Fotoskolen - det gyldne snitt. (benteblogg)


Fotoskolen - det gyldne snitt.

img4676

Å ha et superavansert speilreflekskamera med utallige funksjoner, og et tonn med utstyr, gir ingen garanti for at du tar fine bilder. Man må ha noe mer, man må ha det lille ekstra. Når det kommer til det å ta gode bilder så finnes det igrunn ingen fasit, men det finnes masse råd, tips og triks som kan hjelpe deg på vei. Blandt annet er det veldig viktig hvordan du komponerer bildene dine.

Når man snakker om komposisjon innen bildekunsten, det være seg foto eller maleri, så snakker man om elementenes plassering i bildeflaten. Hvor skal du plassere modellen for å få et mest mulig spennende bilde? Hvor skal du plassere objektet for å skape balanse? Hva hvis du vil skape ubalanse?

Den vanligste regelen er ofte tredelingsprinsippet og/eller det gyldne snitt. Jeg skriver og/eller fordi det egentlig er to forskjellige ting, men omtales ofte som det samme. Det gyldne snitt er en matematisk utregning av det mest visuelt tilfredsstillende punktet på en linje. Tredelingsprinsippet er basert på dette, men er en forenklet utgave - ingen matematiske formler. Needless to say, jeg holder meg til sistnevnte. Matte er ikke min sterkeste side ;)

Eksempel:
detgyldnesnittfirkant gyldnesnittruleofthirds
Det gyldne snitt                                 Tredelingsprinsippet

Enkelt sagt: Plasserer du elementene i bildet ditt der de røde prikkene er så får du en komposisjon som er behagelig for øyet, og har du linjer i bildet (for eksempel en horisont) kan du la de følge linjene i tredelingen. Du kan også tenke ruter, og plassere elementer i rutene.


dpp0396 copy
Det er ikke meningen at man skal følge disse prikkene og linjene slavisk, linjene behøver for eksempel ikke være helt rette. Her har jeg fulgt tredelingsprinsippet, og latt den røde prikken nederst til venstre være utgangspunkt for komposisjonen. Linjene i elementene, dvs glasset og planten, følger linjene i malen. Ingen grunn til å bruke linjal med andre ord.

img1943

Her har jeg også fulgt tredelingsprinsippet. Ser du at forgrunnen tar opp ca. en tredjedel av bildeflaten, og at huset er plassert ca. der den nederste røde prikken ville ha vært? Disse prikkene og linjene må man selvsagt bare se for seg når man tar bilder.Artikkelen på Fotopia.no som jeg har linket til lengere oppe er veldig nyttig hvis du vil ha en litt grundigere innføring i det gyldne snitt og tredeling. Fotopia er forresten et nettsted for fotointeresserte, med alt fra artikler og fototips til medlemsgalleri og forum. Ganskje kjekt. Neste gang kommer det flere komposisjonsregler :o)

Les tidligere innlegg her.bloglovin

5 kommentarer

Maja

31.mai.2009 kl.12:09

Jeg har tatt fag om proporsjon, persepsjon og perspektiv i år og har blitt DRILLET i det gyldne snitt. Det er en fin ting å kunne! :)

Ingrid Elisabeth

31.mai.2009 kl.12:29

Så kjekt å endelig skjønne hvorfor jeg prøver å ta bilder på den måten jeg gjør :o)Veldig bra at du legger ut sånne tips - jeg skal ta dem med meg, og huske det neste gang jeg er ute og tar bilder...

trille

31.mai.2009 kl.12:34

Jeg er veldig opptatt av plassering når jeg ser bilder, kan vel ha noe med at jeg er veldig glad i matte, og har hatt et mattegeni til kunst og håndtverkslærer. :) :) Men jeg har ikke tatt så mange bilder der jeg har fulgt det du sier her selv, men så er det kanskje ikke så viktig når man bare tar bilder av kosedyr og sånn, haha. :) Gleder meg til å øve masse etter tirsdagen. Disse innleggene er i "hjertemappa" på bloglovin. Veldig greit. :)

Lady Netta

01.jun.2009 kl.20:02

Sv: Åh, takk! Så utrolig snilt :D Ja, jeg synes det var kjempe masse fint der, det er jo positivt å se egentlig, folk kan sakene sine altså! :)

emilia

02.jun.2009 kl.16:47

bra inlägg det där!

Skriv en ny kommentar

Related Posts with Thumbnails
hits