Hva betyr utseendet? (benteblogg)


Hva betyr utseendet?

Jeg leste akkurat et innlegg på Ida Wulffs blogg, kalt The beautiful people. I dette innlegget skriver Ida bl.a. om utseendet, og hvordan dette påvirker oss. Utseendet vårt, og hvordan vi oppfatter oss selv, spiller direkte inn på selvfølelsen vår - dette er et faktum mange vet å ta nytte av. I dag bomarderes vi med reklame for millioner av produkter som skal gjøre oss penere, yngere og lykkeligere.

I følge Ida Wulff bør man gjøre det man kan for å ta vare på seg selv, underforstått at å ta vare på seg selv er det samme som å ta vare på utseendet.

"Utseendet er ikke bare en overfladisk greie, hvordan du ser ut og føler deg sitter så innmari dypt, og kan påvirke alle sider ved livet ditt. Så jeg sier tusen takk til både Ellipseklinikken og Jan for å være min inspirasjon til å ta vare på meg selv. 
Har allerede bestemt meg for å bleke tenner og behandle pigmentflekker i ansiktet. Sånne småting som folk kanskje ikke legger merke til, men som gjør at jeg bruker et par minutter for mye foran speilet, og et par timer for mye om dagen på å tenke at jeg ikke ser bra ut. Hvis man kan gjøre noe med det, hvorfor ikke? Skal man la seg stanse av at folk himler med øynene og mener at du er både overfladisk, forfengelig, egoistisk og meningsløs? "
Hentet fra idawulff.com.

Jeg er enig i at hvordan man ser ut kan påvirke alle sider ved livet, men hvorfor er det egentlig sånn? Ligger det i menneskets natur å være misfornøyd med seg selv, eller er det noe som er skapt av kosmetikk- og reklameindustrien? Jeg tror det siste. Hvor mange photoshoppa mennesker ser vi ikke i løpet av en dag? På tv, i magasiner, i alle slags reklamer ... alle som èn har de perfekt hud, ingen poser under øynene og kritthvite tenner. For ikke å glemme at de er Lykkelige. Med stor L. Er det rart vi vil bli som de? Og dermed så kjøper vi. Vi kjøper kremer, vi kjøper serum, vi kjøper  tannbleking, hårfjerning, laserbehandling, botox, silikon, restylane, selvbruning, løsnegler, løsvipper, løshår, hårtransplantasjon, figurforming   *ghiiiisp*   enda mer kremer og serum, tonnevis med sminke, personlig trener, ansiktsløft, leppeforstørrelse ... Har jeg glemt noe nå? Helt sikkert, mulighetene for å fikse på utseendet er uendelige.

Så når Ida Wulff, som er hvor gammel? 19år? skriver at hun har bestemt seg for å bleke tennene og behandle pigmentflekker, da synes jeg det er bekymringsfullt. Hun er en kjempepen jente, og jeg tørr vedde rumpa mi på at hun egentlig ikke behøver disse behandlingene.

Jeg jobber selv som selger i kosmetikbransjen, og hver dag møter jeg kvinner som er misfornøyde med seg selv fordi de ikke lever opp til idealkvinnen. Du vet, åttebarnsmoren på tv som ser ut som hun ikke er en dag over tjueni. Hun drar på spinning fem ganger i uka, lager middag til familien sin hver dag, møter venninner på cafe hver torsdag og tjener i bøtter og spann på å være suksessfull advokat. Hun som smiler hele tiden og er så glad for at hun ikke har en eneste pigmentflekk. Du har sett henne? Henne vil jeg gjerne til livs.

Jeg gjør mitt beste for å ignorere henne, men jeg kan kjenne at hun puster meg i nakken titt og ofte. "Er det en rynke i øyekroken?" "Nå må du passe på å trene nok, eller så får du cellulitter. Stygge cellulitter". "Se på jenta i den bikinireklamen der, hun er mye tynnere denn deg. Og brunere. Du kan nok ikke gå i bikini i år". Ja, jeg vet at stemmen egentlig er min egen, og at denne perfekte dama ikke finnes i virkeligheten. Men reklame- og kosmetikkbransjen har gjort en innmari god jobb for å overbevise oss om det motsatte, og når denne dama sier at vi må bleke tennene og kjøpe en mascara fra Max Factor, så gjør vi det (uten å tenke på at den er testet på dyr), ja nesten uten å tenke i det hele tatt.

