det er faktisk der man ser hvor tidlig en sånn ny 'pass-på-hvordan-du-ser-ut' trend har startet. Jeg tror nok nesten ikke jeg viste hva foundation etc. var på det tidspunktet.

Når det kommer til store operasjoner som faktisk kan påvirke hele utseende til en person mener jeg at det ikke bør være så lett som at man får operasjonen hvis man har nok penger til det. Helse bør jo komme inn i bildet, og selv om en del ordentlige klinikker sikkert tar høyde for det, hadde jeg ikke blitt overrasket hvis det hadde dukket opp en eller annen utspekulert klinikk som fikset på utseende til folk så lenge man kunne gjøre opp for seg.

Veldig godt skrevet, forresten :)

astrid katrine

06.mai.2010 kl.10:23

eg syns det e domt at folk ka bruka masse penger på å ta operasjonar osv. for å se bedre ut. mest sansynlig ser de ganske bra ut fra før, og hadde heller trengt ein terapitime for å løysa opp i noge problemer kasnje?

Gorguss

06.mai.2010 kl.11:42

Terapi er nok veien å gå for mange. Det er ihvertfall dokumentert at kvinner med silikonpupper tar oftere selvmord:

Et 15-år langt studie utført ved Laval-universitetet i Canada viser at kvinner med silikonpupper tar selvmord 73 % oftere enn kvinner uten.

Altså dersom man tror at man med silikonpupper, eller andre større operasjoner automatisk får bedre livskvalitet, så er det i beste fall kortvarig. Godt mulig at disse som står frem i media klarer seg fint, men hva med alle de tusener som forsøker å følge i deres fotspor?

Elin

06.mai.2010 kl.12:07

Jeg mener at vi må hver enkelt bestemme over våres egen kropp og ikke bli presset av andre til å slanke oss eller gjøre andre ekstreme ting for å bli "tynne". Jeg synes ikke det er pent hvis man er for tynn og liker mer mennesker som har litt mer rundt midten. Noe jeg også selv har:) Kanskje noen kilo for mye, men jeg har egentlig aldri brydd meg om vekt og utseende. Mange jenter synes det er rart når jeg sier det, men jeg føler at jeg har det bedre med meg selv enn mange andre når jeg ikke tenker på det konstant. jeg trener og spiser sunt. Så jeg synes ikke det er så viktig å bli tynn for jeg trives med den kroppen jeg har og det er det som teller mener jeg:) Hun jenta på bilde som ikke jeg husker navnet på var jo mye penere før, før hun gjorde alle de forandringene.

Silje Silje

06.mai.2010 kl.13:00

sv: Sleng katten ned hit, katt er best i VERDEN og ingenting er bedre enn å høre på når katten maler<3

Drea

06.mai.2010 kl.13:46

Her er vi så ufattelig enige. Jeg syns det er så trist at INGEN kan være fornøyde! Uansett hvor bra man ser ut, så er det alltid noe å klage på. Hvorfor ikke bare være fornøyd med seg selv? Da mener jeg ikke at man skal forfalle helt altså, men å operere seg og styre for å bli noe uoppnåelig er bare... trist. For meg er ikke operasjon løsningen. Det handler om selvtillit.

Jeg syns forresten ikke det er særlig pent når ting er fikset på heller. Men det er vel en smakssak. Det hadde uansett ikke forandret synet mitt på det.

silje

06.mai.2010 kl.20:11

jeg vet ikke jeg,. :S er skikkelig vanskelig å sette en grense på sånt, jeg mener i grunn at alt er lov, men man kan jo størte i det små! Og fornøyd, blir man vel aldri uansett, før man har gjort en forandring på innsiden! ;)

Beates

07.mai.2010 kl.08:57

Jeg synes folk skal få gjøre akkurat hva de vil med kropp og utseende. Men om jeg skjønner hvorfor enkelte drar det så langt? Nei!

Man kan være fin og flott uten å trenge silikonpupper eller botox her og der.

Herregud så utrolig upraktisk det må være med silikonpupper da.. Får ikke folk vondt i ryggen av de?

Selv er jeg sjeleglad da mine pupper minsker. Men så har man forskjellig smak da :D

Det jeg synes er synd er hva media skaper. De skaper et bilde av mennesker som ikke på noen måte henger sammen med virkeligheten. Få ser vel så flotte og frese ut som de gjør i magasinene?

Mia

07.mai.2010 kl.15:04

Oi, flott innlegg!

Personlig mener jeg at er det noe man virkelig føler seg ubekvem med, og har i flere år mislikt så er det.. lov. Jeg holder på med peeling/laser pga. arr og acne og synes, selv om jeg er litt i mot å forandre utseende, det er for meg en viktig ting å gjøre for å ikke tenke på det lenger. Samme sikkert med skikkelig rare neser (som man SELV føler er rar!) og slikt. Men å perfeksjonere er jeg svært negativ til, slik som på bildet her.

Skriv en ny kommentar

Related Posts with Thumbnails
hits