Så hvor vil jeg hen med dette eviglange innlegget? Jo, når Ida Wulff, en kjempesøt og oppegående jente, bruker et par timer om dagen på å bekymre seg over pigmentflekker i en alder av 19, og hun er nok helt sikkert ikke den eneste, da er det på tide å stoppe opp og tenke litt. Vil vi egentlig ha det slik? Vil vi at jakten på det perfekte utsende, et ideal som er umulig å oppnå, skal være det som gjør oss lykkelige?

Jeg sier ja til både lykke og egenpleie, gjerne begge deler samtidig. Men har vi ikke dradd skjønnhetsidealet litt for langt?

Hva synes du? Og hvor mye tid og krefter bruker du på kropp og utseende?bloglovin

28 kommentarer

Drea

27.mai.2009 kl.19:19

Godt innlegg. Jeg er i mot alt av fiksing på utseendet, utenom sminke. Sminke i ikke altfor store doser. Jeg er overbevist om at folk forandrer på ting ingen andre legger merke til overhodet, og jeg syns det er utrolig trist at vi jenter ikke kan ha nok selvtillit til å se oss selv slik vi egentlig er. Eller slik de fleste andre ser oss. For de fleste legger ikke merke til pigmentflekken eller de ikke knallhvite tennene. Who cares? Hvem bryr seg egentlig om tennene ikke lyser opp når du kommer inn i rommet? Ikke jeg.Jeg er så heldig å ha god selvtillit. Ikke at jeg mener at jeg er verdens peneste og mest perfekte altså, men jeg ser meg som det jeg er. Jeg ser mine gode sider, både utvendig og innvendig, og lar disse komme frem mer enn de dårlige. Jeg er overbevist om at selvtillit gjør en sexy, pen og fantastisk, ikke store pupper, hvite tenner eller perfekt hud. Vis at man faktisk liker å være seg selv, og andre kommer automatisk til å mene du er fantastisk. Det er sånn det fungerer.

Ingrid Elisabeth

27.mai.2009 kl.19:50

Jeg liker dette innlegget :o) Og jeg er enig i det du skriver. Alt for mange blir alt for tidlig fokusert på utseendet.Når 5. klassinger f.eks bruker sminke (litt øyenskygge og leppestift for moro skyld er noe helt annet), og når personer som så vidt har begynt på livet (f.eks. Ida Wulff), bekymrer seg over ting som egentlig ikke er noe problem (qoute: Har allerede bestemt meg for å bleke tenner og behandle pigmentflekker i ansiktet) - da er det noe feil et sted, og jeg påstår som deg i reklame-bransjen.Personlig bruker jeg kun en sjelden gang sminke. Jeg liker å bruke sminke, men hvis jeg skal bruke det må det være fordi jeg selv har lyst, og ikke fordi alle andre bruker det (eller at jeg ikke er fin uten). Det er en dårlig grunn. På videregående en gang lovet jeg meg selv at jeg skal kun sminke meg hvis jeg har lyst, og ikke fordi det er en vane eller jeg ikke føler meg "bra nok" uten.Bortsett fra det; jeg tar bodyscrub i dusjen, farger håret for å friske opp fargen, og kler meg fint. Men det er ikke fordi jeg ikke tror jeg ser bra ut hvis ikke, det er bare fordi det gir en god følelse å unne seg det lille ekstra. Altså, ikke det å "ta vare på kroppen", men bare å gjøre det fordi man har lyst til å unne seg noe ekstra...

Nina

27.mai.2009 kl.20:14

NEI, vi vil ikke ha det slik! Det skremmer meg å lese hvor mye utseende betyr for så mange unge jenter, det er ikke det livet handler om! Hvor langt skal det egentlig gå?

KAYSO

27.mai.2009 kl.20:30

utrolig bra skrevet! fra mitt ståsted så skjønner jeg ikke hvorfor ida skal behøve å gjøre noe med utseende heller, hun ser jo fantastisk bra ut, og hvilken pigmentflekk er det en snakker om? ser ikke en flekk jeg! det er media som styrer oss, jeg merker det selv. Grøsser av å se ansiktet mitt i speilet, fordi det ikke ser ut som det gjør i bladene eller på tvskjermen, og ikke minst hos mange photoshoppa bloggere (jaa, det finnes MANGE av dem også). Når jeg ser meg i speilet så ser jeg fregnene, posene under øynene og en bleik hud. baaah, men sånn ser jeg ut. Jeg kommer aldri til å ta behandlinger som gjør meg "ny", sminke for holde for min del. Jeg er imot slike behandlinger som tannbleking feks. Noen som har lest hva som står med liten skrift eller? Skader tannemaljen... tragisk. æsj. jeg blir litt kvalm av å tenke på det. Takk for meg. Haha!

Heidi

27.mai.2009 kl.20:35

Dette er jo bare trist. Når man legger såpass mye i utseendet kommer det til å gjøre grulig vondt den dagen man oppdager at man ikke kan behandle bort og fjerne det preget livet naturligvis setter på kroppen vår. Jeg tror absolutt at kosmetikk- og moteindustrien må ta et ansvar her, samtidig vil jeg ikke plassere alt ansvar på dem. Jeg tror at det store fokuset på utseende bare føyer seg i rekken av alt det rare vi mennesker gjør for å fylle tomrommet i oss selv med ting som aldri vil kunne fylle dette tomrommet, på lik linje med fokus på materielle ting, på rollene vi spiller for hverandre osv.

Saratiara

27.mai.2009 kl.20:40

mm:)takk:) De to første er tatt med Nikon D40 med standard 18-55mm kitobjektiv. De andre er tatt med mitt eget Canon EOS 400D med en fast 50mm f/1.8.

Monica

27.mai.2009 kl.21:02

Jeg ble litt sjokkert da hun skrev det innlegget. Generelt er jeg i mot fiksing av slike ting. Det spørs veldig hva det er.. Men folk flest klarer seg med en ny klipp, noen freshe klær som passer til fasongen og litt sminke til å se bra ut.. Dessuten tror jeg ikke fjerning av en pigmentflekk gi noen bedre selvtillitt. Da finner man garantert noe annet å pirke på.. Folk bør heller jobbe med å like seg selv sånn de er..

ceciliek.

27.mai.2009 kl.21:20

Så utrolig bra skrevet Bente! Jeg leste innlegget fra Ida, og jeg lette etter det store hintet som sier at DETTE ER BARE TULL. Det kom aldri. Hun kunne jo ikke mene at nydelige Ida skulle fiske på ting? Jeg er for alt som heter lipgloss, mascara og hårfarge. Jeg er også for at man kan bleke tenner og kanskej løfte puppene når man er eldre, barnefødsler har satt sine spor og man er gammel nok til å ha tenkt grundig gjennom ting. For min del skulle det vært 25-års aldersgrense på kosmetiske inngrep som ikke er livsnødvendig. Jeg jobber heller mer med meg selv innvendig før jeg stikker på Ellipseklinikken, og kliner på me gmer lipgloss. Selvtillit er sexy, og man kommer langt med en ny hårklipp og en fin kjole.PS. Jeg ahr ikke brukt Max Factor siden du gjorde meg oppmerksom på det :)

BlondeJulie

27.mai.2009 kl.21:27

jeg merker at utseende har mye å si for hvordan jeg føler meg.Vist jeg føler meg dritt en dag, innbiller jeg meg at ALLE andre syns det samme, og oftegår jeg før skoledagen er slutt. Det er jo egentlig tragisk at utseende påvirker meg påden måten. På en annen side kan det også påvirke meg positivt, at jeg oppnår noe veldig brafordi jeg rett og slett føler meg som verdens beste. Vi burde helt klart ha basert livet vårt på noe mer stabilt enn utseende,det gjelder hvertfall meg.Bra skrevet!

Silje Silje

27.mai.2009 kl.22:40

Flott innlegg Bente! Godt skrevet. Jeg bruker ikke sånn kjempemye tid egentlig. Kanskje 15 - 20 minutter på badet hvis jeg sminker øynene. Er egentlig håret som tar mest tid 8-) Bodylotion og fotkrem hver dag da. Og solarium innimellom. Men alt i alt er jeg vel ikke sånn suuuperforfengelig. Men det er viktig å føle seg vel, men det fins grenser(altså, enig med deg).

anne marit

27.mai.2009 kl.22:52

veldig bra skrevet : ) Jeg bruker nok ikke fryktelig mye tid. Mascara om morgenen og slikt. Sørger heller for at kroppen skal se bra ut, sånn med tanke på å rense den og dekker den ikke til med masse ting jeg ikke vet hvordan skrives :P Har heller ingen planer om bleking og fjerning av piggmentflekker. Poenget er vell at man skal føle seg vell, og dessverre er det folk som bruker ekstremt mye mer penger på det enn andre.

Guro(:

27.mai.2009 kl.23:11

Utrolig bra innlegg! Er enig i omtrent alt du sier! Det er ille at samfunnet er som det er.. Folk jakter alt for mye på det "perfekte", det finnes ikke engang! Og hva er så bra med å være "perfekt"? Ingenting! Dagens samfunn fokuserer alt for mye på "perfekte" folk med "perfekte" liv. Uff og uff, det er rett og slett ille!Jeg går ikke ofte uten sminke, men godt er det en gang iblant! Jeg prøver å unngå å la meg påvirke alt for mye av media, men det er ikke så lett.. Jeg tror likevell alle jenter har godt av å se litt bedre på seg selv (også med pigmentflekker). Dessuten har alle godt av å være litt "møkkete", det er bare sunt faktisk :)

Maja

27.mai.2009 kl.23:27

Leste Idas post jeg også, og jeg ble litt oppgitt. Hva med å jobbe for at vi skal bry oss mindre med filleting som "feiler" kroppen vår istedet for å svi av tusenlapper for å fikse alt mulig? Jeg vet ikke, det meste jeg ville si har egentlig blitt sagt. Tør vedde påat Ida får de behandlingen gratis, forretsen, ettersom hun skrev om Ellipse klinikken på bloggen som blir lest av så mange tusen potensielle kunder i løpet av en dag. Og nei, det er ikke min indre jantelovstemme som emner dette, det er markedsføreren i meg. Hele innleget var villt bra reklame for Ellpise, om det nå var meningen eller ikke.

Maja

27.mai.2009 kl.23:30

Søren klype så mange skriveleifer som kom med i det innlegget, beklager så mye. Har vært på kurs og hørt på damer snakke om vaser og thermokopper i 3 timer, så knollen henger ikke helt med :)

Kaja

28.mai.2009 kl.00:09

Jeg brydde meg mye mer om hvordan jeg så ut før, men har blitt veldig avslappet med det de siste årene. Har vel funnet ut at andre ting betyr så vanvittig mye mer og at jeg synes det er trist å bruke så mye energi på et overfladisk kappløp man er dømt til å tape. Utseendet endrer seg enten man vil det eller ikke. Men de menneskene man er glad i og de verdiene som betyr mest kan man pleie og dyrke samme hvor gammel man er eller hvor heldig man er med utseendet. Jeg tror livet blir mye rikere om man finner mening i litt mer substansielle ting.

Ainur

28.mai.2009 kl.00:44

Knall innlegg:) Jeg er enig med deg as..vi må stoppe opp og tenke oss om. Hva skjedde, hvordan havnet vi her? 19år gamle (eller unge) jenter som bekymrer seg over pigmentflekker signaliserer et samfunn som har tatt helt av med fokuset på utseendet! Vi jenter må bli flinkere til å stoppe opp og prøve å fokuser epå det som er bra med oss selv. Problemet er at vi er så fiksert på å sammenligne oss med andre (altså disse pictureperfect modellene). Hadde vi klart å gitt litt faen i å sammenligne så hadde man kanskje gitt litt mer faen i idealene....Så giii litt mer faen folk! Vi er som vi er..tenk på hvor BRA man har det! Det finnes mennesker som har større problemer i livet som gjør pigmentflekker og gule tenner til en liten filleting!

Caroline

28.mai.2009 kl.01:00

ENIG! Jeg vedder min rompe også, med deg! Og jeg tror ikke vi mister rompene våre. Nå er jeg kanskje en av de jentene i verden som bruker minst tid på utseende mitt da. Jeg bruker jo ikke sminke, heh. Jeg hadde sikkert blitt mye penere om jeg brukte sminke, om jeg solte meg i solarium, om jeg trente meg gal for å gå ned i vekt og passe inn i trange bukser BARE fordi jeg vil bli lagt merke til. Klart, jeg skulle ønske jeg var like pen som andre, men jeg føler bare det er viktigere ting i livet enn å kline sminke i fjeset og begynne med rynkekremer når jeg er 20 liksom. Og bleke tennene? Eh, mine tenner er ikke kritthvite, men de er da ikke gul? Når Ida Wulff sier sånt får JEG dårlig selvtillit, ærlig talt. Jeg føler meg stygg. Æsj, hvorfor har man følelser?

ia

28.mai.2009 kl.01:39

Hvis man vil ta vare på kroppen sin og føle seg vel, så spis sunt, og tren! Ikke invester i all bodyscruben, hudkremen, bodylotionen, håndkremen, barberbladene, fuktighetskremen, øyevippekrølltangtingen, ansiktsmasken, fotkremen, munnskyllet, solariumen, selvbruningskremen, krølltangen, rettetangen, hårmaskene, OSV! Og jeg har ikke engang begynt på sminken. Som jeg skrev i en kommentar hos kjæreste Wulff, sminke er noe av det mest unødvendige som finnes. Hvorfor skal litt maskara være greit, men ikke full makeover? Det er sant som mange ovenfor skriver; Jenter, vær stolte av dere selv! Dere trenger ikke alle produktene, behandlingene, photoshoppingen for å stråle.
canon er elsk! :D gleder meg til det kommer! :D

Hanne

28.mai.2009 kl.08:31

Bra innlegg! Jeg synes nok at det har gått litt for langt når Ida Wulff vil gjøre noe md pigmentflekkene sine... Har ikke sett at hun har noen jeg;) Men man blir sikkert veldig fokusert på sitt eget utseende når det er såpass mange som kjenner deg igjen på gata etc. Jeg er nok også litt fokusert på mitt eget utseende, men mer på den måten at jeg synes det er viktig å ta var på huden sin på beste måte etc. jeg kunne aldri tenkt meg å fjerne pigmentflekker eller å ta diverse operasjoner.

Marita

28.mai.2009 kl.13:33

SV: Veldig bra skrevet du også, det må jeg si! Joda, jeg prøver å fortelle dem dette dag ut og dag inn, dessverre hjelper det ikke stort og de prakker gjerne på meg et par nye joggesko eller en treningstights istedenfor, bare sånn for å være sikker på at jeg tar meg en ekstra tur nå som jeg har nytt utstyr!

Ida Susanne

28.mai.2009 kl.16:37

Kjempeflott innlegg!:) Jeg er enig i deg med mange ting, men vet aldri om jeg noen gange kommer til å feks bleke tennene mine osv. Men det finnes jo en grense!!:)

Gorguss

28.mai.2009 kl.20:09

Utrolig bra innlegg, og jeg er helt enig. Er faktisk litt usikker på hva en pigmentflekk er =P Noen ler av indianere som bruker 10 år på å få plass til en tallerken i underleppa, dette er nøyaktig det samme, bare at idealet er annerledes, og det er nøyaktig like sykt i mine øyne. Slutt å putt tallerkener i underleppa! Problemet i dag er vel at "alle" sier at du burde ha denne fordømte tallerkenen i leppa.

anne marit

28.mai.2009 kl.20:23

da krysser jeg fingrene for fint vær på fridagene dine : )

anne marit

28.mai.2009 kl.20:31

jeg testet forresten fersk spinat i dag... siden du tipset om det for lenge lenge siden i et innlegg. hehe. veldig godt! : )

Nina

28.mai.2009 kl.21:46

Det er saft i glasset ;) Fun blåbærsaft :p Ikke noe god, så da må jeg jo bruke den til NOE.

malinkleiven.

29.mai.2009 kl.21:37

Utrolig bra skrevet ! Men jeg tror Ida har rett. Det har mer med selvfølelse og gjøre. Men klarer man å ignorere det, er jo det fantastisk :) Men det er ikke alltid like lett ..

Hilde Christina

04.jun.2009 kl.00:55

Jeg vil si jeg bruker mye tid på utseendet, men ikke fordi jeg er så fryktelig misfornøyd, mer fordi det gir meg en følelse av velvære og man ser så bra ut som man føler seg. Dessuten er jeg hudpleier, så jeg synes slikt er i overkant moro :)

Skriv en ny kommentar

Related Posts with Thumbnails
hits